Безпринципна ли е коалицията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, или е край на кризата?

Политолозите Цветанка Андреева и Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR
31 юли 2023 10:22, Анисия Иванова
64

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - три формации на пръв поглед коренно различни, но сега обединени в общ проект за промяна на Конституцията.

"Трябва да отчетем успех, краят на кризата е сложен и сякаш колапсът вече остана в историята. Събраха се формации със сходни цели. Промени се не просто конюнктурата в България, но и международната обстановка. Войната в Украйна катализира изключително много процеси. Виждаме формации, които са стъпили на евроатлантическа основа. Трите цели са Еврозоната, Шенген и Планът за възстановяване. Политическият дебат се върна в парламента. Докато изпълняват целите си и имат общи задачи, има смисъл и да са заедно", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Тя вижда противопоставяне на два свята - на тоталитаризма и на демокрацията, "с която ние се идентифицираме като общество и държава".

Политологът Борислав Ангелов е на мнение, че виждаме  безпринципно обединение на фона на това, което се говореше непрекъснато през последните 3 години.

"Не може да бъде оправдание войната в Украйна, това е недопустимо. Христо Иванов какви клипчета правеше и говореше? Правителството на Кирил Петков какво говореше също? Сега - коренна промяна. На някои хора има бяха по-важни постове. Опозицията я няма в ръководствата на комисиите, имаме диктат на едно мнознство. Имаме коалиция на самодостатъчност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов определи предложенията за промени в Конституцията като несериозни.

Според Андреева голяма част от предложените конституционни промени са смислени. Тя посочи като такова отпадането на служебните кабинети. Загубиха се в идеята за промяна на националния празник, обърна внимание политологът.

"Когато имаш силна политическа конфронтация и тръгваш на предсрочни парламентарни избори, големият стимул да съставиш власт е фактът, че управляват старите, срещу които ти си тръгнал. Липсата на служебен кабинет ще стимулира политическите сили, които искат избори, бързо да съставят правителство. Радев се провали, получавайки цялата безалтернативна власт в държавата", каза още Андреева.

"Целта на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, а ние имахме служебни правителства, които се намесваха в изборите. Това го има в доклад на ОСС. Президентът прави политически инженеринг. Кариерата на двама политици от "Продължаваме промяната" тръгна от служебното правителство", съгласи се Ангелов.

Той е на мнение, че Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са се явили заедно пред медиите, за да спасят правителството след оттеглената подкрепа от Асен Василев към предложения нов бюджет.

"Видяхме една самодостатъчност. Трите партии си избраха и регулаторните органи. Не вярвам на Иванов, че ще бъдат включени в процеса и останалите формации без "Възраждане". Не знам как вече ПП и ДБ ще казват, че са някаква алтернатива на ГЕРБ и ДПС, при положение, че са заедно в централната власт. ПП и ДБ са заложници на това, което се случва. В парламента дневният ред се определя от ДПС. Делян Пеевски е най-активен в НС", посочи още Ангелов.

Цветанка Андреева отбеляза, че този път договорките са доста публични, а ДПС е необходимият партньор за образуване на конституционното мнозинство.

"ДПС също се промени в контекста на случващото се. В критични моменти винаги са доказвали евроатлантическо поведение. Вече е ясно, че с режима на Путин не може да се работи. В този смисъл и президентът Радев ще става все по-нежелан партньор за политическа колаборация. Той е политически изолиран в международен план", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новата Цецка на герб! Хаха
30
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коалицията е напълно безпринципна, но.... полезна за България в момент когато руските агенти и саботьори (русофили) в държавата ни всячески се опитват да провалят интеграцията ни в ЕС...
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЕЗПРИНЦИПНИ СА САМО ГЕРБ В КОАЛИЦИЯТА
28
19
 
21
 
! Отговори
боеко преди 9 месеца
Принципи да - ама кой е принципала - посолството на фащ
27
17
 
30
 
! Отговори
карибско питие преди 9 месеца
По безпринципна и лицемерна коалоция не сме имали. Христо Иванов заприлича на Делян Пеевски а Кирил Петков е като астрален близнак на Бойко Борисов. За Атанасов и Рашков няма да говорим. А за кукловодите-партньори Костов и Доган какво мислите?
26
3
 
12
 
! Отговори
По същество преди 9 месеца
ДПС забравихте.
25
3
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
To в Бьлгария демокрация нама.Тая каде я вижда
24
1
 
18
 
! Отговори
Кристов преди 9 месеца
Коалицията е началото на края на държавата
23
1
 
19
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Имаше едно време една приказва - Стани мама военен, докато разберът че за нищо не ставаш ще си се пенсионирал. Е, сега, приказката е - стани мама депутат, докато разберът че не ставаш за нищо ти ще си напълнил джоба и ще си сепенсинирал
22
1
 
5
 
! Отговори
gosh преди 9 месеца
Що бе, общите принципи ги водят към всенародната любов
21
1
 
15
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Преди ми ставаше лошо като видя бат Боко по тв-то, обаче сега като видя и двете му ханъми, направо ми се допов---ръща. Трио българка пасти да яде. До скоро - ние така, ние онака, обаче гледам нещо им омекнаха капачките като пипнаха държавмата парица, седнаха на скамейките и на часа забравиха те за какво са там - уж да изчегъркат лошото. Не знам вече те ли чегъркват, тях ли ги .....
20
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Компилацията от Шарлатани и Крадци означавала край на кризата.А дано ,ама надали.
19
1
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 9 месеца
Те да Крадци на власт!!
18
2
 
18
 
! Отговори
Перниканец преди 9 месеца
Не е безпринципна. Има принцип - кражби, като за последно.
17
1
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Големи изчегъркване падна последните месеци. Да не се окаже после че изчегъркващите са изчегъркани затова че изчегъркаха, опс, излъгаха здраво избирателите си. Стана модерно да се лъже, маже, замазва, само и само да влеснем у парламенто, да кажем че сме депутато, да виснем на държавна хранилка.Само като видя трио българка - Борисов, Петков и Христов и лошо ми става, жал ме обхваща за България
16
2
 
9
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
турци ли, ще казват, кога да е Националният ни празник.... ===))) ще ви пометеме гробаджии и ппдб долняци долни...
15
1
 
11
 
! Отговори
Димитрий преди 9 месеца
Сега на кметските избори ще видите Възраждане тази безпринципна коалиция наля много вода в канчето им. И после пак ще им е виновен кой ПРЕЗИДЕНТА. И той не е света вода ненапита но вината за служебните правителства е парламента не на ПРЕЗИДЕНТА. Не по-малко а повече права трябва да има президенската институция. Не може парламента да прави каквото си иска безотчетно и безконтролно.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето какво ще се случи:1.Ще се опитат да премахнат 3-ти март по заповед от Брюксел и Вашингтон; 2.Народа ще се наежи здраво, вероятни масови протести; 3.Отказваме се от пипане на 3-ти март; 4.В ЕС най-после ще се уплаша, че се накланяме опасно към руснаците и ще ни приемат в ШАНГЕН с разни уговорки, протакания и обещания за 2-3 години
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смисълът на тази коалиция е да сменят Трети Март и са ни заличат като нация!
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
обичам шопската салата, мастика ледена да пия и руски мацки покрай мен :)))))