БСП ще подкрепи само отделни параметри на държавния бюджет

Левицата настоява за увеличение на социалните разходи
8
БСП ще подкрепи само отделни параметри на държавния бюджет
Снимка: БГНЕС

Проф. Румен Гечев от БСП изрази пред БНР сериозни резерви по отношение на предложения бюджет за 2024 г.
БСП, "Възраждане" и ИТН няма да подкрепят проектобюджета, представен в петък от финансовия министър Асен Василев.

Гечев започна с критика към правителството, като посочи, че бюджетът не включва ясни социални политики. Той заяви, че правителството декларира някакви политики, но няма никакви политики в бюджета, поради което няма как БСП да подкрепи цялостно бюджета.

"Този бюджет, който се предлага, няма да го подкрепим, защото надписите в структурата на бюджета са: "политики на правителството в здравеопазването“, "политики на правителството в науката и образованието" – няма никакви политики, а само наливане на повече пари“, посочи той.

„Ще подкрепим отделни елементи и разумни неща, като повишението на разходите и поддържането на заплатите на учителите, лекото увеличение на заплащането на преподавателите във ВУЗ-овете, както и увеличение на средствата", заяви Гечев.

Според професора БСП настоява за по-голямо увеличение на социалните разходи и ясни политики, които да го подкрепят.  "Ние не искаме увеличение на социалните разходи при всички условия, а искаме политики, които да позволят по-голямо увеличение на социалните разходи", отбеляза той.

Професор Гечев постави въпросителни и върху съответствието на предложения бюджет със стандартите на
Европейския съюз. Той заяви, "Изобщо не е социален бюджетът и критерият на БСП не е променен. Това е бюджетната политика на страните членки на ЕС. Нищо ново няма в подхода на този бюджет за 2024 г. в сравнение с последните почти 15 години".

Съгласно професора политиките на български правителства противоречат на бюджетната и фискалната политика на страните членки на ЕС вече 15 години. Той подчерта необходимостта от увеличаване на бюджетните разходи и приходи, които са в съответствие със стандартите на ЕС.

"Това правителство продължава да си провежда политиката "болен здрав носи". Основната част от данъците се плащат от бедните и долните слоеве на средната класа. И бедните, и богатите продължават да плащат 10% данък.

В Европа бюджетните разходи се движат около 50 и над 50% от БВП. Това правителство продължава неприемливата за нас традиция да поддържа бюджетни разходи и приходи около 40% от БВП. Разликата при БВП около 205 млрд. лева е 20 млрд. лева, които не минават през българския бюджет, сравнено с политиките на нашите партньори в ЕС", твърди още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: БСПбюджетРумен Гечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2.1995/2.1997Г ДРУГАРЯТ РУМЕН ГЕЧЕВ мин на икономическото развитие- инфлация над 2000%- справка НСИ калкулатор инфлация, ние получавахме заплати 3/5дл, а активи за милиарди на заводи и дружества се закупиха за по няколко хиляди- България беше обрана, та тези червени олигарси с милионите свалят и вдигат удобни и неудобни правителсттва.
7
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 5 месеца
Забравих-присъствиено в НС!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 5 месеца
Присъствието на агента на ДС -Р.Гечев е даказателство,че избирателите на преименуваната БКП страдат от умствена недостатъчност!Не използвам точната дума,защото ще я изтрият!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В една нормална държава другарят Гечев щеше да обсъжда бюджета с дежурния надзирател в Софийския Централен затвор . Само в България ,човек отговорен за загубата на спестяванията на едно поколение и фалита на държавата може да бъде депутат 8 поредни мандата . Слави е прав - няма такава държава
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другарю Гечев, комунистическата ядка в нашето село се събра тайно в кръчмата и е готова с плана за въоръжено действие! Очакваме знак кога да нападаме мандрите и да вземаме властта! Не очакваме голяма съпротива с оглед че наоколо са само баби и дядовци и няколко пияни другари!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
50 процента е малко, абе направо ги закръглете на 80 процента от БВП да ги ударим в земята тия държави дето разпределяли през бюджета 50 процента от БВП. А може и направо на 100 процента да минем, направо да ги забраним тия гадни частници другарю Гечев!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по големи лицемери от комунистите - дай им да преразпределят през бюджета . Последният път когато другарят Гечев управляваше икономиката , родителите ми загубиха спестяванията си и взимаха по 5 долара пенсия , а другарят Гечев си "купи" къща в Симеоново за няколко стотин долара /не съм сигурен дали и тях плати/.
1
0
 
2
 
! Отговори
Агент Економов преди 5 месеца
Господин 3000 лв за долар не бива дори да припарва до обсъжданията по бюджета , че пак ще ни докара някои фалит . Това доказано го може