Що е то интимна връзка и ще станат ли законни еднополовите бракове?

Тошко Йорданов нарече ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС политически проститутки
Обновена: 7 авг 2023 13:07 | 7 авг 2023 12:19, Камелия Цветанова
244
Що е то интимна връзка и ще станат ли законни еднополовите бракове?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента относно промените в Закона за защита от домашното насилие, според които домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Според депутати от ИТН, БСП и "Възраждане" липсата на ясна дефиниция за интимната връзка ще създаде пречки при преследване на домашното насилие.

Андрей Чорбанов от ИНТ попита, ако една връзка е само сексуална или ако е само платонична, дали тя може да се определи като стабилна и трайна.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ му отговори, че иронията в тази ситуация е неуместна.

"Целта е да се разшири закрилата от домашно насилие и да се включи интимната връзка. Става въпрос за хора в трайна връзка, които в момента нямат защита, а в случай на насилие не могат да се предприемат мерки за защита и наказание. Интимна връзка е съвкупност от доброволни и трайни лични и сексуални отношения", обясни тя.

Иван Ченчев от БСП й опонира като отсече, че се оказва, че трайни отношения ще важат, само ако са минали минимум 60 дни.

"А какво става, ако са минали само 30 дни и има насилие? С това нещо нещо отваряте още по-широко вратата в полето и не виждам с какво това ще промени нещата. Решението на проблема е в образователната система. Това нещо с 60 дни е безумие и не правете тази грешка", отсече той.

Според Андрей Чорбанов дефиницията на Йорданова освен усмивки, друго не може да предизвика.

"Тези 60 дни от кога се броят - от първата среща или от първия сексуален контакт", риторично попита той.

Независимият Радостин Василев обвини Кирил Петков от ПП, който е сред вносителите на промените НК, че ходи на протест срещу насилието с чисто популистки цели.

Искрен Митев от ПП пък скочи на Василев и отсече, че никой не вярва на думите му.

"Вие сте еманацията на предателството в българския политически живот и не знам кой ще застане до Вас и кой ще Ви повярва, когато не ви дадоха поста министър на спорта, защото Вие не сте годен за това, станахте предател. Надявам се да стигнете там, където ви е мястото и то е вън от политиката", обърна се Митев към Василев.

"Аз доста дълго време говорих с Кирил Петков за психическото състояние на Искрен Митев, защото това е щета за парламентарната група и заради такива като него трябва да вкараме психотест, а той едва ли ще го издържи, явно е, че тест за интелигентност няма да издържи. Хората като Митев тотално са "изпискали легена". Както и да ме наричат мен предател, аз показах на обществото истинското лице на ПП“, отговори му Радостин Василев.

Кирил Петков заяви, че обществото е дало ясна заявка за нито една жертва на насилие повече.

"Момичето станало жертва на този ужасяващ акт на насилие не е било омъжено за насилника, не е било във фактическо съжителство с него. Дебора беше точно в интимна връзка и ако днешните промени бяха акт, тя можеше да получи закрила. Днешния дебат показва колко незряло и просташки се мисли в тази зала за това насилие, но ние ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече като Дебора“, скочи той.

Според Тошко Йорданов от ИТН законите не могат да спрат насилието, защото корените му са в образованието, във възпитанието.

"Една група политически проститутки използват трагедията на едно дете и това прескача морала, забележете кои са вносителите - Петков, Борисов и Пеевски и според мен им липсва един сериен убиец, за да попълнят групата“, каза той и отнесе забелжка от председателстващият заседанието.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че разговорът е станал твърде интимен и личен, но той е по-сериозен.

"Обществото ни е болно, но от липсата на справедливост, домашното насилие е част от по-голям проблем за насилието и агресията. Още по-сериозно внимание заслужава насилието между деца, между съседи, агресията между шофьори. Според мен тези проблели, които изброих бяха нормални, те са протест срещу законодателната власт и липсата на правораздаване“, каза тя.

Нинова смята, че протестите срещу домашното насилие са били овладяни бързо.

„Политически лица се появиха там цинично усмихнати сред протестиращите срещу насилие и протестът спря, защото гражданското обществото се събуди и разбра, че втори път няма да ви позволи да употребите желанието му за справедливост“, каза Нинова.

