Шаламанов: Върви процес на ескалация в Черно море, който не може да не ни тревожи

Рисковете не са само военни, но и икономически
Обновена: 14 авг 2023 22:16 | 14 авг 2023 22:10, Нели Христова
57

Върви процес на ескалация в Черно море, който не може да не ни тревожи. Това е проблем, който е на вниманието не само на българското правителство, но и на НАТО, на Съвета НАТО-Украйна. Това коментира експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му рисковете, които произтичат от ескалацията на напрежението в Черно море, са не само военни, но и икономически.

"Те са и политически, и информационни, защото цялото това напрежение резултира в едни информационни кампании на българското общество, които го разделят. Преодоляването на такъв тип рискове, свързани с дезинформация и пропаганда, са мерки, които трябва да взимаме в много тясно взаимодействие с нашите съюзници, и в частност с Румъния", каза Шаламанов.

Той смята, че военните рискове не трябва да бъдат изключвани, защото България многократно е предупреждавана от Москва, че военната помощ за Украйна, води до въвличане на страната ни в ескалацията. "Това е предупреждение за някакъв вид военна заплаха", обясни Велизар Шаламанов.

Той е на мнение, че отговорът на руската провокация в Черно море трябва да бъде единен и съгласуван между България, Турция и Румъния и това решение трябва да бъде в подкрепа на легитимните интереси на Украйна - да имат търговски коридор за техните търговски кораби и за международните търговски кораби.

Велизар Шаламанов изключи агресията да ескалира до степен, че да засегне българските териториални води. "Но нарастването на напрежението провокира именно това, за да бъде експлоатирано в пропагандната война. Конфликтът, така както е позициониран в Украйна, явно не води до пропагандните цели на Русия и за това се търси разрастването му", обясни той.

Той сподели, че страната ни разполага с ограничени бойни възможности – строят се два нови бойни кораба, върви проект за радари за наблюдение и все още очакваме американските изтребители F-16. Според него наливането на допълнително средства за ремонт на двигателите на съветските изтребители МиГ-29 не ни помага за модернизацията, но това е един "необходим компромис". По думите му обаче страната ни може да допринесе за колективната сигурност в НАТО чрез разработването на технологии с изкуствен интелект за противодействие на дезинформацията и пропагандата.

Гостът заяви, че в НАТО има фонд от 1 млрд. долара, който е насочен именно към подобни разработки, в които страната ни може да бъде водеща.

"Имаме своята специализация в боеприпасите и леките въоръжения и смятам, че трябва да намерим място за пробив в областта изкуствения интелект - суперкомпютрите. Младите хора ще направят този пробив, ако им се даде възможност", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Шаламанов каза също така, че група от неправителствени организации предлага в промените в Конституцията да бъде вкаран текст, който да гласи, че НАТО е гарант за нашата сигурност.

"Това са наши сили, които със споделени ресурси дават много по-големи възможности и ние можем да допринесем като привлечем инвестиции. Всички страни, които са тръгнали по този път, успяват. България не може да си позволи да изостава от Румъния и Полша", каза още Велизар Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
И тоя в един глас със Тагарев !
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крдецът вика : дръжте крадеца , пардон, комуниста (пребоядисан) вика : дръжте комуниста ...
44
0
 
4
 
! Отговори
Да би мирно преди 8 месеца
седяло, не би чудо видяло. Субективно, нищо не ме тревожи! И това ще мине, дали ще сме живи, не ме интересува. Бедните отиват в Рая. Да му мислят милионерите, по-голямо наказание да не можеш да си изхарчиш парите, и внуците ти да не могат да ги харчат НЯМА.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Плашат ни с Путин, за да ни вкарат в капана на дясната диктатура. Правнуците на фашистите желаят отново да се върнат славните времена отпреди 100 години. Ще ни предложат Модела "Франко" - фашист-антикомунист, който постоянно повтаря, че чрез диктатурата си гони комунизма и е приятел на Запада. В днешните условия без комунизъм, ще ни предложат подобен модел - управление на фашист-антипутинист, който обяснява, че чрез дясната си диктатура ни пази от путинизма и Русия и е приятел на Запада.
42
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
единственото разделение сред народа го внасяте вие политиците, анализаторите и слугинажнаа прислуга на посолстватА, с вашите масови дезинформационни кампании и промиване на мозъци срещу дребни стотинки, центаджий и рубладжий смарангясани немити, дано скоро ви пратят да гниете при червеите,там ви е мястото
41
1
 
