Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект

Дебатът за националния празник не трябвало да е с промените в Конституцията
135
Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Тя подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

Още по темата

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени", смята Димитрова.

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали", коментира тя.

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект", смята Димитрова.

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.
"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", посочи тя.
За това - накъде се движи "Възраждане", Димитрова цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции", коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 45Всъщност, Кирилицата е по-стара от Латиницата. Латиницата е създадена през късните векове, по време на колонизацията около 15-16 век, а гръцкия език и азбука, през 18 век.
57
4
 
18
 
! Отговори
СТАРШИНА ГЕНАДИ преди 10 месеца
АБЕ, ЧОВЕК, ЗАТОВА ЛИ ТЕ ВЗЕХМЕ В КАЗАРМАТА И СЕ ПЕНСИОНИРА НА 40 Г.... ЩО ПАРИ НАРОДА ИЗГЛАДУВА, ЗА, ДЕ ДА СЕ НАУЧИШ ДА ЛЕТИШ НА САМОЛЕТ.... И СЕГА ВМЕСТО ДА ТЕ МОБИЛИЗИРАТ ВЪВ ВОЙНАТА НА ПУТИН, ТИ ПАК БЯГАШ НА ДИВАНА...
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"За това - накъде се движи Възраждане, Димитрова цитира социологията, според коятопартията запазва устойчивия си резултат- около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст." - тази партия е достигнала тавана си и по-нататък не може да расте поради сериозни дефекти във функционирането й. Тя не върви към създаване на коалиция с други извънпарламентарни орг-ии на базата на антинатовска и антивоенна платформа, а е застинала в мечтата на лидера й за самостоятелно управление.
55
12
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 10 месеца
Колкото до ,,мекото на хляба", днес то не е да защитаваш интересите на Кремал! За всички е ясно, че много по комфортно днес е да си евроатлантик! В случая, Радев не е имал като интерес удобната, а справедливата позиция, според неговите си разбирания!
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възраждане ще имат повече гласове.
53
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фигурантът популист и руска марионетка отлично знае къде е мекото на хляба... Господарите му в Кремъл ще му осигурят огромен ресурс от рубли за да си направи партия ... Неофашистите на Копейкин веднага ще мигрират при него...
52
7
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 10 месеца
А хроиката на 3 март е, че е определен за национален празик от Учредителното събрание през 1879 г. и остава такъв до 1944 г. По време на социализма се отбелязваше, но бе работен ден и бе заменен от 9 септември! Бе възстановен 1991 г.! Петър Стоянов, десният идол искаше да се замени кирилицата с латиница, за да бъдем по близо до европейските народи! Сега, какво им стана на тези десняци!? По време на ВСВ направо са забранили пък 24 май поради конюктурни и моментни ,,прищявки" и мотивация!?!?
51
7
 
12
 
! Отговори
Патриотична концесия преди 10 месеца
Радев, догодина колко ще е наема за една скара бира на Рожен, кажи сега да чуем всички?
50
3
 
10
 
! Отговори
Ванга каза преди 10 месеца
Тато ке се върне на аероплан и съвсем ке омаже нещата.
49
3
 
1
 
! Отговори
Жеко преди 10 месеца
Защо да е един национален празник неща да са 2 какво пречи??Какво пречи да са два 3 и 24-ти ??
48
9
 
19
 
! Отговори
Нео преди 10 месеца
Той е и ще остане в историята, ката президент на разделението, безродието и безчестието!
47
5
 
10
 
! Отговори
Бау преди 10 месеца
България си има достатъчно аргументиран Национален празник и такъв дебат не е нужен! Ипълнете всепирзнатите празници със съдържание, а не ги използвайте и противопоставяйте! Някой непрекъснато подлага динена *** на ПП с такива идеи, както и даването оръжие на Хунтелар, закриването на Мариците, Терзиев кандидат кмет, а Герб стоят настрана, палят им фитилите и потриват ръце, защото техният електорат си е вързан, чрез келепира! Как ще ходят тези новобранци на местни избори!? Страхувам се за тях!
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кавото и да направи Радев като партия ще прави компания по проценти на ИТН.Пък и като гледам са си на един акъл.
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
щЕ ОТНЕСЕ ДРУГ ПЪТ! ВИДЯХА ГО ХОРАТА КАК ДОКАРА БЕЗВРЕМИЕ И ХИПЕРИНФЛАЦИЯ! ПРЕДНИЯ ПЪТ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПП-ДБ И СЕГА ВЕЧЕ Е ЧАО!
44
4
 
10
 
! Отговори
Хюго Капет преди 10 месеца
Какво му е бавното и предпазливото на този брутално елементарен зелен чорап? Какъв ще е проекта? Радеф болшевики? Национал социалистическа партия - румениге?
43
12
 
7
 
! Отговори
CWDISET преди 10 месеца
При един успешен импийчмънт, Радев ще направи веднага партия и на следващите избори, ще ги отнесе всички... Не, че пак няма да направи и да ги отнесе, но сега, в този момент, всички съюзили се против него, повече място няма да могат да си намерат... Единстните им места, ще ги определи именно Радев, а тези места, ще са далеч от парламента.
42
1
 
5
 
! Отговори
История на 24 май преди 10 месеца
В хроника от ХII в. има сведение, че братята Петър и Асен, като вдигнали успешно въстание и възродили българското царство през 1185 г., през следващата по инициатива на епископ Василий решили да ознаменуват 200-годишнината от идването на учениците на Кирил и Методий в България. Това станало през април 1186 г,.След тържествената служба в черквата Св. Димитър излезли на площада пред нея и там пред многохилядния народ се чели слова на Климент Охридски и Константин Преславски.
41
5
 
15
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Всичко Мара втасала,че до смяна на дата на национален празник опряла.
40
9
 
12
 
! Отговори
Стоко преди 10 месеца
Евентуална негова партия ще вземе от жалките проценти на Корни и ще отхапе голямо парче от зомбитата на Копейката, ще бъде пълен цирк придружен с мощтно и сърдито грухтене на един русофил срещу друг русофил.
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски каза на журналистите да излезнат и цялата Радева делегация два часа патешко ходене, после едвам се прибраха в хотела. След срещата с Зеленски Радев получи лицев спазъм и сега може да го видите на снимките