Денков отговори на Добрев: Дерогацията не сме я издействали ние

Тя е договорена в предишното редовно правителство
12 ное 2023 15:50, Нели Христова
46
Денков отговори на Добрев: Дерогацията не сме я издействали ние
Снимка: БГНЕС

На критиките на Делян Добрев, който обвини кабинета, че заради дерогацията пари отиват директно в Кремъл, премиерът отговори: дерогацията е издействана в края на предишното редовно правителство, а след него е имало служебен кабинет.

"През януари, именно под ръководството на г-н Делян Добрев беше приет закон (за по-евтини горива - б.р.), който очевидно не работи. Според мен г-н Добрев се опитва да прехвърли проблема за това, че е направил неработещ закон върху правителство, което съществува от пет месеца".

Тези думи на премиера станаха повод за реакция от страна на Делян Добрев, който обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Николай Денков и членове на кабинета.

Причината - неизпълнението на закона за компенсациите на горивата, който предвижда отстъпка от 73 стотинки на литър.

"Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мъртвороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ", пише Добрев по повод изказване на премиера от по-рано днес.

Смени на министри в правителството няма да има до ротацията през март. Това обяви пред журналисти премиерът Николай Денков.

"Не подготвям смени преди края на деветмесечния период. Девет месеца така или иначе е минималният срок, в който може да се разгърне някаква програма, самата управленска програма е за 18 месеца, до края на 2024 година".

Той не вижда каква промяна може да бъде направена в така наречената сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Ние имаме правителство, избрано с подкрепата на ГЕРБ, ПП и ДБ, докато това правителство работи, това е форматът в който ние работим, или някой ако иска да свали правителството да го прави или това правителство ще работи по правилата, които са заложени до момента".

Денков коментира и предложения от финансовия министър бюджет. По думите му, той ще бъде внесен в сегашния си вид в Народното събрание и впоследствие депутатите ще решат какво да гласуват.

"По отношение на темата корупция, повдигана от ГЕРБ, не виждам какво трябва да коментирам. ГЕРБ има толкова много отговори да дава, че не би трябвало да тръгнат от тях обвинения за корупция. Пари трябва да се дават там, където има добри проекти в полза на хората, това е справедливо. Доколкото чух вчера, справедливо е: "Дайте на този и този кмет и не питайте за какво ще се дават парите", каза Денков по повод вчершното изказване на Бойко Борисов.

Премиерът също така коментира, че няма да има и отпадане на дерогацията за внос на руски петрол до март. Той подчерта, че към момента рафинерията в Бургас изпълнява всички законови изисквания и е направила необходимите плащания.

"Лукойл са ги изпълнили, не защото са обещали на някого, а защото това е тяхно задължение. Те изпълняват закона днес, въпросът е защо законът е бил такъв допреди няколко седмици. След като го оправихме и се видя, че тези средства ще идват в българския бюджет, защо изведнъж това се оказа голям проблем за същите, които приеха този закон?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 5 месеца
Как така в един момент герберастите решиха за дерогацията ,досега 15 години къде дрямаха ?! Аха , решиха , че паричките ,спестени от Лукойл , мажеше да влезнат в техния джоб ?! Или частта , която получаваха под масата им си видя малко ? Га идяха кифтеата - не риваха , сега риват ...
34
0
 
4
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТ И ЛУКОИЛ ЩЕ КАЖЕ КАКВИ СА ГИ ВЪРШЕЛИ ПРЕДИ ДЕРОГАЦИЯТА ДОБРЕВ И ГЕРБ !!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
След свалянето на дерогацията над "Лукойл" ще вдигне цената на горивата и ще секне плащането на данъци от фирмата! ГЕРБ и Делянчо са неадекватни и прости!
32
0
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 5 месеца
Не мога да разбера, при положение че си има договор до кога да действа дерогацията, това за ГЕРБ и ДПС нищо ли не значи?!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Василун преди 5 месеца
Лъжливият Делянчо 73-те стотинки ще ходи в съда да докаже, че Денков се бил облагодетелствал от дерогацията! Да видим какво ще стане в съда!
30
0
 
