Денков и Зеленски обсъдиха сигурността в Черно море

Украйна ще участва в проекти за разминиране
31 окт 2023 20:38, Стела Стоянова
65
Денков и Зеленски обсъдиха сигурността в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

В Международния ден на Черно море президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с министър-председателя на България Николай Денков, съобщи „Интерфакс-Украйна“, цитиран от БГНЕС.

Международният ден на Черно море 31 октомври 2023 г. отбелязва двайсет и седмата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

Обсъдени са въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския регион, предвид сериозното нарушаване на свободата на корабоплаване от страна на Русия. Обсъдено е и състоянието на споразуменията, постигнати по време на официалното посещение на украинския държавен глава в България през юли 2023 г., съобщи пресслужбата на Зеленски.

„Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за начините за по-нататъшно укрепване на сигурността в Черно море в условията на руска милитаризация и заплахи за свободата на корабоплаването. Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния коридор за износ в Черно море. Оценявам високо съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е готова да вземе активно участие в съответните усилия. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е точно този вид черноморско единство, което ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим #Формулата на мира“. Това написа украинският президент в своя акаунт в Х (Туитър).

"Символично е, че разговорът ни се провежда в Международния ден на Черно море. За съжаление, агресията на Русия превърна Черноморския регион в зона на война и заплаха за свободата на корабоплаването. Чрез съвместни усилия трябва да намерим начини да гарантираме сигурността в този важен за Европа и света регион", заяви Зеленски.

Президентът е предоставил подробна информация за усилията на Украйна да гарантира глобалната продоволствена сигурност чрез създаването на алтернативен коридор за износ. Във връзка с това беше отбелязана съвместната инициатива на България, Турция и Румъния относно дейностите по разминиране във водите на Черно море, която е практически принос за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. Зеленски също така изрази готовността на Украйна да участва активно в проекти за разминиране.

Специално внимание е отделено на ключови въпроси от двустранното сътрудничество.

"Високо оценявам активизирането на украинско-българското сътрудничество. Вече виждаме как нашето единство, силната позиция на черноморските държави, работи срещу руската агресия. Благодарни сме и за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, за активното участие в реализацията на "Алеите на солидарността" и "Украинската формула на мира", заяви държавният глава.

Зеленски информира Денков и за ситуацията на фронтовата линия и за неотложните нужди на украинските отбранителни сили. В този контекст той изрази благодарност за неотдавнашните решения на българското правителство за повишаване на военния капацитет на страната и подчерта приоритета на укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна преди настъпването на зимата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
"това"НА СНИМКАТА е най-достойният и милеещ за живота на децата ви,Българин и почтен Човек,каквито от столетия не са управлявали нАРОДА НИ...НЕ СА СЕ ГРИЖИЛИ ЗА Народа и децата на бЪЛГАРИЯ,Академик...почтен човек...работещ почтено за просперитета и връщането на децата Ви в домовете Ви,Респект г-н Министър-Предсетателю....милиони сме,руската и на данс пропаганда не работи вече
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европа и америка тихомълком ограничават помощта за украйна. Словакия я спря, махаме американските бази от територията си. В света стават дълбоки и значими промени, които ще бележат развитието на държавите поне 50 години напред. Ние спим и подкрепяме Зеленски, един пътник, който унищожи собственият си народ. Денков го следва.
48
0
 
1
 
! Отговори
Зоотехник преди 7 месеца
Това нищо на снимката не е плъх, а сурикат.
47
0
 
2
 
! Отговори
Басня преди 7 месеца
Как мишките обсъждали интересите на котката.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плъха да се подложи на посолството.
45
1
 
0
 
! Отговори
Кори преди 7 месеца
До Анонимен, който е на бариерата (Проливите), той командва.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плъх и зеле
43
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Ха, ха, ха, днес да не е първи април-ден на клоуните?
42
1
 
5
 
! Отговори
Брачни партнъори преди 7 месеца
Че какво зависи от тях? НИЩО! Да си седят мирно в ъгъла,да си бъркат тихо в дуп ките и да си лижат сластно банааа
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който владее Крим, той владее Черно море. Аксиома.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и двамата са пътници.
39
2
 
7
 
! Отговори
Какво е това нещо преди 7 месеца
НЕкадемик Дрянков на каква позиция се намира в момента? То знае ли? А ние знаем ли? Чии интереси провежда този проводник мисля че е ясбо на всички мислещ хора. Скъп уран, скъп газ, реактори на безценица за Украйня, оръжия подаяния за Украйна, договори за милиарди за Американски оръжия на хартия, затвяряне на ТЕЦовете, и последно затваряне и на проекта Белене. Това са резултатите от свръх здравословната политика на на това недоразумение. И Спилбърг да го беше мъдрил не би могъл да измисли по-деструктивен образ!!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 7 месеца
Зубър, баце
37
2
 
6
 
! Отговори
ППДБЛГБТ закопаха преди 7 месеца
енергетиката ни, закопаха армията ни, закопаха валутата ни, закопаха производството ни, закопаха външната ни политика. И какво ли още не. А сега е ред на столицата ни. С техната кадърна политика България може скоро да няма дори излаз на море. Украйна със сигурност няма да има.
36
3
 
2
 
! Отговори
Искренно и лично преди 7 месеца
Пътищата са уникално зле с електричката на набора щяха да ми се строщат зъбите за наще пътища само Лада нива или дачия и 80 км макс. от 2009 г насам всичките нищо не свършихте само кражба до последно. Последно тройната коалиция квото е направила по нейната енерция се движи държавата...
35
2
 
5
 
! Отговори
Сушата първо мен преди 7 месеца
Цялата държава разкопана на всеки ъгъл по един просяк на всяка пейка бездомник, пребиват старите по селата с цел обири ,пътищата са опасно разбити,а нашия академик сигурносттра на морето ще оправя ...
34
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Все едно аз и съсед от другия вход на блока да обсъждаме сигурноста и безопаснота от цунамита във Японско море.Същия ефект ще има и важност на разговора ни.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков много държи да се прави на влас, дето се дави на края на Дунава. Всички западни лидери взеха да забравят за Зеленски, ама Денков и той за едното селфи със залязващата звезда е готов да набута и нас в калта.
32
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво Денков! Избжрите минаха. Кога ще мобилизираш 50000 евроатлантически про'с'така за Украйна?!
31
3
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 7 месеца
Денков ,Вие сериозно ли обсъждате ситуацията в Черно море със Зеленски? А обсъдихме ли работата на сфетофарите на Червения площат? Не сте се сетили? Жалко, голям пропуск!