Трябва ни нова стратегия за влизане в Шенген, зоват експерти

Шенген в момента не работи, смята Милен Керемедчиев
25 окт 2023 16:33, Красимир Ангелов
84

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе вчера във Виена.

"Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50 млн. евро за граничен контрол. Това се случва поради безпрецедентния през последните години бежански натиск върху външните граници. Само за две години има 38% ръст на поисканите убежища в страните членки на ЕС", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него проблемите са огромни и тежки.

"Акад. Денков не можа да даде успокоение как мигрантските потоци биха могли да намалеят. Това трябваше да бъде неговата основна задача", смята Керемедчиев.

Бившият шеф на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров е на мнение, че канцлерът на Австрия детайлно е показал необходимостта от това да се търсят нови подходи и да се развива и усъвършенства Шенгенското пространство. Той изтъкна няколко съществени акцента по стратегическия план за развитие на границите, които не са изпълнени.

"Говорехме за ново структурен подход на управление на границите. На второ място - нова инфраструктура, която да обслужва зелена и синя граница. На трето място е нова структура на ГКПП, която да съответства на Шенгенския кодекс. До момента не сме изпълнили нищо", подчерта ген. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на бившия шеф на "Гранична полиция" липсва комуникация и няма кой да обясни на австрийските ни партньори и колеги как България постига успехи.

"Не знам колко пъти трябва да получим "не", за да променим нашата стратегия. Новият подход трябва да бъде влизане с летища и пристанища като първа стъпка, където няма никакво критика. Трябва да оставим основния проблем, който е граничният контрол по сухопътните граници, където има увеличаващ се мигрантски натиск", настоя Керемедчиев.

Ген. Григоров открои като основен проблем в политически план загубеното доверие на европейските партньори.

"Политиците говорят, но не могат да подплатят с факти, с постижения, онова, което им се иска да се получи. Бойко Рашков съкрати три основни структурни звена, които са за външна граница, намалиха управленската, структурната и ресурсната възможност на това да има по-добра охрана на границата. Неадекватността на политиците и слабата експертиза саморазрушават авторитета и политическото доверие на България в ЕС. Докато бях директор на службата, тя беше с 9452-ма по щат. В момента са под 6000. Къде са другите 3000? Виждаме унищожаване на структурата", категоричен е бившият шеф на "Гранична полиция".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
8
 
! Отговори
Бойкот на Австрия преди 7 месеца
Спират ни по политически причини. Нито сме им виновни за мигрантите, нито ще ги залеем с наши хора. То вече който иска, замина отдавна. Трябва с Румъния да бойкотираме австрийските стоки, магазини като Билла, ОМВ и тогава да видим. Но нямаме тази единност и разбирателство като общество. Румънците могат да го направят и май го правят. Като минават през нас само на ромпетрол спират. Никакво ОМВ.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германски завод за електромобили, вместо в Ловеч отива в Македония, заради по-лесната и бърза логистика!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още помня на мислителят Борисов и неговия трактат, че има за измазване един дувар до влизането ни в Шенген.
23
3
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Австрия ще ни пусне в Шенген, както каза колегата по-долу когато Денкофф направи 100 лицеви опори а Винету и Делян Магнитски направят по 20 набирания на лоста без да слизат и едно силово накрая. Чак тогаз австрийците ще ни пуснат в Шенген. Затуй трай коньо за хубост.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 24 Всеки може да отиде да работи в Нидерландия и Австрия защото сме в ес. Шенген няма никакво влияние за това. Как може да има такива неадекватни хора като теб?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи с Хърватия проблеми нямаше, Шенген работеше като слънце. И сега, ала-бала, портокала, хоп - развали се, та не се трае. Двоен стандарт му се вика на това. Всеки си гони интереса, ама иначе сме за всеобщото благо.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да разведете Киро с жена му, че Лена полуде и народа се чуди може ли да я коментира?
19
6
 
3
 
! Отговори
Шенген преди 7 месеца
100 лицеви опори да направи Денков и тогава ще ви пусна.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още при Буци ни пуснаха в Шенген, не знаете ли ***...хахахаха :))) При Буци се "построи" завод на Фолксваген в БГ, айде чиба ***...хахахаха :)))
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Га боядишеме великата ктайска стена ке влезем у Шенген цитат на банкянския Сун Дзъ.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никаква хитро-тарикатска стратегия за влизане в Шенген няма да ти помогне. За да влезеш в Шенген, трябва икономически да си на нивото на Шенген.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Господ сам свивал гнезда на глупавите врабчета.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 13 Явно е великата китайска стена.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха. Кога ще ни "пуснат" ? Да им имам проблемите...
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди десетина години Борисов каза по телевизора,че една стена има да се боядиса и влизаме в Шенген.Каква е тази стена толкова време една боя да няма кой да сложи бре?!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Уж трябваше една стена да боядисаме.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като влезнем в Шенген какво ? Мисирките като нема какво друго да мелят, хванали са се за Шенген, белким на секундата това ще оправи БГ...хахахаха :)))
9
1
 
7
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Това което трябва да наприм е заедно с Румъния, да блокираме всякакви инициативи и проекти на Австрия и Нидерлания, докато преосмислят позицията си. Като им бръкнеш в джоба стават по-разбрани
8
2
 
8
 
! Отговори
иванова преди 7 месеца
е защо ни е нова стратегия, само преди има няма месец габриелката с гордост заяви, че правителството работи на всички нива и влизането ни в щенген до края на годината е повече от сигурно
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Луд умора няма.