Политолози сигурни: ГЕРБ няма да събори кабинета

Вотът обаче щял да бъде използван в предизборната кампания
12 окт 2023 17:30, Красимир Ангелов
25

Първи вот на недоверие и първи сериозен тест за управляващата сглобка започва от днес. Протестът на миньорите и енергетиците се превърна в повод за политически атаки.

Социологът Добромир Живков смята, че вотът ще разкрие малко по-надълбоко противоречията в управляващата коалиция. Сигналите от ГЕРБ са вдигане на жълти картони към кабинета, но те не биха позволили този кабинет да падне и да изпаднем в спирала от липса на перспектива пред държавата, смята той.

"Убеден съм, че от "Възраждане" ще чуем много думи за загуба на суверенитет, помощ за Украйна. Този вот на недоверие ще остане като неуспешен и ще бъде използван за политически цели в настоящата кампания", заяви гостът на "България сутрин".

Още по темата
Живков не изключва възможността в парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС да има депутати, които биха подкрепили вота на недоверие или да гласуват "въздържал се". Той очаква в БСП, ИТН и "Възраждане" да се гласува без изключение "за" вота.

Политологът Георги Киряков очаква да чуе обвинения от опозицията към управляващите, че са се провалили в управлението на държавата и социалните ангажименти към хората. Всичко това, по думите му, ще бъде гарнирано с упреци от едните и другите за предизборната кампания.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че страхът да не бъдат обвинени за разпада на управлението крепи управляващата сглобка.

"Тази сглобка ще продължи да съществува до ротацията. Много е важно критиките на ГЕРБ към определени министри как ще бъдат преодолени в избора на други министри от Мария Габриел. Критики ще има, но няма да видим разпадане на коалицията. Коалиционни проблеми се решават в разговори вътре в самото управление", подчерта Киряков.

"Това започва да се разпространява като модел от върха надолу, което ще доведе до по-умерена кампания. Въпросът в перспектива е поведението на ДПС, в частност на г-н Пеевски. Ролята на ДПС ще бъде особено интересна. Ясно е, че ще поискат да влязат във властта - да поемат определени ресори. Това ще стане, въпреки стопиращата заявка от Пеевски", заяви още социологът.

Според него ДПС може да е колело в този механизъм, а може и да се смазката. Но гръбнакът е от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, припомни Живков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 6 месеца
Денков да поиска вот на доверие. Или ще се бетонира до ротацията, или ще покаже гнусното лице на боко.
18
2
 
1
 
! Отговори
bbb преди 6 месеца
Предстои голямо лапане, така че да не са луди отГЕРБ да събарят кабинета!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
банкянската комунистче не е мъжкар а обикновена марионетка дето са му написали да играе лошия дето е загрижен ужким за хората - знае че ако някъде сбърка му режат веднага конците от американското посолство- и ще се окаже с дузина обвинения за каквото се сетиш - същото е и с оня плондер пеевкси
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали ги подкрепят увалите и машините, ти дали ги покрепяш няма значение
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Но и самата ГЕРБ,вече все по малко ще я подкрепят!!!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А го е съборил и Кьовеши веднага поема бибитко и по бързата процедура го праща при бай Ставри. Тиквун си го знае и затуй само слуша и изпълнява.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самите Граждани,ще Го съборят след Местните избори!-:) Ще има Пак изненади! Ще има пак,ама " защо така" гласуваха гражданите!-:))
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБ след около месец взимат властта , как ще си отрежат клончето
11
0
 
4
 
! Отговори
Токмаков преди 6 месеца
До ТокмаковИ думата к ко м у нисти е забранена. Ами нали те същите п р е стъпници са ви господарите бре журналясти !????
10
2
 
4
 
! Отговори
манол преди 6 месеца
До Токмаков Става въпрос за паметника на руск и те по ро би те ли. Демокрация свобода на словото.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Токмаков преди 6 месеца
А ще събори ли *** !!! нещо *** се правят на разсеяни. 77 години грабят народа.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Галя от посолство не позволява
7
0
 
8
 
! Отговори
М&М преди 6 месеца
*** & Марионетки
6
0
 
8
 
! Отговори
И как са сигурни преди 6 месеца
Боко им се е обадил и им е казал "Бъдете сигурни", а то на Боко като ти каже че е ден, обикновено поглеждаш през прозореца да се увериш с очите си, че е осъждан трижди за лъжа.
5
1
 
16
 
! Отговори
М преди 6 месеца
Ако се пита от Боко, сваля ги веднага. Само дето не зависи от него, а от ПОСОЛСТВОТО! Боко е подчинен на ПОСОЛСТВОТО! Държавата се ръководи от ПОСОЛСТВОТО! Разберете го най-после и вземете мерки! Такова РОБСТВО не е било и по османско време!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 6 месеца
Брей,брей,а досега ние не знаехме,че герб,няма да събори кабинета.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чакайте да минат месните избори и гледайте ко ше става. Това с миньорите беше бомбата заложена от ББ .... а, сещате ли се защо! ПП да операт пешкира.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
всеки номвален го знае - кабинета е наредене от американското посолство и а някой е мръднал ще получи не само магнитски ами и по жестоки обвинения- овчиците требе да бъдат остригани и издоени преди да ги пратят в кранницата - честито овчици
1
3
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
като няма да го събори ще духаме супата затова не гласувам защото не вярвам наникои ще ни остават без ток и топлина само да не изпуснат кокала и парите немислите по изборите и ето го резултата