„Това, което предлагате като определение за интимна връзка е вик на юридическа неграмотност и политически страх. Свикахте парламента и внесохте това юридическо недоносче, това е юридически носенс, този текст не просто не помага  борбата с насилието, ами го затруднява. Това е първият законодателен пробив за въвеждане на еднополов съюз и брак това е първият опит да се заобиколи Семейния кодекс и Конституцията и ако това стане, ще отвори вратата за много последващи стъпки“, предупреди Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: насилиеинтимна връзка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интимност не означава сексуален контакт.В речника го пише.
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Педепетатадъбъ да приемат пътуването във времето и темпоралната полиция, само така реално ще могат да защитят жертвите на насилие. Обаче не искат, за да не превъртим часовника до преди ковид истерията.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
преигравате вече с този случай
206
0
 
0
 
! Отговори
жената преди 8 месеца
в брака го изребрих
205
1
 
3
 
! Отговори
баш шибаняка преди 8 месеца
Преди 20-25 години,във един крайпътен хотел бяха снимали едни софийски прокуророри със скрита камера как правят секс със малолетни мимчеета.и специално за тях беше променен законът за проституцията,че може да се прави секс между мъже със 14 годишни момчета.Специално за тях се смени мзаконът.Помните ли този случай другарки и другари?
204
1
 
5
 
! Отговори
... преди 8 месеца
За жалост, 80 % процента от парламента са хомосексуалисти или са станали такива, заради власт и пари, особено крадливата хиена вожда, кара всички наред ,затова всички го обичат..
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ИнтимитетПП не може да не участват във властта, затова са се обединили всичките, даже и БСП трябва да се включи към коалицията. Иначе се убиват помежду си, тези убийства започнаха при вземането на властта от Бойко и продължават, но кой ги убива, не знам, всякакви хора умират и от различни партии и други хора. Някои(не българи) искаха да махнат и турци, руснаци, че дори и пробългарски партии, но не знам кой, не разбирам какво точно се случва.
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Насилието е насилие, няма значение какви са хората и какви са им връзките! Самото насилие над мъже, жени, деца е описано в законодателството и закони съществуват, въпроса е, че трябва да се прилага към всички еднакво и навреме!
201
0
 
5
 
! Отговори
А боя без никакви преди 8 месеца
връзки? Насилието от съседи, колеги, началници и т.н. агресивни хора на пътя, в банката, в градския транспорт, в училище, спор за паркоместа и т.н. къде са тези случаи? Или е по-лесно да не се пише за тях, да не се говори за това, следователно няма такива проблеми в живота?Чиста работа.., защитата на престъпниците е осигурена, защото няма читави закони и прокурорите и съдиите вечно не са разбрали защо се жалва жертвата!
200
1
 
0
 
! Отговори
Интимитет преди 8 месеца
Според дефиницията за интимни връзки взaимоотношенията между ППДБ и ГЕРБ попадат под ударите на Закона за домашно насилие: доброволни са, трайни, лични (личните подписи на Просто Киро, ББ и Пеевски под законопроекта), интимни са (ББ мина ПП с 200) и вече са с продължиелност от над 60 дни.
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чувството, че над садиста е опънат чадър от магистрати и ченгета, се засилва с всяко ново обяснение на представителите на ангажираните институции. Според местния шеф на МВР Георги изпълнявал съвестно наложената му пробация за предишни престъпления. Как? Като е заплашвал, а след това нарязал момиче, защото не му е вървяло по кефа?
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крадливи ***!
197
2
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Пълно фиаско! ПП са неадекватни!
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закон за Дебора или за Пешо или за Иван. Не се прави така, не се описват всички житейски хипотези така казуистично. Това не е само техника на писане, но и това е важно. Една неграмотност и изхвърляне пред електората, който не разбира много и иска мъст и свирепи закони. Кикитата не разбират, прости са, елементарни са и нямат компетентни юристи. С тези лени е пълна катастрофа, но кой ли сериозен юрист ще се хване с тази посредственост, облечена в мелодраматичност?!
195
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормални ли сте..Ами ако я бие на петия ден,ако я осакати на първия месец??нищо,нищо не променихте.Нищо.
194
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко еднополови бракове евентуално биха се случвали годишно в България? Три? Пет? Голям проблем.
193
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За тия ли скачахте толкова. Те ли да пишат законите. Ми тези текстове правят проблема още по-голям. В момента имаме нещо написано дето никой не знае как да го докаже, какво значи и как да го следи. Какви са тия 60 дни, тва значи ли че ако на първата седмица я убие от бой всичко е ОК. Целта беше да се вкарат ДВЕ ЛИЦА, подготовката за конвенцията. Смешна и жалка работа. Тва ли ви е ПРОМЯНАТА
192
0
 
12
 
! Отговори
АСАС преди 8 месеца
Що е то интимна еднополова връзка и имали почва тя У парламенто
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тошко Йорданов, е едно дребно и злобно човече.
190
0
 
8
 
! Отговори
акуд преди 8 месеца
сега двама джендера ако се пребият от бой какво става.....този казус ще го разталкуватели :) и от кое мушкане ще започва интимната връзка или ако на 15 ден се пребият няма да има престъпление??????????