Христина Христова: Ситуацията с Бюджет 2023 е безпрецедентна

Според нея по-рано от 1 септември не може да се задейства и няма как да има реформи
20 юли 2023 22:40, Йоана Цонева
3

"Ситуацията с Бюджет 2023 е безпрецедентна, не сме имали такава досега. По-рано от 1 септември няма да може да се задейства. Не можем при тази ситуация да очакваме реформи. Също така експертите трябва да започнат да дебатират и Бюджет 2024. Разговарях с много финансисти и има съмнения за макроикономическите показатели. Този бюджет няма да може спокойно да се изпълнява. Той взима резерви и никой не казва, че това е добре. Капиталовите разходи не могат да се изпълнят също, от тях се взе резерв, за да се осъществи баланс в бюджета", каза бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По темата за увеличаването на пенсиите тя заяви:

"В последните години чрез политическа и административна намеса в бюджета се получиха големи дисбаланси на пенсионната система. Да, пенсиите бяха увеличавани 3 пъти миналата година, но нито едно увеличение не беше по правилата. Трябва да се започне отново анализ над пенсионноосигурителната система. Следях дебатите по първо четене на бюджета и днес второ чете. Очаквах по-сериозни изказвания за идея за реформа и не ги чух. Не мисля, че тук има капацитет за сериозен анализ".

"Много са сериозни разходите за пенсии и близо 11 млрд. е трансферът от държавния бюджет. Този дебат не е приключил, даже е в началото. Както и този за минималната работна заплата", допълни Христова.

В края на разговора бившият социален министър коментира и протестите на синдикатите.

"Синдикатите имат тази социална функция да имат искания за увеличаване на заплатите. Да, в публичната сфера наистина има какво да се желае за заплатите. Друг е въпросът дали с този бюджет, който е за половин година, може да се постигне тези показатели", смята Христина Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единственият изход е 55% съкращаване на бюджетът за административни разходи и 75% на МВР с преназначаване след покриване тест на Кипър, матурата за 7-ми клас и един говоримо западен език. Това ще освободи и натискът въ ху НОИ и Здравната каса.
2
2
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Сметката е много проста ,но никой не я правизащо!!- ВСЕКИ ИМА ЛИЧЕН КОЕФИЦИЕНТ ,КОЙТО ТРЯВА ДА СЕ УМНОЖАВА МО МИНИМАЛНАТА ЗА ПЕРИОДА И КОГАТО ТЯ СЕ ВДИГА СЕ УВЕЛИЧАВА И ПЕНСИЯТА -ПР.Моят к-т е 3,2х 710 мин.=2270лв,а сега взех-2160лв и това вече е СПАВЕДЛИВО,защото какво си заработил ,това заслужаваш!!!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дъртата либертарианка приказва едно и също от 20 години. Африканските икономисти на Крадлив Дедо мечтаят за либертариаанска държава като в Африка. Западна Европа за тях е комунистическа. Одъртяха, скоро ще имаме нов цар. Цар Борис Четвърти ще е техният нов цар.