Велев: Ширещ се популизъм завладя изчисляването на минималната заплата

Данъците трябва да са неутрални, казва той
4 ное 2023 22:15, Нели Христова
18
Велев: Ширещ се популизъм завладя изчисляването на минималната заплата
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ е много висока, в сравнение с тази на нашите конкуренти - в САЩ е 20-25 лева, при нас е 88, с тенденция да върви към 100. Това са 4-5 пъти разлики. Накрая се конкурираме на едни и същи пазари. Това ще се отрази и на цената на тока, тъй като са свързани пазарите. Компенсации има и трябва да има за догодина, може да се подобри малко схемата - над 180 - 80% Това заяви пред NOVA NEWS председателят на АИКБ Васил Велев.

"Повече от половината предприятия предвиждат коледни бонуси. Вдигането на линията на бедност означава, че по-малко хора ще попаднат под защита. Минималната заплата от 933 лева е 1200 лева бруто, това означава, че много майки през втората година майчинството си ще получават повече отколкото, ако работят. Защо тогава да бързат да се връщат на работа и да правят кариера? Раждаемостта не се влияе от увеличението на периода на майчинство. Така се постигна деквалифициране на майките. Максималният осигурителен доход трябва да е функция на средния. Той е ограничител на максималната пенсия. Ширещ се популизъм завладя изчисляването на минималната заплата", смята той.

По думите му повишението на пенсиите трябва да е по швейцарското правило - половината от инфлацията и от ръста на средния осигурителен доход.

"Минималната заплата в някои икономически дейности ще бъде над средния осигурителен доход. Тя трябва да се договаря и да е различна. Максималният осигурителен доход трябва да се фиксира на 3500 лева. Ръстът би трябвало да е 8%. Данъците трябва да са неутрални, за да не се прави социална политика с данъци. Ние сме за пропорционални данъци за всички", посочи Велев.

Според него вдигането на цената на природния газ ще се отрази и на тази на електроенергията. "Либерализацията на пазара на дребно e правилно решение. Всички при нормални цени, а по-ниски - само за енергийно бедните", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
само питам преди 5 месеца
Велев дали щеше да е доволен ако взимаше минимална работна заплата и му се налагаше да работи по 12 часа?
12
0
 
2
 
! Отговори
Искаме референдум преди 5 месеца
Подържащия персонал на Дунав мост 2 напуска и заминава в чужбина защото в България заплатите са ниски! Хората взимат малко над минималната работна заплата! Естествено Директора е доволен от неговата заплата от 20 000 лева на месец и няма да напуска! Така е в цялата ни държава! И затова не се чудете, защо работниците ви напускат! Да ви светна: НИСКО Е ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО!
11
1
 
1
 
! Отговори
запознат преди 5 месеца
До Искаме референдум: Ами така се гради средна класа! Когато имаш 10 % бедни и 10 % богати, а останалите 80 % са средна класа, а не както е при нас: 10 % супер богати и 90 % недохранени!
10
0
 
0
 
! Отговори
Искаме референдум преди 5 месеца
за излизане от пределите на българската държава и присъединяване към Румъния, защото Румъния увеличава минималната работна заплата от октомври с 10%, предава Ройтерс. Тя ще бъде 3300 леи (около 1300 лева). 3801 леи (1520 лв.) е средната месечна нетна заплата в Румъния.
9
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Назначеният от ДС комунистически "бизнесмен' пак се прави на специалист.Ало,Велев,отвори статистиката и виж,че дори и след увеличението МРЗ у нас е най-ниската в ЕС.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРАВАТА И АВТОРИТЕТА НА ВСИЧКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ БЯХА ОТНЕТИ !!! ПОЛИТИЗИРАНЕ НА ПРОФЕСИИТЕ ОЗНАЧАВА КРАЙ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И НАУКАТА, КРАЙ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цената на природния газ е много висока, в сравнение с тази на нашите конкуренти - в САЩ е 20-25 лева, при нас е 88))) Все едно, да сравняваме бензина в Саудитска Арабия и България.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе Бялата Златка с какво се издържа?
5
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
И ти като си работил какво? Нали ще остарееш и умреш като всички останали.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно съм сериозен - познавам хора, майка и дъщеря. Дъщерята е на 37, майката на 59. И двете не са работили и ден през живота си. Все мъже ги издържат. Но по обективни причини мераклиите намалели и майката завела дело, че дъщеря и е психично нестабилна и я тормози. След месец, дъщерята подава документи за ТЕЛК, като също твърди, че е луда, претендира за пенсия. Смятайте какви хора има.
3
0
 
14
 
! Отговори
Пфф преди 5 месеца
Приятел работеше в чужбина в старчески дом. Никой, нито един от хората там в последните си години от живота не е казал, ако можех да работя повече, всеки казвал ако можех да съм бил със семейството и приятелите си повече и да съм обикалял света.
2
1
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Не знам каква кариера може да направи човек в измислена фирма с 50-100 човека персонал. Не ставайте смешни. Кариера е да си в централите на американски компании, но те се намират в САЩ. В малка България няма. Я ако може да ми обясни, как с една година повече или по-малко ще направиш кариера? Това какво общо има? В колко български компании днес почваш като обслужващ персонал и след 5 години много работа влизаш в борда на директорите? Идвам от голяма корпорация, кариера няма и никога не е имало.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помнете ми думата. Все по-социалното общество, което възнаграждава мързела и толерирането на хора, които не искат да положат и минимално усилие в живота си, ще доведе до крах за цивилизацията. В западната цивилизация все повече хора разчитат някой да ги издържа цял живот, само защото са живи и имат права по закон. Това е рецепта за катастрофа!