Финансов експерт: Лихвите по кредитите леко ще се повишат

Законови противоречия спирали механизма с безплатните банкови сметки
Обновена: 9 окт 2023 12:11 | 9 окт 2023 09:48, Красимир Ангелов
26
Финансов експерт: Лихвите по кредитите леко ще се повишат

От 1 септември банките трябваше да започнат да предоставят услугата за безплатни сметки. С тях без такси трябва да получаваме основни финансови преводи като заплати, пенсии и социални помощи.

Финансовият анализатор Десислава Николова смята, че казусът с тези сметки е чудесен пример за перфектен законодателен безпорядък.

"Този механизъм не работи. Идеята беше на финансовия министър, който предложи как да се толерира социално уязвима група от обществото. Тя да бъде освободена от два вида такси. Банките решиха да стъпят върху вече съществуващия механизъм, само че започнаха да възникват противоречия. За да откриеш такава сметка, на практика не трябва да имаш друга сметка, в която и да е банка", обясни тя в "България сутрин".

По думите на Николова това противоречи на текстовете на закона, защото на място банките изискват клиентът да закрива вече съществуващи сметки.

Тя добави, че българите продължават да инвестират парите си в имоти, а последните проучвания показват, че 40% от хората инвестират в недвижими имоти, останалите - в акции и злато.

"Жилищното кредитиране от началото на годината се движи с доста умерени темпове, което помага банките да запазят максимално дълго време ниските лихви по ипотечните кредити. Има лек ръст на лихвите по депозитите", каза Николова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Финансовият анализатор очаква корекция на лихвите с 1-2% нагоре и съветва хората да предвидят този допълнителен разход при теглене на кредит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия с кредити се *** от новината. С мъничко бе. Само с 1-2%. Накрая май се оказва, че се оскъпява кредита ви с още 50% отгоре. Ами честито на всички печеливши. И не забравяйте да си купите памперс. Ще ви е нужен идните години с изплащането на кредита.
22
1
 
1
 
! Отговори
Айше преди 6 месеца
Аз ивистира само имоти
21
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 6 месеца
Абе приятел, разплащателните сметки са без лихва в някои банки, в други са с лихва.ДЕПОЗИТИТЕ носят лихва Ти на кой свят живееш
20
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 6 месеца
Имаш интернет, имаш и Гугъл. Напъни се потърси. В бг има 20 банки.За такива информационни услуги по принцип се заплаща.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са 2% в евро и 3% в долари, за разплащателни сметки са 0%
18
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 6 месеца
Пак повтарямЛихвите по депозитите вече са 2 пр. за евро и 3 пр за щатски долари.Няма такси ням данък върху лихвата.Не говори на изуст а провери за да се убедишТова са някои банки а не всички.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Аз КочоДепозитите и влоговете ги превърнаха в разплащателни сметки от които да могат да си точат таксички каквито и колкото си искат, щото видиш ли банките имали голяма ликвидност...т.е. излишък от пари. То и аз мога така да управлявам милиарди, като оня Хампарцуй дето твърдеше, че много трудно се управлявали 12млрд...
16
1
 
5
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Лихвите по депозитите вече са 2 пр. за евро и 3 пр за щатски долари.
15
1
 
8
 
! Отговори
Гадни чакали и хиени преди 6 месеца
А нещо за лихвите по депозитите...да се сетите? Или там така ви изнася...да си стоят на 0%...
14
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Къде ги получаваш тия 8 пр. кажи да се посмеем.Акциите 8те които все още крепят щатската борса дават 1.8 пр годишно.СDтата в сащ дават макс 5.5 годишно. Но има данък върху лихватаВеликобритания мисля че около 4.5 пр пак преди данък.Та светни ни откъде ги взе тия 8 пр или си ги сънувал. Ххаахахаха
13
0
 
12
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Девизът на централните банки вече е По високо за по дълго, може би завинаги.Всички любители на безплатните пари трябва трябва да ги забравят. Високите лихви на запад няма как да не се пренесат тук. Това е световна тенденция към затягане на паричната политика. Като се има предвид че 99 процента от ипотеките в България са с плаваща лихва ще има вой на предоговарянето или просто при плащане на следващата вноска.Хората така и не разбраха че няма безплатен обяд. Ще си платите надутите главници плюс
12
6
 
4
 
! Отговори
До Българин007 преди 6 месеца
Държа доста пари в активи, които ми носят 8% средно годишно. Въобще не е трудно, ако не си uguoт.
11
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 месеца
Айде погледни пак Перспектива и си помисли. 4.5% лихва. Еле пък за хитри програмисти с частно банкиране е доста повече. Кажи-речи колкото фонд с нисък риск.
10
15
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 6 месеца
Хитрите програмисти сме с частно банкиране и лихвите ни са по 1.8% ФИКСИРАНИ за първите 15 години. Не че един апартамент не можем да го изплатим за година де, ама все пак е безсмислено при тия ниски лихви. Въртим парите из P2P, фондове, акции, криптовалути и имаме 6% доходност. Как ли пък не- ще купувам с налични пари апартаменти. Глупости. Вече хората по 3к заплати сте ясни- там двама работещи със 6к сумарен доход се мислите за милионери и се изхвърляте с непосилни вноски.
9
1
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 месеца
Забогатяхте от войната
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нема да се плашите.
7
1
 
1
 
! Отговори
младен преди 6 месеца
До 1виПосмали малко. 3.66% е в евро и към 5% в долари ама ама не на стандартният план и не е депозит ами инвестиция във фонд.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама пък имотите ще са "атрактивна инвестиция" дори и на 3к евро квадрата. Нали ве, днеса :D
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1-2% нагоре! Това не е ЛЕКО повишаване а е буквално удвояване на лихви по ипотека! Сега са на 2.8, с 2 процента само да кажа един кредит от 100к евро ако на 2.8 вноската му за 30г е 800лв, на 4.8 е 1100лв! Това е 40% увеличение на вноската! Кое му е малкото?
4
1
 
17
 
! Отговори
Гошко преди 6 месеца
ДСК от 2.5-2.9% на 5.3-5.4% от октомври. И това е само началото!