4
 
! Отговори
Самуил преди 8 месеца
Не е вярно, половината от туристическите обекти по Българското черноморие са бетонирани. Честно казано не ме интересува от къде е субсидията, моля ви направете нещо, което е полезно за България. Моля ви, поне опитайте.
40
8
 
3
 
! Отговори
Комунистически преди 8 месеца
Интригант. И как да е иначе, когато половината от туристическите обекти по българското черноморие работят за Путин. И не само тук. И още нещо. Стил на работа стана на русофилските клакьори, когато искат да засилят внушението от поредната лъжа, да използват името на някой титулуван червен продажник. Аман от професори в тая държава.
39
4
 
1
 
! Отговори
Wc преди 8 месеца
ОТ ТАЗИ НАПАСТ ИМА ЕДНО СПАСЕНИЕ.НЕ ГИ ДОПУСКАЙТЕ СРЕД ВАС. ВАВ АЗИЯ ВО ВЕК И ВЕКОВ. ТАМ КЬДЕТО Е ОТРЕДИЛ ГОСПОД ДА БЬДАТ.
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Агресивна Русия смята Черно море за свое. Свободният свят трябва да промени това, с общи усилия.
37
0
 
0
 
! Отговори
До Валери преди 8 месеца
Валери,варели
36
3
 
5
 
! Отговори
Пффф, преди 8 месеца
тоя не беше ли тъмночервен партиец баш к0муняGа,рожба на СССР, пребоядисан след 89-та?!? За един прЕател питам...
35
8
 
6
 
! Отговори
анти СССР преди 8 месеца
Мястото на съветските терористи е на дъното на Черно море! Народен съд ще има, само че този път за най-големите национални предатели - комунистите (терористи преди 1944 година) и май да им правят компания голямо желание имат и тревопасните от разграждане. Всяка и_3_м_е_т подкрепяща СССР е съучастник на съветските терористи.
34
1
 
7
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 8 месеца
Aнаниев .. не беше ли и той сервитьорка към посолствата?
33
3
 
3
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 8 месеца
МИНАТА ДЕТО ГРЬМНА ДО РУМЬНСКИЯ БРЯГ МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ РУСКА ПОДВОДНИЦА
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано руснаците бухнат 2-3 ракети в Слънчака та да се свърши тая мъка.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само, като прочетете името на поредния индивид с укронацистки уклон да коментира, и няма смисъл да четете по-нататък. Не си губете времето.
30
3
 
14
 
! Отговори
Днес бг преди 8 месеца
Никога не ви чета, соро-спииските статии! Пълни са със пропаганда и лъжи! Само лгбт тро-ловете ви ме забавляват! Долния е такъв!
29
12
 
11
 
! Отговори
Валери преди 8 месеца
Много добър анализ на ситуацията !Но най-важното според мен е Русия да загуби войната и Украйна да си върне завзетите и територии,Крим включително.В противен случай в Черно море винаги ще има напрежение .
28
13
 
13
 
! Отговори
Рашист преди 8 месеца
Защо купуваме самолети?! Да ни пазят ли? Хаха ще умра от смех. Съвсем в обозримо бъдеще самолетите и танковете ще станат почти излишни на бойното поле. Всичко ще се свежда до рояци дронове, изкуствен интелект, бойни лазери, роботизирани машини и прочее. Крайно вееме е Русия и Китай да инсталират ядрени оръжия на Куба и краварите да се наакат. На всички им писна от империализма им. Целия Бл Изток ги ненавижда, Африка, Лат Америка.
27
12
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Народният съд ще осъди чредателя Шаламанов и еемейството ку да трошат камъни поне 100 години в кариерите. Ще!