Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшив тест за дрога

Различни медикаменти се отразяват на резултата
12
Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшив тест за дрога
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в която настоява да бъде изработен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици.

„Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, пише проф. Ковачева.

„Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“,  категорична е омбудсманът.
Проф. Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

„В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише омбудсманът.

„Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици“, категорична е проф. Ковачева.

Тя подчертава, че препоръката й в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно превантиране на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
А фалшивите преди 7 месеца
Тестове???
11
1
 
3
 
! Отговори
дрогата се преди 7 месеца
продава на черно . Наркомана може да не сгази, но да наръга с нож жертвата, като и ограбва чантата . Полицията ни пази .
10
2
 
1
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
Пия една шепа лекарства . Проверяван съм десетки пъти за алкохол и дрога и винаги е отчитало 0. Стига сте оневинявали дрогираните *** по пътищата. По добре е във всяко населено място да има камери за скорост че там стават чудеса.
9
1
 
0
 
! Отговори
да не я мързи преди 7 месеца
На сайта на министерството на спорта ги пише забранените Който е ощетен Отваря и гледа бе . На лекарството да сравни . Да си състави списък . Да го пусне в нета . От министерството на спорта са мързеливи , защото лекарствата са много видове . Много ли е трудно .
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да бъде ясно, че част от веществата, продавани като лекарства, са си наркотици. Пошдобре е да се каже в прав текст, за да бъдат хората по-наясно с какво се тъпчат. в листовките към лекарствата, както и в интернет може да се намерят някои сведения, но в общия случай човек не се интересува.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че да продавате по-лесно наркотични вещества през аптеките , ли? Ах , гиди неокастрена тояга, ще ви оправи всичките алчници, които тровите страната ни!
6
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 7 месеца
Твърдението Ви е вярно само ако имат същия ефект какъвто имат наркотиците. Ако теста само регистрира, реагирайки на нещо което не влияе на съзнанието, тогава теста е ***. Но дори да приемем, че теста е валиден тогава в лекарството трябва да е изрично упоменато, че не трябва да се шофира, защотото води до замайване, а не защотото един на 10000 им е падало кръвното и този един на 10000 така или иначе не трябва да кара.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тъз онбусманката само да я фана....шшши я скъсам
4
2
 
10
 
! Отговори
верни или не преди 7 месеца
Когато започнаха да проверяват полицаите за наркотици, те казаха, че тестовете не са верни и се повлияват от лекарства. А иначе на хората може да прибират колите и да ги прехвърлят по бюрократични институции. Браво на Ковачева за инициативата. Дано има успех.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонименИма хапчета за настинка, които дават положителен резултат. Явно тестовете са много ниско качество или широкоспектърни. Не са подходящи.
2
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако лекарство може да окаже въздействие върху тест за дрога и алкохол, това може да значи само едно, хора, които приемат такива лекарства НЕ трябва да са на пътя и да шофират, защото могат да бъдат опасни, уважаема госпожо!
1
3
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Рогата са със сигурност повече от четири:)))