Радев: Светът се преформатира с неудържими крачки

Според него войната в Украйна няма военно решение
Обновена: 20 ное 2023 12:03 | 20 ное 2023 12:03, Камелия Цветанова
175
Радев: Светът се преформатира с неудържими крачки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Това каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“.

„Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липса на глобален военен сблъсък отново войната бушува“, коментира Радев. Дори и по времето на Студената война течаха процеси на надграждане на глобалната система за сигурност.

Според него светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа, обясни президентът, цитиран от БТА.

По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Президентът каза, че е споделил на украинския си колега Володимир Зеленски, когато той беше на посещение в България, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир.

Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни, коментира Румен Радев.

Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора, каза още президентът.

Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка „Хамас“ и Израел. Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но това право трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза, каза още Радев.

Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти.

Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, каза още Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: дипломацияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путь всигда будьет солнце!
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С една дума, и Гадев се е навел да вземе сапуна с гръб пред американския посланик. Повтаря опорките, спуснати му от Козяк. Глобалната система за мир беше разрушена още по времето на войната в Югославия, когато американците бомбиха без мандат на ООН. След това потвърдиха смъртта на системата за сигурност чрез инвазиите си в Ирак, Сирия, Либия....
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 52. Ти още ли вярваш в избори и демокрация...
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ZZZафтра
37
9
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Влязоха в употреба планиращи касетни бомби. Скоро всичко ще е изпепелено в Донбаско. Иначе Радев дори да не е ам. шпионин, той работи като такъв. А от минусите на тррролловете разбирам, че наистина е такъв :)
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
както се пееше в една страра песен Рим Берлин и Токио коват нов ред на земята, ама сега днешната ос не струва и на 1/2 от старата.
35
7
 
6
 
! Отговори
Преформатиране преди 5 месеца
Радев правилно отбелязва, че света се преформатира, но той още не е разбрал, че това преформатиране е резултат от военната космическа доктрина на Пентагона и преди всичко от военната мощ на Космическата флотилия на Съединените щати /USSF/, притежаваща безпилотните космически совалки Х-37В и плазмените летящи чинии с ядрен двигател TR-3B /MANTA, ASTRA и AURORA/.
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейки, а защо не коментирате новия президент на Аржентина, който обяви че подкрепя Украйна, и че прекъсва сътрудничеството с Русия, Бразилия и Китай, поради несъгласие с политиката им? Или когато не е удобно, не коментираме? Иначе се скъсахте да се радвате на Фицо, който всъщност нищо не направи в полза на Расия, освен няколко бутафорни промени
33
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
този няма право да се обажда след като подкрепя агресора Путин...
32
2
 
9
 
! Отговори
Рундьо преди 5 месеца
Ако не не ни се покаже Неможе
31
1
 
4
 
! Отговори
Специален Оператор преди 5 месеца
До Анонимен 66- Всъщност вие си го избрахте, като му пратихте леля Цецка насреща..
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие си го избрахте, така че нямате право да мрънкате, че е руски агент, че вкарва България в безпрецедентна разкрачена ситуация и че насажда омраза със съседите ни. Скандалът с Решетников беше още преди първия му мандат. Оправданието "не знаех" не важи!
29
6
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Абе що се правите на по-пpoсти дрогарете, отколкото всъщност сте? Нали уж нацисти ловеше бай Пyтaн? А, не, грешка. Не искаше НАТО да се разширява :))) Сега почнахте тр0л0ветe да "освобождавате" руснаци в Украйна. А задавал ли си си въпроса, защо когато украинците направиха майдана и свалиха марионетката Януковичи и казаха, че искат с ЕС и им започнаха проблемите. Взеха им Крим и после нахлуха зелени човечета в източна Украйна. До преди това нямаше НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ в Донбас и Луганск с населението
28
4
 
12
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 5 месеца
Защо Радев не стане посредник между Русия и Украйна?Нали много знае,обича Русия,значи може да намери решение по дипломатичен път?Откакто беше шамаросан от Зеленски,Радев не може място да си намери,че даже и жена му се изявява във фейса.За съжаление в най-трудни моменти България не е имала(с малки изключения)политици с характер.НС е пълно с руски мекерета,които говорят за посолството,а те са се продали на непосолството-разбирай Русия.Тя няма нужди от руски агенти-в България има колкото искаш.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
другаря отново декламира
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дано дойдат руснаците, но зацикли ха на Авдеевка!
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте една заплата за Зеленски и една заплата за Израел. Бедните евреи, трябва да им помогнете да правят геноцид срещу вас и да ви вкарат във война.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много остро изказване спрямо Русия! Захарова да отговори!
23
15
 
8
 
! Отговори
Другарят Путин преди 5 месеца
Хегемонията на САЩ приключи! В момента върви денацификацията и деукризацията на руската провинция Украйна!
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Она войнътъ сега започва .....и *** ще апне дръвцето....Украiна вече има свое производство на дронове и ракети и война 100 години ....раша има икономиката на Флорида....шигудуфа