Калфин: Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса

По-любопитно е какво ще влезе в бюджета за следващата година
17
Калфин: Бюджет  2023 няма политики, не очаквайте чудеса
Снимка: БГНЕС

"Бюджет  2023 влиза в сила късно в годината, затова не очаквайте чудеса или нещо особено да се случи през следващите пет месеца. Този бюджет е просто за да има нещо до края на годината. В него няма политики".

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, икономист, бивш вицепремиер, социален и външен министър, бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

Той допълни, че по-любопитно е какво ще влезе в бюджета за следващата година, в който наложителни са политики.

"С този механизъм, който е избран за управление, има доста голяма политическа несигурност. Липсата на ясен политически ангажимент, зад който стои мнозинство в парламента, създава съответната нестабилност", посочи Калфин.

Според него България е готова за Шенген, но това, което трябва да се случи, е решение в Нидерландия и в Австрия, което не е свързано с програмата на българското правителство. Относно срока за влизане на страната ни в еврозоната - началото на 2025 година, е прибързано очертан.

"Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес. Очаквам някое правителство да се ангажира и да си постави цели, свързани с увеличаване на производителността и на доходите - конвергенция със страните от еврозоната. Подготовката на икономиката е оставена на това, каквото се случи", посочи той в предаването "Неделя 150".

По думите му диференцираното данъчно облагане трябва да се случи при личните доходи, защото системата в България помпа огромни неравенства и рано или късно ще вземат своята социална цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 13 Сега бг също е фалит на минус е дефицита и тегли нови заеми за да плаща стари заеми. По-добре е сега фалит отколко след 2-3 г.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 13 Бг фалира и 2011 и 2014 при ГЕРБ какво ми казваш неграмотк.
12
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
ПОредния пример,че вълка козината си мени ,но НРАВА НЕ !!- каде и да иде ,не Европа ,ами и Африка,тия си остават прототип на комунистическия модел.който го няма ,но съществува!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
какви политики да има бе Калфин, в бюджет, тип спасителен пояс, хвърлен на държавата след като 7/12 част от годината е заминала бадева! И той да каже нещо!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 12.Какво точно променя еврото?Ама ти сериозно ли питаш такъв въпрос е ?Кредити стават по евтини .Българската икономика се вижда по рентабилна ставаме част от най силния финансов блок в света.Премахват се таксите за транзакции .Премахват се таксите за превалутиране от евро в лев.Мислиш ли че 96-а щяхме да фалираме ако бяхме част от еврозоната ??
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Вин Какво точно променя с това евро. Ето сменям 2 за 1 и заплата пада а цени продължава да скача както в София имоти в евро и сега.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Вин Гърция е с 800 милярда дълг а прави 200 милярда и продадоха острови.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Те са фалирали ЕС е с 40 трилиона дългове и искат и България да заробат.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 6 Ние и сега може да натрупваме външен дълг ? Говориш откровени лъжи от простотияя. Второ по твоята логика всички страни в ЕС трябва да фалират като Гърция? Смешникк, без икономическо Образование пише тука коментари ...
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С еврото ще стане само катастрофа както Гърция. Трупа външен дълг и няма никакви политики. Няма как да настигнеш Германия и страната ще се обезлюди защото Германия ще внася всичко и няма произвдство в бг както и с борда който е пак евро и всичко фалира и се внася. Ще се увеличи само дълга на България и всичко ще стане собственост на чужди държави от арабските до Турция каито владеят и ЕС банки и ФК и центъра на Парищ и Берлин. Бг ще станат слуги и ще живеят под наем.
4
7
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
По думите на Тагарев , Иво Инджев и Плевнелиев , България ще бъде нападната и превзета от Русия .Мисля че трябва да изчакаме какво ще се случи с Лева - дали ще се замени с Евро , Рубли , Юани и Северно Македонски Динари .
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Високи заплати и пенсии може и без евро. Евро не ни трябва и може и лев за високи заплати и пенсии но няма заводи и работа вече 20 г. са в ЕС. ЕС и САЩ инвеститори ограбва златото и анселението.Шенген се провали и Австрия и Хландия са пъкни с ислями и бг ще се ислямизира и няма бг население.
2
0
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
Ей този убавец, създаде работещите пенсионери в МО и МВР.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До преди месец нямаше бюджет и не се знаеше дали няма да отидем на избори пак,тоя ся тръгнал да говори да не сме очаквали чудеса.Ае Калфин ти луп ли си ?