5
 
! Отговори
Г557дт преди 5 месеца
Делянчооо, така или иначе тази дерогация неможе да се прекрати от днес за утре.Най малкото трябва да има подписани договори за доставки на нефт от други източници и график на доставките така, че да не остава без суровина Нефтохима. Иначе ще има опашки по бензиностанциите!
29
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 месеца
ГЕРБ и ДПС се опитват да разчистят терена за нов играч на пазара за горива. Кой е той? Въпрос за милиарди.... Чии интереси представлява Делян Добрев, не са на българския народ определено!
28
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос? преди 5 месеца
А какво стана с делото срещу Делян Добрев, замазаха ли корумпираните прокурори делото?
27
0
 
5
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 месеца
Денков с предложение към ГЕРБ: "Изчакайте ротацията на премиерите и отменете дерогацията." Ако сега правителството на ПП-ДБ отмени дерогацията за Лукойл, цените на горивата ще скочат срещу зимата и точно това иска Делян Добрев, за да оберат негатива и народното възмущение ПП-ДБ, а не ГЕРБ. Хитър лисунгер е Делян Добрев, но ПП-ДБ не му се вързват на провокациите на този подлец!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Делян Добрев да обясни защо вдигна цената на пелетите? Малко му се видя печалбата ли? На предизборните срещи в Хасковско се държа като главатар на банда, а не политическо лице! Ааааах, да не бяха идвали руснаците 78г...
25
0
 
1
 
! Отговори
Дерогация преди 5 месеца
Дерогация е правно понятие, означаващо частична отмяна на определен закон. В актовете, свързани с правото на Европейския съюз, понятието дерогация се използва и за обозначаване на случаи, когато определена държава членка се бави с прилагането на елементи от нормативни актове на ЕС в собствената си правна система.
24
1
 
4
 
! Отговори
Браво на Денков! преди 5 месеца
Добър и достоен отговор към Делян Кумгейта!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
б.а.- под евро-атлантически ценности да се има предвид американски интереси!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво е "дерогация"? На кой език е?
21
1
 
5
 
! Отговори
Безимен. преди 5 месеца
Денков вие бяхте във 2 предишни правителства! ЧЕ И ПРЕДИ ТОВА Пак бяхте в политиката .Направо ви се чудя кога успяхте и Академик да станете? Че и за Политик като не ставате!
20
2
 
6
 
! Отговори
северозапад преди 5 месеца
Този Денков много се ежи ,като г лист на мокра буца.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков да подава оставка, този национален предател и продажник е двоен агент и двоен гражданин.
18
1
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 месеца
ДЕНКОВ СБЪРКА МНОГО КАТО РЕЧЕ, ЧЕ ТОЙ НЯМАЛ БИЛ НАЧАЛНИЦИ.НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ТИ Е НАЧАЛНИК ХАЛЮЦИНАТОР!!!!!!ЩЕ СТОИШ ОТГОВОРЕН И ПРЕД МЕН, КОЙТО ТИ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ С КОМЕНТИРАЩИТЕ ТУК!ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТАШ И ПРЕД МЕН!!!!!И АКО НЕ ГО НАПРАВИШ, ЩЕ ТЕ СМЕНЯ!ПО ЗДРАВИ ОТ БОНГО БЪЛГАРИЯ
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Академика знаели за какво става въпрос ,всичко което правят ПП е една подмяна ,че е 5 лв.нафта а може би и повече ,те дават пример все с ЕС че в България било най евтино ,ни забравят че сме най-малките пенсии заплати ,това Академика явно е го знае
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много правилно го е казал Денков.От герб не смеят да свалят правителството,затова да мълчат и да си налягат парцалите, че магнитски ги чака.