Трифонов за бюджета на Василев: Воденичен камък на шията на децата ни

ИТН няма да подкрепи дефицити и дългове, написа той
7 ное 2023 20:49, Анисия Иванова
75
Трифонов за бюджета на Василев: Воденичен камък на шията на децата ни
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър емитира нов външен дълг в размер на 2,3 милиарда евро или 4,5 милиарда лв. Това е директно следствие от приетия Бюджет 2023 с дефицит от -3% или 5,5 милиарда лв. Когато Асен Василев за пръв път стана финансов министър през лятото на 2021 г., публичният дълг беше двадесет и няколко милиарда лв. Вече е четиридесет и няколко милиарда лв. През този месец ще бъде внесен Бюджет 2024 с нов дефицит от -3% или над 6 милиарда лв. Публичният дълг догодина ще наближи и може да надхвърли 50 милиарда лв. Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в профила си във Facebook.

"Когато Кирил и Асен влязоха в политиката, лозунгът им беше "Вода газим, жадни ходим". Преведено на български: дълг – дефицит – харчене, дълг – дефицит – харчене. И така до края на света.

Едно разумно семейство взема ипотечен кредит, когато планира да построи жилище. Една разумна фирма – когато инвестира в оборудване и технологии. Един политик-популист – когато иска да прахоса няколко милиарда преди Коледа. С обществени поръчки или без (както каза министър Йоловски), към любими фирми (както обикновено).

Припомням, че все още няма подробна разбивка на 9-те милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 г. През декември 2023 г. е възможен нов рекорд, за който пак няма да получим убедително обяснение. Моята прогноза е за 11 милиарда.

През ноември ще видим новия бюджет за 2024 г. С космически разходи от осемдесет и няколко милиарда той отново няма да привлече инвестиции, няма да завърши големи инфраструктурни обекти, няма да доведе до висок растеж. Ще увеличи, обаче, тежестта на воденичния камък на шията на нашите родени или неродени деца", смята още Трифонов.

По думите му "популисткият манталитет на финансовия министър е добре известен".

"Какво мисли за това харчене собствената му парламентарна група? Какво мислят некоалиционните партньори? ИТН е национално отговорна партия и отново няма да подкрепи дефицити и дългове, които ще унищожат бъдещето на нацията", написа още лидерът на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
7
 
! Отговори
Краси преди 5 месеца
Няма как, хем да ръгаш чушки в боба, хем да разбираш от финанси. Просто не е възможно.
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каквото и да си говорим Ники Василев беше в пъти по-добре от тия ботове. Василев е наистина в час с финансите и икономиката. Вие писнахте щото бил министър по време на царя. Човека обаче още тогава направи някои добри неща. Тия комсомолци сега бавно ще ни разкажат играта. Може и в гражданска да ни вкарат
54
2
 
4
 
! Отговори
Слави преди 5 месеца
Хубота
53
16
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 5 месеца
Право на мнение : в сравнение с него ти си .... Опиши се сам и прецени дали човека не е по способен от теб!!!
52
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тpoловете яко са ги активирали да плюят, но и техните деца ще плащат за глупостите на пп и дб.
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Славчо защо не се кандидатираш за председател на ДПС. Доган търси човек.
50
9
 
22
 
! Отговори
Право на мнение! преди 5 месеца
Слави е пълен провал и като водещ, и като певец, и като артист, и като политик и откъм деца, и като човек!
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тъжно и вярно.
48
5
 
24
 
! Отговори
Г557дт преди 5 месеца
Този мошиник переше пари на мафията през предаването си в тъмния Преход.
47
3
 
24
 
! Отговори
Алооо преди 5 месеца
Трифонаки, къде са твоите милиони бре в офшорките ли? Ти плати ли си данъците или укриваш и после си миеш гузната съвест с някое мижаво дарение?
46
6
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Този мошеник Чалгаря нито разбира от финанси, нито е учил в Харвард, нито дипломата за гъдулар е истинска! Къде ходи на краставичари краставици да прждава.
45
5
 
27
 
! Отговори
Моляяя??? преди 5 месеца
Трифонов и децата му??????? Той нама деца Трифонжв, но опростачи нашите деца с просташките си песни и ниската култура!
44
4
 
17
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Тили взе да разбираш от финаннси,като си напълнил гушата...кога децата ни ще ти харчат парите,за това помисли и си свиркай и без туй за друго неставаш...
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ти си виновен за това положение, Слави, че се включихте в разсипването на държавата от Радев.
42
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кого е опроста*чил Трифонов? Може би простаците?! Защо мен не ме е опрост*ачил Трифонов и колко толковада е опростач*вал на фона на Азис, Тик-Ток и всичко останало? Времето е за прос*таци и се харчи онова, което се харесва на прос*таците.
41
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
600 милиона са само числото 6 с много нули. Реалните пари са около 20 процента от нулите. Ако някой не е наясно, че парите са с фалшива стойност, то нека си мисли, че целта на живота е печалбата, да, аме не е така! Ще дойдат други поколения, които ще са във връзка с реалността и материята, и нещата ще си дойдат на мястото. Днешните европейски деца не са подготвени за реалността и ще се издънят яко за разлика от децата на другите. Трифонов, защо ти пука за дефектните хора?
40
4
 
23
 
! Отговори
Ивайло Шопски преди 5 месеца
Този имал деца... Това вече е новина! Гадно е да си застаряващ чичак, без семейство, с провал на полит.сцена, опростачил 2 поколения с *** си шоу в праймтайм, и не на последно т-п като **** разбирам го.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ех Пацо Шнорхела ако беше министър - председател, бюджета щеше да е слънце.
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Младите нямате понятие за кардинални неща: не знаят какво представлява трудът; не знает какъв е смисълът на живота; като лепкава глина са-безформени и незавършени. Трифонов, има поколения, които се саможертвата и такива, които трябва да бъдат пожертвани, Господ си знае работата! Тези деца в огромния си процент няма да станат родители и най-вероятно няма да създадат българчета.
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия е отвлечена държава като България, отвлечена от корпоративния световен капитал. Начело на Кремъл може да бъде сложено магаре по същия начин, по който начело на България може да бъде поставено всякакво гове*до. Световният елит НЕ МОЖЕ да управлява света и се проваля. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Ние сме питомни гадинки, защо не идат да оправят Латинска Америка или Африка?! Старци разбойници с могъщи синове с мозъци изпържени от наркотици и первер*зия, само ще счупят света.