Расте броят на хората, които не плащат здравни вноски

Увеличават разходите за извънболнична помощ и профилактика
29
Расте броят на хората, които не плащат здравни вноски
Снимка: БГНЕС

Продължаваме тенденцията към увеличаване на разходите за извънболнична помощ и профилактична дейност. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на обсъжданията на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, цитиран от БТА.

Според министъра параметрите на бюджета показват, че се увеличава броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти.

„Това е проблем, който би трябвало да ни насочи вниманието за това да се увеличава възможността здравното осигуряване да обхваща все повече от населението на България“, посочи Хинков.

„Приемаме напълно балансирания бюджет на НЗОК. Смятаме, че параметрите в проекта на бюджета създават стабилна финансова рамка за цялостното функциониране на системата", добави министърът.  

В проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: бюджетНЗОКХинков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Гледа да кяри повече преди 5 месеца
Според министъра параметрите на бюджета показват, че се увеличава броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти. . . . Абсолютно не логично! Колкото повече не плащат, толкова по малко държавата има да се грижи! Сега по съдържание! Полза от застраховките няма, защото отиваш и плащаш на лекаря или фелдшера! Тук единствено става за едно, да гепят пари, с извинение за уличния жаргон! Някой слушал ли е за профилактика, ако знае смисъла на думата! Да през соца имаше! Мош
20
1
 
1
 
! Отговори
Гледа да кяри повече преди 5 месеца
Според министъра параметрите на бюджета показват, че се увеличава броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти. . . . Абсолютно не логично! Колкото повече не плащат, толкова по малко държавата *** да се грижи! Сега по съдържание! Полза от застраховките няма, защото отиваш и плащаш на лекаря или фелдшера! Тук единствено става за едно, да гепят пари, с извинение за уличния жаргон! Някой слушал ли е за профилактика, ако знае смисъла на думата! Да през соца имаше! Моше
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Онези милиони за ваксини излети в канала...а?Пари има,обаче не отиват там,където е редно.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само НАП ще оправи нещата. Заплата на служителите по 5хил.лева за стимол, пък нека да ги подкупват после. Спецов какво чакате?
17
3
 
15
 
! Отговори
Ха преди 5 месеца
Щом не са лични тези вноски ,а отиват в общия куп,какъв е смисълът да се плащат? С моите вноски ,които ми удържат всеки месец се лекуват роми и бежанци,а аз когато имам нужда от медицинска помощ ,трабва да плащам!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди здравеопазването беше безплатно, лошо ли беше. Е сега хем вноски, хем скъпо платено плюс разходи за консумативи и др.. По добре без вноски, има тарифи, всеки да си плаща, за тези, които не могат, една държавна болница във всеки голям град.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За три години пандемия отидох при джипито си само веднъж - с молба за направление за ковид-тест. Каза ми да си купя тест от аптеката, тя щяла да ми го направи. Ама си получава всеки месец отчисления от здравните ми вноски. Не съм единствен случай. Затова хората предпочитат да не плащат осигуровки - и без това не получават адекватно лечение.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като гледаме за какво смятате да ги похарчите, пари за здравеопазване пак няма да има. Тъй че чЕкаме си следващия вирус. Да започвате да си внасяте осигуровките и вие там, по министерства и парламентарни зали. Поне има вероятност да започнете да си задавате въпроса - за какво всъщност се харчат парите.
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След няколко месеца броят им ще намалее. Като не могат да си купят антибиотик отникъде, ще се редуцират по естествен път.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2610лв.за ендоскопска операция на жлъчка с 900лв избор на екип,да хирургът перфектен,ама аз съм здравно осигурен,защо толкова голямо доплащане..консумативи,разбирам,ама който няма пари?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Расте броят на финландците така е... А и бyгapитe по душа се интегрирахме с финландцитe - чалга, измами, лъжотене, далаверкa, данъци не плащаме, а после искаме да имаме държава...
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Разочарован Като имаш кинти се лекуваш нали сега е точно така. За какво ти е сметка. Здравната вноска или трябва да падне че е ненужна и всеки си плаща или както беше преди 1989 г. когато нямаше безработни и всички внасяха и се лекуваха.
9
2
 
17
 
! Отговори
Разочарован преди 5 месеца
Как да плащат хората здравни осигуровки,като парите отиват за н.нар.социално слаби т.е.мързеливи хитреци които не искат да работят.Трябва всеки да има СОБСТВЕНА сметка и ако има пари в нея,ще се лекува,като може да прехвърля пари на родителите си например.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безработни и бедни немат пари и като дигат данъка не могат да се лекуват. Това е като кръвен данък през турско.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми ще расте от тома Възраждане да излезат от тези общини да ходат в парка да циклят пейки и да мажат с лак на какво учат децата да рекетират хората ли?
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАТ КАТО И ДА ПЛАЩАТ , КАТО ИМ СЕ НАЛОЖИ ОПЕРАЦИЯ ИЛИ ЛЕЧЕНИЯ ПАК СИ ПЛАЩАТ ! ПО - ДОБРЕ ДА НЕЕЕЕЕ ПЛАЩАТ !!!ОБРАЗОВАНИЕТО ДА Е ПЛАТЕНО - КОЙТО ИСКА ДА УЧИ - ДА ПЛАЩА НО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТРЯБВА ДА Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО И ДА СЕ ФИНАНСИРА НАПЪЛНО ОТ ДЪРЖАВАТА !
5
0
 
34
 
! Отговори
Цветан Камелий ' преди 5 месеца
А броя неплащащите здравни осигуровки в "неинтегрираните" махали и гета взехте ли го в предвид или ще доите само работещия беден българин?!? Въпросът е риторичен бай дъ уей...
4
6
 
3
 
! Отговори
Дони преди 5 месеца
CkoToBe, нормално...
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми да не са простии да плащат. Нали има кой да плаща и за тях. Те така са си свикнали от поколения. И тока не си плащат, живеят където им харесва, пей сърце. Когато държавата започне да ги съди до дупка за разходите по неправомерно извиканите спешни медици, може и да се дисциплинират. В закона ясно е казано кое е спешна помощ. За останалото просто да им се отказва помощ, ако не си платят и те така. Що в аптеката или магазина си плащат, а на линейките - не. Значи може.
2
5
 
35
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
И защо да плащат,като отидеш в болница въпреки че си плащаш осигуровките пак ти искат пари и накрая те убиват.