Дигитализацията можела да намали незаконния износ на лекарства

Пандов от ПП: В началото винаги има трудности
12
Дигитализацията можела да намали незаконния износ на лекарства
Снимка: БГНЕС

За справянето с недостига на лекарствени продукти са необходими поредица от мерки, подчерта пред БНР зам.- председателят на здравна комисия в парламента доц. Васил Пандов, който е и депутат от "Продължаваме промяната".

По думите му една от тези мерки е ограничаването на вертикалната интеграция. Според него този въпрос може да бъде решен.

„Тези текстове са предлагани от фармацевтичния съюз над 10 пъти в последните 15 години, но досега не е имало воля за това“, отбеляза депутатът.

Той изтъкна, че в момента в закона има вратички, чрез които това може да бъде заобиколено.

Васил Пандов напомни, че проблемът с недостига на лекарства не е само в България, а в целия ЕС.

И другите държави търсят различни подходи за решаване на този проблем. Още преди 15 години започват дискусии по тази тема, коментира той и добави, че първите опити за регулация в тази посока са от 2014 г.

Недекларираният износ на лекарства е друг проблем, посочи доц. Пандов. Според него това е проблем на контрола.

"Органи като ДАНС би трябвало също да имат информация кои са големите играчи. От години се говори, че големите играчи в незаконния износ по скоро са дружества, които са търговци на едро", изказа мнението си той.

Подкомисията за недостига на лекарства в НС ще изслуша всички компетентни органи, включително Икономическа полиция, НАП, Агенция "Митници", ДАНС - всички, които могат да проследят този процес, за да се отговори на въпроса защо контролът е занижен, обяви депутатът от ПП.

Според него дигитализацията може да намали незаконния износ.

Относно скандалите в тази посока зам.-председателят на парламентарната здравна комисия подчерта, че в началото винаги има трудности. След месец всички лекари ще издават електронни рецепти, смята той.

"Преди нещо да стане задължително, участниците в тези процеси не виждат ползата и не са го практикували. Първият ден, когато това стана задължително - тази седмица в понеделник, са издадени около 12 хил. електронни предписания само за антибиотици и диабетни продукти. Преди това са издавани средно на ден около 200. Те ще растат. Предполагам, че в следващите дни ще стигнат количества 15-20 хил. на ден. Преди да е задължително, никой не полага усилия да се подготви", каза Пандов.

Според него няма риск дигитализацията да стане заложник на междусъсловни войни по отношение на генеричните замествания. Има напрежение от двете страни, но пациентът е важен, той е по средата, подчерта Васил Пандов и припомни, че дълго време имаше повече съпротива от страна на лекарското съсловие за въвеждането на електронната рецепта.

"Мисля, че това ще отмине. Двете страни ще седнат на масата и ще изчистят спорните въпроси", изказа мнението си депутатът от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта е тотален контрол!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първият Министър в историята който лишава българите от лекарства и то живото страшаващи този министър е престъпник
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Паника: В БГ аптеките настана ужас, иде ли масов мор?! Супер заглавие на статия. Но все едно, вече няма значение.
9
0
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 6 месеца
Можела дигитализацията да намали незаконния износ на лекарства, ама надали. Нашите далавераджии на всичко му намират колая. Особено на дигитализациите. Да оставим засега тези, които измислиха електронните рецепти да запазят оптимизма си. Ще му се чуе гласа след време. Както на пръстовите отпечатъци в болниците, които ги беше измислил пишман-реформаторът Петър Москов.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кретенитте от Промяната към фашизъм създават затруднения там, където е нямало. Без лекарства, без ток, скъпи горива, продажба на АЕЦ Белене и 23 милиарда на САЩ за хартиени реактори, както за хартиени самолети. Колкото по-скоро се махнат, толкова по-добре за народа и държавата.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще намали дедовия, като че ли не може от Турция да се купуват и внасят, и изнасят през граница
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наркозависимите от препарати ще се видят в чудо.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дано.
4
3
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
Не те интересува че слагаш прегради на болните българи Оставка
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще разцъфти вносът на лекарства от чужбина и хората ще пазаруват и ще се презапасяват от други държави. Бг никога не са мислили далновидно. Не се ли върнат хартиените рецепти, лошо. Швейцария е само с хартиени рецепти, тук експеримент и то в лоша посока. Проблеми и за лекари и за аптекари и за пациенти.
2
2
 
12
 
! Отговори
Ще намали преди 6 месеца
броя на живите българи. В цял свят работят и с хартиени рецепти.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дигитализацията само отчита. Консумацията е аналогов процес! Още няма чипове импланти!