До балотажа можело да бъде бъдат сертифицирани машините

Депутати отново изслушват шефа на ДАНС
25
До балотажа можело да бъде бъдат сертифицирани  машините
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, днес ще изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев. Вчера той беше изслушан и от Комисията за контрол над службите за сигурност.

Днешното изслушване беше насрочено в момент, когато скандалът с машините все още не се беше случил, уточни пред БНР Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ, член на комисията и бивш министър на електронното управление. По думите му целта е била да се види какво е правила ДАНС в миналото във връзка със сигурността на машините. Той направи паралел с подобна ситуация през 2022 г.

"През 2022 г. ДАНС изпращат писмо на ЦИК, в което казват, че е налична класифицирана информация за експертите, които осигуряват машинното гласуване от страна на ЦИК, и затова препоръчват те да бъдат сменени. Но ДАНС не предоставя на ЦИК информация. Вчера на въпрос защо тази справка е била явна, а не класифицирана, отговорът беше - защото ЦИК няма достъп до класифицирана информация. Има различно поведение на ДАНС в двата случая. Хипотезата, че това е активно мероприятие, е водещата. ДАНС е можел да се погрижи да защити тази информация. Ироничното в цялата история е, че в справката ДАНС твърдят, че с действията на зам.-министъра може да се създаде среда за евентуално недоверие към машинното гласуване. Те с тази справка създават абсолютно реална среда за такова недоверие", обясни Божанов.

По думите му крайният резултат не зависи толкова от технологията на гласуване. Разпаднаха се митовете, че ПП-ДБ разчитат на машините, за да постигнат едва ли не нечестно резултат, подчерта Божанов. Нямаме претенции към резултата, добави той.

Каквото и да бъде внесено, това не позволява машините да бъдат манипулирани, което се потвърждава и от ДАНС, категоричен е депутатът от ПП-ДБ.

"Рискът, който ДАНС твърдят, че има, е, че когато нещо е било записано и евентуално в бъдеще изнесено, това може да създаде предпоставка някой може да създаде недоверие в машините", каза той.

По думите му процесът на удовстоверяване трябва да се документира - писменно, със снимки и видео. Той уточни, че този процес не е приключил на 20 октомври.

"На 20-ти е направено довереното изграждане от ЦИК в Министерството на електронното уравление, за да може "Сиела Норма" да има време да инсталира съответния софтуер на машините и те да тръгнат. Удостоверяването е отделен процес. Екипите на министерството са работили доста, за да могат да се впишат в 20-дневния срок за удостоверяване. В рамките на този процес - на 25-и, ако е трябвало и на 26-ти е щяло да има извършване на тестове. Това, което е било тествано, е как работи конфигурирането на машините. Това се е случвало", каза депутатът.

Не е имало натиск върху министър Александър Йоловски, заяви Божанов. Според него това са абсолютни спекулации.

По думите му няма спънки да бъде направена процедурата по сертифициране на машините преди втория тур на местните избори.

"Техническата работа вече е извършена, може би формалната част трябва да бъде повторена, ако изобщо се наложи това, а не може просто да се сложи подписа на министъра",каза той.

На всички предходни избори, на които се е случвало това удостоверяване, то се е удостоверявало от зам.-министър, отбеляза Божидар Божанов. Според него министърът е следвал установена практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: машинибожанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но много плюят по ДАНС ,но явно Са от ПП ,съжалявам че не арестуваха никой ,а това си е голяма измама
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Абе,момче,хората просто си изпълнили СЛУЖЕБНИТЕ задължения,ти очевидно ,че мястото ти НЕ е за там където са те сложили
20
1
 
2
 
! Отговори
Психолог преди 5 месеца
ХАРТИЯТА СЕ МАНИПУЛИРА ЗНАЧИТЕЛНО ПО- ЛЕСНО, ПО- БЪРЗО И ПО- УДОБНО В СРАВНЕНИЕ С МАШИНАТА. ДАНС СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ НЕЗНАНИЕТО НА ХОРАТА, ЗА ДА ВНЕСЕ НЕДОВЕРИЕ. А ТОВА СЪЗДАВА ОПАСНОСТ ЗА НАЦ. СИГУРНОСТ. ЧАКАМЕ ОСТАВКИ НА ДРУЗЯТА!
19
2
 
