Половината българи виждат сериозна опасност от световна война

65 % смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна
29 юли 2023 09:58, Елка Василева
131
Половината българи виждат сериозна опасност от световна война
Снимка: "Медиана"

Повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война, отчитат резултати от изследването на агенция „Медиана“.

Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде въвлечена) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население (47%).  

Реакцията на българското общество по отношение на тази засилваща се тревожност и опасения от „Медиана“ обобщават като подчертан стремеж за изолационизъм – дистанциране на България от конфликта в Украйна, дистанциране от еднопластовата оценка „добри-лоши“ (и в този смисъл дистанциране от основния наратив на ЕС и НАТО), дистанциране от еврозоната. Грубо казано, общественото мнение се консолидира около разбирането „Светът се тресе, отива на лошо – сега не е времето да се долепваме плътно до когото и да било!“

Само 26 % от пълнолетните оценяват агресията на Русия като непредизвикана и неоснователна (36% смятат, че Русия е била предизвикана да нападне);  65 % смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна (17 % са „за“); 60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална (19 % са за подкрепа на Украйна; 9 % смятат, че трябва да подкрепяме Русия), сочат данните от проучването.

По отношение на еврото (еврозоната) общественото мнение също е в остър дисонанс със заявените намерения на управляващите. Само 21% смятат, че е добре да заменим лева с евро в близките две -три години срещу 59%, които казват: „Не му е сега времето“! Половината от пълнолетните смятат, че е задължително да се проведе референдум за еврото и само 11% смятат, че не трябва да се провежда референдум (каквото решение прие управляващото мнозинство в парламента). Като причина за отхвърлянето на референдума е лесно обяснима за обществото – искат да ни заведат там, където не искаме, без да се съобразяват с нас (60% от потенциалните участници в референдум биха гласували „против“, срещу 23% „за“).

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Алла преди 8 месеца
До Статистик - Излез с истинската си самоличност, ако имаш такава. И тогава прави прогнози.
112
0
 
0
 
! Отговори
Алла преди 8 месеца
До Анонимен - Какъв патос и глупости на едро. И за селски пропагандист не ставате.
111
0
 
0
 
! Отговори
Алла преди 8 месеца
До toti - Правилно. Присъединявам се към този коментар.
110
1
 
1
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
КАК НЯМА ДА ВИДЯТ ЧЕ СТАВАМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ,А ВИЖДАТ ЧЕ ЩЯЛО ДА ИМА ВОЙНА...ТЕ НАД 80% СА НЕГРАМОТНИ,ОТ КАДЕ ПРОЧЕТОХА ТИЯ ГЛУПОСТИ.....
109
1
 
2
 
! Отговори
Статистик преди 8 месеца
Опасността от световна война нараства и българското правителство има значителен принос за това.
108
0
 
3
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Кой е луд да ни нападне,тание сами се погубихме 2 милиона,а да си хаби патроните ..едва ли луд напада ПО ЛУД !!
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подоляк обвини западните медии в подкопаване на плановете на зомбинацитата. "Кого още ще обвинте за провала на контранастъплението", каза съветникът на началника на кабинета на Зеленски и атакува задграничните медии. "Кой пуска тези новини? Всички необмислени изявления водят до факта, че Украйна плаща много по-висока цена, отколкото би могла", истеризира Подоляк. Според него би било по-добре американските журналисти да не коментират хода на СВО и да не съобщават в каква посока ще тръгне украинската армия. "Не можете да коментирате правилно, по-добре е да не коментирате", нареди Подоляк.
106
2
 
