НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?

Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски
90
НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди на извънредно заседание днес проект на решение за одобряване на Споразумение между премиера Николай Денков, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика. Заседанието ще започне от 12:00 часа.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Вчера Денков, министри и депутати разговаряха с представители на протестиращите миньори и енергетици над седем часа, а след това заявиха, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията.

Днес сутринта в министерския съвет премиерът да се срещне с представители на работодателските организации.

В проекторешението е записано продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвидено е Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Проекторешението включва още прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Предвижда се създаване па комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31 октомври 2023 г. В проекторешението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, като срокът е до 31 март 2024 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Днес ще стане ясно и дали ще падне блокадата на АМ "Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 7 месеца
Атанас Атанасов - Безполезния са го сложили, че и на него да му се води, че върши нещо.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европарламента още преди 1 година гласува енергията произвеждана от ядрени мощности да се смята за зелена енергия. А България се отказа от изграждането на допълнителни ядрени (зелени) мощности.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Полудяли сте с тази зелена енергия.Една буря и всичко отива на вятъра,а ние ще стоим на тъмно и студено.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не трябва да се отказват от енергията от въглища. Трябва производството да стане по ефективно и чисто! В същото време соланите батерии стават все по-ефективни и все по-щадящи природата. Пропускат слънчева светлина към почвата. Атомна централа си е необходима и ремонт на Чаира. Парите от справедливия преход трябва да минат по тези проекти, а не за псевдо икономика!
53
2
 
3
 
! Отговори
тулуп преди 7 месеца
започвайте да копаете землянки
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радваме,че това правителство без колебание започва с най трудното."Сутрин изяж жабата и най противното е зад гърба ти"Мотото на успелите хора
51
1
 
5
 
! Отговори
Тенгри яко в дупако преди 7 месеца
Трябва да бъде унищожена парламентарната група на ДПС в Парламата. Така, както са се сбрале в парламентарната си котурка, един откос с автомата и сичку шай само турски трупове. Ако не убием турците в България, нищо добро не ни чака. Те са вълци, които ни наблюдават и дебнат в засада и когато неочакваме ни прегризват гръкляните!
50
1
 
3
 
! Отговори
за Витков преди 7 месеца
Там да отиде толупа банкянски заедно с Делянчо Добрев и Теменугата петкова. Те да обяснят на хората какво що и за чий подписаха зелената сделка 2019-та, а не някой друг да им бърше на..ния г.з!
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дъпате не дърпате, затварят ви! Търсете си нова работа!
48
1
 
5
 
! Отговори
България пита преди 7 месеца
Пада ли Блокировката?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Боко къде се скри?
46
1
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 месеца
Тези ги миваха ве с 200 а с 2000 ! Добре че миньорите се усетиха на време и нищо не подписаха !
45
3
 
3
 
! Отговори
USASUPER КИРО НОФ преди 7 месеца
БЪЛГАРИТЕ СА ГА ДОВЕ!
44
3
 
2
 
! Отговори
USASUPER КИРО НОФ преди 7 месеца
АЗ СЪМ РУСКИ КАВАЛ!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде прибирайте се. Като наближат нови избори пак ще ви изкараме да блокирате магистралите. По добре се справяте от ресторантьорите и зърнарите. Ще ви менкаме с тях.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хехе току виж ротацията станало по-рано от договореното и алхимика да се върне при сапуните и шампоаните си.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо преместихте процеса за Шенген за декември? Щото беше за октомври, а ви показаха среден пръст от Виена и ще се сринете на изборите! Пък и Жирафката Гаргамел ще трябва да обяснява как не се е справила със задълженията си като вън. министър и ще трябва да разглобявате сглобката още сега! Но то пак ще се случи!
40
0
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 7 месеца
механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници... МАЛИИ КВА ТЕРМИНОЛОГИЯ? РАЗБИРАТ СИ Я НЕКВИ БЮРОКРАТИ В БРЮКСЕЛ ДА С ЕПРАВЯТ НА УЧЕНИ. В ИНЖЕНЕРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ НЯМА ТАКИВА НЕЩА. НЯКВИ КАЛИНКИ КАТО ГАБРИЕЛ ТАКА СЪЗДАВАТ ВПЕЧАТЛЕНИЕ,Ч Е РАЗБИРАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС.
39
1
 
1
 
! Отговори
FORD PUMA преди 7 месеца
Затваряй грабарниците които ти замърсяват въздухааа!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера по БНТ питат Манолов , шефът на Подкрепа - Вие ще подпишете ли това споразумение! Хитрият тарикат отговаря - Защо да подписвам, аз не организирам тези протести. Да си подписват браншовите синдикати, те решиха да правят блокадите.