0
 
! Отговори
Посолството преди 5 месеца
Пускайте машините да няма издънки. Васето откога сме ви го спуснали, мислете му ако по някаква случайност или глупост от ваша страна не е кмет!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименМаугли, я обясни как точно машината предпазва от купен вот? Защото един бивш премиер предвиди с точност колко процента ще вземе с машини обратно на всички социологии, които не грешат чак толкова. Същият маймун директно си каза - "Ала-бала" през президента. Ако още вярваш в машинното гласуване значи вярваш и в Дядо Коледа!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този повтаря една и съща мантра. Машините не може да се манипулират.Резултата може като се подмени изцяло по пътя от машината до крайния получател - ЦИК или ОИК. Поговорка гласи: Не е важно каква е целта, а пътя по който ще стигнеш до там.
16
2
 
2
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
Пак ли някой ще го отнесе, затова че си е свършил работата? А зам. министърчето с флашките е чисто като сълза? Не е истина просто. Този наш модерен свят се нуждае от много сериозни промени.
15
1
 
3
 
! Отговори
.... преди 5 месеца
Само реват как машините можело да бъдат манипулирани.Все едно като се броят бюлетините,не могат да напишат в протокола че една партия има 150 гласа а не реални 120,примерно.
14
2
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 5 месеца
Божо с ***$ната коса какво пак се обяснява. София сме я продали на васи Маслото. И да си гласувате няма да има голям смисъл.
13
2
 
4
 
! Отговори
Никакво гласуване преди 5 месеца
Всички хора разумно мислещи да излязат на улицата и да свалят правителството. Да се започне на чисто от начало.
12
1
 
6
 
! Отговори
Шебек преди 5 месеца
Аз викам да отиваме на предсрочни.... За да си "затвърдите" властта....
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес.бг са настроени по Шекспировски - да бъдеш, или да не бъдеш, това е въпроса!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 8 --- У нас Б.Б. ли постави началото на купуването на гласове?
9
0
 
7
 
! Отговори
Божанов преди 5 месеца
Какво сертифициране? Време е да започнете да говорите за касиране. Борисов и Пеевски трябва да влязат в затвора, парите на мафията трябва да бъдат конфискувани, назначаване на нови хора на всякакви властови и административни позиции, но аз искам децата и внуциге ми да изберат България, искам хората по улиците да бъдат усмихнати, а не смачкани, искам хармонията на природата, която Господ е дал на България да се пренесе и в обществото и съм готов да платя с кръв за това. Мафията вън от държавата!
8
2
 
2
 
! Отговори
До Сатанизъм истинск преди 5 месеца
В София още преди години Вили Лилков поведе борба срещу поставянето на такива съоръжения по покривите. Като професор по атомна физика подкрепи с научни аргументи своето искане. Но сега взе само 5% от гласовете, защото нямаше пари за мащабна предизборна кампания, чрез която да припомни какво е направил за София преди 20-25 години. Защото е направил още няколко важни неща, а други инициира, но мафията не позволи да се посегне на огромните й грабежи от джоба на софийските данъкоплатци.
7
4
 
5
 
! Отговори
този преди 5 месеца
в качеството на какъв дава обещания, нали не е в изпълнителната власт, а в законодателната. Да си гледа писането на закони, а не да говори какво щяло да направи едно министерство. Аман от незаменими. Нали си имат зам. министър, който им измива мръсните ръце с недокументирани твърдение. Важното е че този зам беше хванат в крачка, всичко друго са голи оправдания. Записът е вид документ. Каквото и да каже остава съмнението в некоректност и умисъл
6
4
 
11
 
! Отговори
З А Щ О ??? преди 5 месеца
В цял свят отхвърлиха гласуването с тези машини, само Мадуро и ние ги използваме. Защо е този зор отново да се гласува с такива машини?
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето за това ДАНС трябва да бъде проверена и изчистена от некадърни и обслужващи чужди интереси субекти.Не може една служба като тази , една от стожерите на сигурността да се забавлява на гърба на народа.И без това държавата е в хаос.Крадци изнасят с чували милиони.Министри губят милиони от не събрани хазартни такси.Предтъпници излизат без обвинения
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От цялата история научавам , че ДАНС имат голямата вина за случилото се не доразумрние.Щом те изпращат противоречиви наставления и препоръки.Или са некадърни Или калинки обслужващи нечии интереси .Например на собственика от Росенец
3
1
 
3
 
! Отговори
щом е нужно одобрени преди 5 месеца
бг , защо не се разбра кога и как, кой в бг ще одобри . много набързо се развиха събитията, дръпнаха машините . Мисля , че се наемат . - плаща се . Има и други проблеми - стачки , няма лекарства, катастрофи , покачват се цените , идва снегът и още .