10 млн. ще ни струват машините за гласуване

ЦИК пусна днес обществената поръчка за местните избори
8 сеп 2023 21:08, Петър Бойчев
29
10 млн. ще ни струват машините за гласуване
СНИМКА БГНЕС

Близо 10 млн. лв. ще струват машините, с които ще гласуваме на предстоящите местни избори.
9 972 000лв. с ДДС заложи Централната избирателна комисия за осигуряването им. Днес комисията обяви обществената поръчка.

Първата позиция е за профилактика/диагностика, тестване на специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ) и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти.
Също така за подготовка и инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на машините, техническото им обслужване в предизборния и изборния ден по места.
Изпълнителят трябва да извърши профилактика и подготовка на 9500 машини за електронно гласуване и да подготви 200 броя за демоверсия.

Прогнозната стойност е 5 928 000 лв. ДДС. При евентуален втори тур пределната цена е 3 120 000 лв. Критерий при нея за избор е оптимално съотношение качество/цена.

Втората позиция е за транспорт на машините до избирателните секции, логистичното им осигуряване в предизборния ден и деня след изборите. Нейната прогнозна стойност е 606 000 лв. с ДДС, а при втори тур - 318 000 лв. Критерий тук за избор е само най-ниската цена.

Крайният срок за кандидатстване по състезателната процедура с договаряне е до полунощ на 14 септември, като предварителният подбор ще се извърши на следващия ден.

Местните избори са значително по-сложни от парламентарните, защото при изборите за Народно събрание вотът е само един. При местните избори на първия тур в повечето населени места ще има три бюлетини, в няколко кметства от големите градове, където се избират и районни кметове, ще има по четири - за кмет на кметство, за кмет на район, за кмет на община, както и за общински съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а старите, т.е. от предишните избори, машини какво ги направихте ?????????? Защо на всеки нов избор трябват нови машини ???????????????
22
0
 
0
 
! Отговори
Посолството : преди 7 месеца
Важното е интимната сглобка да забременее и да роди умнокрасиво евроатлантическо създание,което ще само ще се самоопределили полово! Парите нямат значение,Шорош плаща!
21
0
 
0
 
! Отговори
Бацунгата преди 7 месеца
И това при положение, че разполагат с изходните кодове. Само споменавам, защото пък на АПИ това им бил проблемът с тол системата.Факт че със или без код, специалисти нямат и все плащат навън.
20
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 7 месеца
Е какво толкова има да се прави за 6 милиона + още 3 милиона + 600 000....*** дайте аз ще гои програмирам и закарам за 1000 000...не е сериозно това точене! Крадете от асфалт тук адски много си личи!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква част от сумата е за "подмяна на дневника" в деня на изборите, или сумата за това е отделна??
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Машини има, гласуващите бегаха
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дреме ми. Аз всеки ден ям огромни кюфтаци и преяждам с луканка.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Изпълнителят трябва да извърши профилактика и подготовка на 9500 машини" Чакай, чакай! Значи даваме 10 млн за профилактика и подготовка на 10 хил машини? По илядо лева на машина? Бaа тая профилактика бе! То мноо сложна работа явно! Ше профилактират, ше профилакт, та докато се изпотят горките! Ама направо им дайте повече бе, нема проблем, то парите са държавни, треа се види, че сме ларж, кво е тва!
15
0
 
4
 
! Отговори
Г преди 7 месеца
За всеки нови избори ли се купуват нови машини? Питам Аз?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От мене имате един милион...Таз година от обществени поръчки се сдобих с.... две реки, едно поле, мисля че беше Тракийското.Един връх и едно море....споко...Панамското
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От мене имате един милион...Таз година от обществени поръчки предложих две реки, едно поле, мисля че беше Тракийското.Един връх и едно море....споко...Панамското
12
1
 
3
 
! Отговори
Народен съд преди 7 месеца
Директно. Никакви машини. Директно в Белене!
11
0
 
6
 
! Отговори
истина е преди 7 месеца
Не 9 а 29 кожи трябва да съдира мафията от робите !!!До кога ще търпите бе !!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
EБATИ ПPOCTAKA преди 7 месеца
Да ми лaпaткypa. Аз повече от 8 милиона за това няма да им дам.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че нали ги купихме един път ? Пак ли ?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И това е само начало...Трябват нови коли за депутатите Старите се разбиха това лято , да сноват по разбитата Автомагистрала , между Плажовете на Черно море и Софийското поле .А предстоят избори...Същите коли, но с ескорт от полицаи на всяко кръстовище и завой...
7
0
 
9
 
! Отговори
Безимен. преди 7 месеца
Нали уж машините бяха собственост на държавата!!!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А хартийката ни струваше стотици милиони.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И това е само начало...Трябват ноември коли за депутатите Старите се разбиха това лято , да сноват между Плажовете на Черно море и Софийското поле .А предстоят избори...Същите коли, но с ескорт от полицаи на всяко кръстовище и завой...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама ние всеки път ли ще си купуваме машини? Нема ли некои за многократна употреба?