3
 
! Отговори
3 преди 8 месеца
Съдейки по движенията, киевската хунта възнамерява не само да си върне загубените позиции, но и да се придвижи по-нататък към Кармазиновка и Райгородок. И в случай на успех, да се извърши пробив към Сватово това което беше в плановете на киевският наркокартел още през есента на миналата година.
105
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
от зомбираната по натовски стандарт биомаса.По-конкретно, при Новогоровка проблемът е в местоположението на село Свердловка наблизо. И именно там са съсредоточени големи зомбирани по натовски стандарт биомаси. Освен това до Кармазиновския участък, където руските военнослужещи също разшириха зоната на контрол, зомбитата на киевският наркокартел събират подкрепления: два батальона са дислоцирани в посока Петровски. А на участъка Первомайское-Новосергеевка бяха разположени няколко установки с голям калибър, които стреляха с касетъчни снаряди по фронтовата линия.
104
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Сватовски участък: настъплението на ВС на РФ в района на Харков, ситуацията към 18.00 часа на 29 юли 2023 г. В района на Сватовски щурмовите отряди "Шторм" заедно с бойците от 21-ва мотострелкова бригада на ВС на РФ напълно освободиха село Новоегоровка. Сега се извършва почистване на района. Освен това руските части, с подкрепата на оръдия и реактивна артилерия, изтласкаха зомбираните формирования от съседните височини между Новоегоровка и Надежда, изравнявайки фронтовата линия. В момента руските войски са фиксирани в освободените територии в очакване на контраатака
103
0
 
1
 
! Отговори
3 преди 8 месеца
попълни колекцията от експонати в Кубинка или друг музей.
102
1
 
2
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
прехвърли 50 превозни средства от този тип на украинските формирования:през юни източници потвърдиха прехвърлянето им с железопътен транспорт през Словакия. В западната преса CV90 често се нарича най-модерната бойна машина на пехотата поради относително високата си сигурност, маневреност и огнева мощ. Сега пленената бронирана машина ще бъде изпратена за проучване в специализирани институти, където ще бъде надлежно разглобена на части, ще бъдат идентифицирани слабостите и ще бъдат проучени технологиите и техническите решения, които представляват интерес. И тогава CV90 ще попълни колекцията от е
101
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Няколко източника потвърждават пленяването на шведската бойна машина на пехотата CV90. Трофеят беше взет от войници от 252-ри мотострелкови полк от 3-та мотострелкова дивизия по време на боевете в Старобелското направление, където руските въоръжени сили напредват през последните няколко седмици. Именно на линията Сватово-Кременная в началото на месеца беше унищожен първият CV90. Общо руските войски удариха три такива бойни превозни средства на пехотата, едната от които, очевидно в крайна сметка се озова в ръцете на военнослужещите от дивизията Висла. Общо Швеция планира да
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Илон Мъск отказа на Украйна достъп до Starlink за изстрелване на дронове близо към Крим - The New York Times. Дроновете е трябвало да атакуват руски кораби в Черно море. Преди това Мъск не опрости дълга на Украйна и частично изключи Starlink в страната за неплащане. През 2022 г. в Украйна са били изключени 1300 терминала Starlink, като месечният дълг на Киев е $2500 за всеки.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Суми е разрушена сградата на Артилерийското училище на зомбитата на киевският наркокартел. Две ракети ОТРК Искандер демонтираха на съставните му части военното училище, където наскоро бяха разположени зомбирана по натовски образец биомаса и военната техника на киевската хунта. Местните власти отцепиха района, за да не могат жителите да снимат последствията от попаденията.
98
3
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против руската земя и натурални ресурси, имам против само руснаците с крайно националистическа идеология. Да си оправят психическите проблеми без да правят войни ако може.
97
0
 
2
 
! Отговори
Дддд преди 8 месеца
Ненормални .Та Русия даже не използва силово оръжие .
96
7
 
6
 
! Отговори
дедо Груйо преди 8 месеца
Рашките не напредват на фронта. Вече са в отбрана. Викат пенсионери да помагат на фронта. Молят Иран и Северна Кореа за помощ. Ами не е добре. Кофти за рашките.
95
6
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Войната е тук, искате или не искате. Россия не може да победи НАТО, под въпрос е дали може да победи Украйна. Който го е страх да не гледа телевизия.
94
7
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 8 месеца
Путин разчиташе на страха от атома. Обаче САЩ сложиха новите микровълнови оръжия преди 3 месеца и взеха да падат кинжали в Украйна. Сега рашките pyrdqt. Ядреното оръжие вече не става за плашене. САЩ свалят ракетите отдалеч.