Делян Добрев: Асене, осъзнай се!

Депутатът от ГЕРБ призовава финансовия министър да не тегли нов дълг
23 ное 2023 18:50, Нели Христова
73
Делян Добрев: Асене, осъзнай се!
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев призова финансовия министър Асен Василев да се "опомни, докато не е станало късно" за клетата ни държава, предаде БГНЕС.

В открито писмо Добрев заявява, че Василев планира да изтегли до края на 2024 г. 19 755 200 000 лева нов дълг, като една немалка част вече е изтеглена от него и похарчена.

"За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от освобождението до сега", предупреждава Добрев.

"И за какво? За социални разходи? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разходи не стимулират икономиката. Проблясъкът през 2022 беше заради войната - боеприпаси, ток и горива, нищо друго", припомни депутатът от ГЕРБ.

Той алармира, че по-високите социални разходи вдигнаха инфлацията и никой не забогатя, а „икономиката се влачи по корем“.

"Хората си останаха със същата покупателна способност, просто имат повече хартийки за същите стоки. Държавата обаче задлъжнява с бесни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е много по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш", предупреждава Добрев.

Той дава и следния пример, който се надява да му "помогне да се осъзнае": "Според НСИ към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим планираният от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще плащат тази сметка) се получава по 33 981,66 лева на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и социално слабите семейства - на ВСЯКО дете по близо 34 хиляди лева без лихвите".

Добрев призовава Василев да намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. "Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш. Иначе, в момента ситуацията отстрани прилича на онази сватба, на която един от гостите взел 5 лева на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и поискал да го поздравят с "Чорбаджийско хоро", завършва Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Парите трябва да отиват в богатите и бизнеса, защото те дават част от тях на партийните представители на властта. На работници и пенсионери не трябва да се дават пари. Делян и Боко знаят. Дадеш им пари, после трудно ще ги вземеш чрез пазара и пазарната икономика. Ще ги вземе някой полезен бизнес, а нашите паразитни бизнеси на Обръчите от фирми не могат да ги вземат обратно.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще подкрепим германската икономика, като нашите крадливи, освободени от тежки данъци бизнесандрешковци си купят по една нова германска каруца с много германски коне. Лъснаха лъжите на бизнесандрешковците, че няма пари за заплати и пенсии. Северна Македония и Сърбия не са в Европейския съюз и имат по-високи пенсии и заплати. С какво се гордеят нашите десни партийни представители и бизнесандрешковци? С бедността на България, която те правят, за да печелят повече на гърба на народа.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Борисов казва на Асен да се осъзнае, чрез хасковския копой.Този ***,вместо да е в затвора,се *** с думи,които Боко е трябвало да ломоти.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жълтопаветната *** да му плаща заемите на тоя.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейката комунист си мисли че кредитите са нещо лошо. Нормално. Понеже те нямат акъл на предприемач, и са си консуматори по природа, си мислят, че кредитите са само за купуване на телефони, коли и телевизори..
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Деляна, Хасково е най-бедния град в България, ама си оправи роднините и приятелите.
40
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 5 месеца
Ех как не ви е срам и двамата?!
39
1
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 5 месеца
Абе Орешарски не го ли свалихте за 1 милиард? А сега мълчите за по 3-4 милиарда ВСЕКИ месец. Що така бе? Ур в устата ли държите?
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двете крадли ви партииКоито крадят от българите и го подарвват на украинските фашисти
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен всичко е измислил. Харченето ще го прави той, а ГЕРБ по време на тяхната ротация ще пестят. И без това те много говориха за бюджетна дисциплина - е, ще могат да я демонстрират.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как да се осъзнае бе Добрев , той нали е поставен тъкмо от тия от които трябва да тегли нов външен дълг ? Крайно време е това обществено убразование да бъде изтрито , за да може след няколко милиона години да се появи друго , дай Боже по - добро !
35
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
" Дете на социализма " дава акъл на *** . Много добър дует .
34
7
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Те с това се държат на власт. А пpoстия народ си мисли, че са му вдигнали доходите, докато всъщност е още по-беден от предизвиканата инфлация.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Осъзнат политик.....такова явление ще наблюдаваме само ако видя Северно сияние над Екватора..
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 32....Бате Бойко се осъзна чак когато го предупредиха за списъка ,,Магнитски".И пое твърд прозападен курс Гладна стачка против дерогацията за ,,Лукойл".Публично се отказа да получава подаръци от Путин.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 30! Какви Ги говориш бре? С какво се е " Осъзнала" наглата МутроКоминистическа Мутра??? Че нещо Не ми е ясно Какви ги " пишеш" бре Гербере??????!
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това недоносче ако се върне пак на власт,ще ви вземе и това,което вече ви е дадено.Нищо,че те самите крадяха като за световно и ни оставиха 34 милиарда дълг.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бате Бойко 12 години му говорихме...Бойко осъзнай се.Чак като го хванаха с ,,пачките " и ,,кюлчетата" пиян залян, чак тогава се осъзна.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това Хасковско ромче е време Да Замълчи! Нищо и срещу никого Не е доказал че е виновен! -:(
27
1
 
11
 
! Отговори
Vlad_ko преди 5 месеца
Абе как пък никой не отвори дума за намаляване на лентите в администрацията...