Кабинетът решава за Бюджет 2024, Василев в НС

Изслушват в парламента финансовия министър
24 ное 2023 07:45, Александър Попов
9
Кабинетът решава за Бюджет 2024, Василев в НС
Снимка: БГНЕС

Кабинетът се събира извънредно, за да обсъди окончателно параметрите на Бюджет 2024. Първоначално предлаганите параметри на финансовата рамка срещнаха остри критики от ГЕРБ-СДС и от ДПС, но след среща на министъра на финансите Асен Василев преди седмица с представители на политическите сили, бе постигнато разбирателство и бяха внесени корекции.

Така приходната част и капиталовата програма се намалиха с над два милиарда лева, но първоначалните параметри на макрорамката, предложени от Министерството на финансите, се запазиха - три процента дефицит на начислена основа, 3,2 на сто ръст на брутния вътрешен продукт и средногодишна инфлация от 4,8%.

Освен свиването на приходната част, новост в бюджетирането за догодина е разписването на големите национални и общински проекти в закона за бюджета.

Финансовият министър Асен Василев ще бъде изслушан днес в парламента заради проектите за бюджети на общините, финансирани по капиталовата програма. Предложението е на БСП, а депутатите одобриха със 199 народни представители “за”, 1 “против” и 4 “въздържал се”.

Вчера стана ясно, че почти всички общини вече са подали поне един инвестиционен проект, но и да не са – корекции могат да бъдат нанесени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: бюджетАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От този бюджет, Ники Василев и Дянков биха дали всичко на богатите, а да пестят от заплати и пенсии. Богатите и бизнеса искат да получават пари директно от държавата, защото им е трудно да вземат пари чрез пазара и пазарната икономика. Защото трябва да работят, да бъдат полезни за обществото и да правят разходи за заплати и други бизнеси. Трудно се става богат чрез пазара. Богатите и бизнеса залагат на директните плащания от либертариански анархо-капиталисти, като Ники Василев и Денков.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че дигат данъците ни ,да има пачки за украинските фашисти
7
0
 
1
 
! Отговори
Евала Асене! преди 5 месеца
Както сам казва Асен Василев..."Аз само давам, парламентът може да реже...". Та смее ли парламентът да отреже от баницата на Асен ?? Не може. Ще се тръшкат всякакви икономисти по студията, браншови организации, бизнес представители, синдикати, търговси камари и какво ли не.....но парламентът ще си гласува бюджетът. Защото кой ще гласува после за тях ?! Е, кажете сега не е ли хитрец нашия Асенчо...?!
6
0
 
2
 
! Отговори
Тц! преди 5 месеца
Кабинета не решава,а само изпълнява! Решенията се вземат в Посолството и се спускат като инструкции на интимната марионетна хунта за изпълнение... И ще е така,до създаването на следващия им краварски проект! Бог да пази България от родните алчни пр0дажни политици!
5
0
 
5
 
! Отговори
..... преди 5 месеца
Само не знам заема,кой ще плаща че стана вече 50 млр.евро.
4
0
 
5
 
! Отговори
никой преди 5 месеца
не коментира вдигането на данъците. И сега някои общини са вдигнали яко данъците. Не може в провинцията данъкът на едно маломерно старо жилище е почти толкова, колкото е за същото по квадратура в кв. Изток в София. А това провинциално градче е с 3000-4000 жители. Преди години старо жилище от началото на 20 в. в иделния център на София данъкът му беше по-нисък от тези в Младост1 в София.
3
1
 
1
 
! Отговори
пейте сега преди 5 месеца
*** ще има за всички мили деца .
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много яко. Кинти, кинти, ще папаме.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кокор Василев и всички американо-инсталирани ненормалници трябва да горят.