Каква да е разликата между най-високата и най-ниската заплата в болниците?

Темата се обсъжда в МЗ, но таван няма да има
Обновена: 15 авг 2023 14:33 | 15 авг 2023 14:33, Камелия Цветанова
13
Каква да е разликата между най-високата и най-ниската заплата в болниците?
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата в държавните болници, а не „таван“ на заплатите, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Още не сме решили как ще се реши въпросът с голямата разлика в заплатите на медиците, допълни той, цитиран от БТА.

По думите му „таван“ на заплати не може да има. Предстои да се уточнят изчисленията, както и да се обсъди темата с Българския лекарски съюз и със синдикатите, добави той.

Все още не е уточнено как ще се разпределят допълнителните средства за спешната помощ и за регионалните здравни инспекции, тъй като има разлика в категориите, каза още министър Хинков. Преди дни, когато влезе в сила бюджетът за тази година, бяха предоставени допълнителни 30 млн.лв. за спешна помощ и за регионалните здравни инспекции. Той посочи, че очаква среща със синдикатите и изрази надежда увеличението на възнагражденията да влезе в сила от 1 август, когато влезе в сила новият бюджет.

Министър Хинков каза още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за наличие на алкохол или наркотици в кръвта. Коментарът му беше по повод наличието на малък брой лаборатории, в които тези проби се изследват. По думите му възможността за осемте лаборатории е обсъден и с министъра на вътрешните работи и има готовност за решаване на проблема.

По отношение на напусналите педиатри от болницата във Враца и затварянето на детското отделение министър Хинков каза, че кметът на Враца го е уверил, че е убедил педиатрите да се върнат на работа. Това е много голям успех, но временен, защото проблемите не са решени, предстои да се решават, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: заплатиболницилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хинков нарочно казва, че таван на заплати не може да има. Промушвайки се в сегашното правителство, иска сам да си издаде индулгенция за миналото. Още преди 2-3 години като шеф на НЦОЗА си беше писал заплата от 30 000 лв. на месец. Не е ясно с какви пари. Един вид - било, каквото било. Паркираше огромен джип пред учреждението. Много деятели в медицинската област коментираха с негодувание това, но и до днес не смеят нищо да кажат. Сега вече е приютен в правителството на Денков.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хампарцумян е с 220 000 лева , за 1 месец . А банките били на ''загуба'' , айде ниц !
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като гледам ПАРКИНГА пред 3-та градска б-ца , не видях ле!к автомобил , ПОД 80 000 ЛЕа.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Костадин Ангелов / бивш министър на здравето , при Баце / : ---''В здравеопазването цари пълен ХАОС , няма никакви п-р-а-в-и-л-а '' !
7
0
 
6
 
! Отговори
Е как каква да е? преди 8 месеца
Мин. 1:100 разбира се.Има работещи с мин.заплата,има и висши капацитети с по няколко десетки хиляди.Последните са (за нашите условия,за света нашите лекари са посредствени,затова хората ходят в Турция или Израел напр.)велики лекари, зашиват *** и уши и става партиен секретар(по виц от соца),а сега-върховен политик.В здравеопазването да гледат от политиците-държавата в мизерно състояние, хората едва вегетират,но управленците вземат десетки хиляди заплата и всякакви екстри и бонуси.
6
5
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 8 месеца
Най-високата заплата трябва да е достатъчна за да може човек да си плаща сметките, да си купува веднъж годишно най-новото Ауди, да може през уикендите да ходи с частния джет на някакви отдалечени места из света и да му остава малко за спестявания. Повече въобще не е нужно. А обикновените работници не трябва въобще да получават заплата, защото спират да мислят за работа, а мислят само как да си харчат заплатата.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако шефа зима 2000 лева лекарите по 1900 лева. В противен случай ще остане само шефа.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
100 лева е приемлива разлика.
3
8
 
5
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Милиарди потъват в електронни здравни книжки , програмно осигуряване на апаратура , сайтове на болници и т.н. И всички тия пари потъват в джобчетата на програмистите. Един програмист взема средно 7хил лева. А здравеопазване за народа няма.
2
2
 
14
 
! Отговори
Амиии преди 8 месеца
Крадне се яко от някои елементи в болничната система, а за лекарите които работят няма пари. За санитари и сестри пък хич. А това са реално хората които ни трябват в една болница. Корупция и безнаказаност с политическа протекция рушат системата.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой разбря ли каква е разликата четейки статията? Как ги творите тези заглавия ми е бедна фантазията...