Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас

По думите й главният прокурор няма да има цялата власт
24 юли 2023 11:28, Нели Христова
90
Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас
Снимка: БГНЕС

Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той ще бъде с по-ограничени правомощия, по-кратък период ще бъде страната без действащ парламент - 1 месец. Президентът няма да има неограничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт.

Това каза депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова пред NOVA по повод предложените от коалицията вчера конституционни промени.

Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебно правителство, новоизбраното мнозинство по-бързо сформира кабинет, обясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова.

Има няколко важни гаранции в предложенията за да не стигаме до ситуация главният прокурор да е бухалка за едни и чадър за други - той няма да има цялата власт да преценява срещу кого да обвинява или не. Важна гаранция е структурата на прокурорския съвет - мнозинство ще има избраната от парламента квота, така главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, а не главната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори, каза тя.

Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него, посочи бившата правосъдна министърка.

Идеята да се ограничат мандатите на кметовете до 2 е огледална на идеята за ограничение на президентските мандати. Това не е опит за бухалка срещу който и да е кмет. Това правило ще се прилага от тук за в бъдеще. Ще трябва да се изкарат два мандата и чак тогава, а няма да удари действащи кметове, категорична бе тя.

Обсъждали сме част от тези предложения с ГЕРБ и ДПС. Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус, допълни Йорданова.           

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
МИЛФката става,но по- добре да не занимава с Конституцията и националния празник.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Секретарката на Ристо колко кревата е счупила за стигне ди тук.Тази не знае колко е кухалейка.
79
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 8 месеца
целта е, да не се споменава "турско робство" и освобождаването от него.
78
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3 март е празник на русофилщината. В него няма нищо българско. На 3 март е създадена задунайската руска колония. Едва на 17 юли 1878 се ражда княжество България васал на Русия и Източна Румелия васал на Турция.
77
1
 
5
 
! Отговори
КукАвицата на преди 9 месеца
снимката е просто платена говорителка на Козяк!
76
0
 
2
 
! Отговори
Звучи като БАН-овец преди 9 месеца
До Анонимен 77 - Той сигурно е историк от БАН. Не знам защо всяко недоучено връзкарче, ако успее да се уреди в някой нашенски нАучен институт, решава, че нивото на знанията му е възможно най-най-високо, само защото получава социална помощ под формата на заплата от БАН.
75
0
 
1
 
! Отговори
Мутрите комунистите преди 9 месеца
И корумпираните ченгета най много обичат България защото в коя друга държава биха ги търпяла са ограбват и репресират така народа служещи та Русия?!В Русия можеби само ама не се знае.
74
4
 
3
 
! Отговори
Аз се срамувам преди 9 месеца
Че съм българин незнам за какви национални празници ми лафите.Мухахахаха
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Историк- ти къде си изкласил, та пишеш че до 22 септември сме били княжество към Русия?!?! За една акредитационна комисия питам, защото ако ВУЗ ти е дал диплома с такива знания, трябва да бъде закрит.
72
1
 
4
 
! Отговори
Може и преди 9 месеца
Националният ни празник да е на нова година ше празнуваме от радост че сме доживели още една нова година година в тази скапана държава!На Мутрокомунистите корупцията политическите репресии над демократи и руските слуги на най висок държавен пост!
71
4
 
2
 
! Отговори
Аз празнувам на преди 9 месеца
4ти Юли денят на независимостта!Да стане 4ти юли и празник на България от независимостта от Руско робство в Чест на Америка която ще ни освободи!
70
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
Де направете нещо за народа, стига сте се упражнявали с глупави подмени
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това е тема пушилка, целта е да се отвлече вниманието от нещо друго
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според тоя корифей на правото похотливеца от Банкя щеше да си управлява бая след като го свалиха и щеше да си прави изборите както си знае и тая май е завършил харвард ,много са npocTu горките ПОЗОР!
67
2
 
4
 
! Отговори
Депутаткееее, преди 9 месеца
Казва се "КАКЪВ да бъде", а не "КОЙ да бъде" празникът. Щеше да се казва "кой", ако ставаше въпрос за човек!
66
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
Ама с това, което правите под климатиците в събора, ни казвате - вий си мислете квото щете, ний си праим квото искаме /квото ни нареждат от посолството/
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kato nemozete da se rasberete daite 31.12 da stane nazionalen prasnik negramotnizi
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Срам и позор!Най-предалското и долно правителство в историята ни.
63
2
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
ПОЗОР СТЕ *** !!!
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kato ste poznali promenite daite i da smenim imeto na dyrzavata a negodnizi