Проф. Чуков: Конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне

Ситуацията със заложниците е ключът за спиране на военните действия
8 ное 2023 15:20, Анисия Иванова
39
Проф. Чуков: Конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне
Снимка: БГНЕС

"Посещението на премиера Николай Денков в Израел беше посещение на солидарност. Нормално е цивилизованият свят да изрази солидарността си с народа, който беше потърпевш от такова варварско терористично нападение". Това коментира пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

По думите му посещението на българския премиер не е изненада, защото още от 7 октомври правителството изразява такава позиция. Той напомни обаче, че сме гласували с "въздържал се" на резолюция за спирането на огъня и хуманитарна помощ в Общото събрание на ООН. Надявам се тази позиция да е била добре калкулирана, каза анализаторът.

Проф. Чуков подчерта, че светът все повече и повече се разделя.

"Ние, като ЕС, се борим не само за отстояване на ценностите, но ние се борим за нашата сигурност по отношение на настроенията, които са вътре в самото европейско общество", отбеляза той и посочи масовите демонстрации в Западна Европа.

Още по темата

Бумерангът, който се връща на европейска територия, са протестите, коментира международният анализатор. Според него това е напрежение, което неприятно се отразява на спойката на обществото. Това няма как да не се отрази и на правителствата в съответните държави, смята той.

България трябва да отстоява позицията да заклейми отвличането на заложниците, категоричен е проф. Чуков. По думите му в същото време трябва да има допълнението - в рамките на международното хуманитарно право.

Според него ние можем да съдействаме с хуманитарна помощ, но ситуацията със заложниците е много сложна. Това е ключът към това дали ще продължат военните действия и дали "Хамас" ще бъде изкоренена, смята той.

Да се преговаря с "Хамас" не може да става освен чрез египетско-катарските посредници, изказа мнението си проф. Владимир Чуков и добави: "В момента играта е много голяма".

Той припомни искането на "Хамас" - да се освободят всички палестински затворници, които са 5200 души. Там има хора, осъдени за убийства, подчерта анализаторът. По думите му проблемът е с идеологията на "Хамас".

Според него конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне. Газа в момента е достатъчна, за да се разтресе целият район, категоричен бе проф. Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Посещението на Денков в Израел, в знак на солидарност с военните и хуманитарни престъпления извършени от Израел в Газа, беше позор за България. Колкото по-бързо се забрави, толкова по-добре. В ООН Израел и САЩ са в почти пълна изолация и да се гласува с тези държави е срамно.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
преди 2 часа палестински ислямисти се опитаха да убият собствения им президен махмуд абас, защото отказал да обяви война на израел; убиха само един бодигард. там ври и кипи, тук сме с розови оичла. май като почнат да влизат с калашниците арабите през границата ни, ще се усетим!
6
3
 
9
 
! Отговори
Невероятни умници преди 5 месеца
Да поясним - става въпрос за двама братя с фамилия Чуков. Този е на сopocoидна позиция, а другият е на про-руска позиция.
5
4
 
11
 
! Отговори
Абе, Чукундуроолу преди 5 месеца
Кой ти иска мнението?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Говори каквото му кажат!
3
9
 
9
 
! Отговори
LBN преди 5 месеца
***! А, че в израелски затвори има над 500 деца, или над 1000 човека без съд и присъда!? Отново двойният стандарт на света... Нищо не започна на 7.10. Само за тази година има избити над 300 палестинци, цивилни преди месец октомври, или за тези неща можем да си затворим очите.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чуков не е вече анализатор, а страхлив пропагандатор на разни опорки.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно, ще се разрасне.