Владислав Горанов: Бюджетът не върви в правилна посока

Той е на ръба на дефицита и няма никакви буфери
27 ное 2023 09:48, Нели Христова
66
Владислав Горанов: Бюджетът не върви в правилна посока
Снимка: БГНЕС

"Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока", това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов по отношение на бюджета за следващата година.

Той смята, че ако се иска да се намали дефицита, трябва или да се вдигат данъци, или да се режат доста разходите в бюджета, защото 3% е лимита на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с близо 12 млрд. лева нов дълг.

"Основните ми подозрения, че с този по-голям дефицит ще се помогне на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната. Друг съществен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи - добре, че се направи корекция поне по отношение на таксите, свързани с газа, за които беше предварително ясно, че няма да бъдат събрани заради начина, по който бяха въведени, а и заради липсата на възможност на практика едно чуждестранно юридическо лице да бъде обложено с такива големи суми на наша територия - говорим в случая за "Газпром", посочи Горанов.

Той отбеляза още, че когато има голям дефицит, той неминуемо върви с големи дългове. Всъщност освен, че бюджетът е на ръба на дефицита, той няма никакви буфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Влади Магнитски е санкциониран от САЩ.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вашата герберска посока на бюджета я знаем - подценяване на бюджета, за да има излишъци и да не давате нищо на работници и пенсионери, за да заграните Обръчите от фирми с излишъка от 2-3 милиарда лева всяка година, да не събирате данъци от големите печеливши фирми, като Лукойл, банки.
39
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 4 месеца
А ти какво ще кажеш, като си толкова запознат с офшорните сметки на Петков и Василев да дадеш по-конкретни данни за тях, с държави, градове, банки, острови дори може би знаеш и номерата на сметките ?
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ти си за з атвор крадената кола на Калотина те хванаха нередовни документи
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе друго си е да увеличаваш пенсиите с 1,7 до 2,4 %, така остават пари за много "други" неща.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що Горанов казва ....но 2 милиарда полувина за риждясали танкове ,които че дойдат след 5 г.малко е ненормално да не стане както самолетите минаха 5г но го няма)такива сделки никак не ни се нрави ,за мен това мошеничество ,плащаш ,а стоката танкове и еф 16 ги няма )
35
1
 
6
 
! Отговори
Магнитски преди 4 месеца
Този мушморок от кой храст изскочи? Да върнат старата практика събиране на рекет от хазартни босове за да вържат бюджета. :)
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия двамата най-отпред нали не се познаваха?Така поне твърдеше Боко.
33
1
 
7
 
! Отговори
Важното е преди 4 месеца
Твоята посока да е вярна - към Бай Ставри, крадец герберастки!
32
2
 
7
 
! Отговори
Главанак преди 4 месеца
Ами като няма буфери, твоя началник ще те изпрати п ри Черепа, и той ще ги подсигури!
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Румъния минималната заплата е 1296 лв, в БГ- 933 лв с 363 лв по-малко от Румъния. В България минималната заплата можеше и имаше възможност да е колкото сега в Ръмъния към 1300 лв още преди 10 и певече години по време на управлението на ГЕРБ, но ГЕРБ нямаха желание да стане толкова, защото са крадци. :)
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е показателен пример , защо 33 години не може осъдим един комунист поне.Наглии арогантни.Безкруполни крадци.
29
1
 
7
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 месеца
Абе защо пак взехте да давате трибуна на хора по Магнитсцки /крадци/ да се изказват! Още по-вече на такива които Боко едва ги познава! Ха Ха. Шиши да не развърза кесията с откраднати те пари ?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ политиката им беше чрез ниски заплати за работниците да привличали чужди инвеститори. Както се видя обаче това не работи, заради тях за 10 г БГ намаля с един милион, а инвеститорите бягаха заради подкупите, които гербаджийте им искаха под масата. Тия новите поне това разбраха и го променят.
27
2
 
10
 
! Отговори
БУФЕРЪТ преди 4 месеца
КОЙ Е ТОЗИ КОРИФЕЙ НА КРАЖБИТЕ ДЕТО ПОДАРИ 700 МИЛИОНА НА ЧЕРЕПА?!!...
26
1
 
2
 
! Отговори
бай чипик преди 4 месеца
ами, кажи го на тоя, дето седи до теб, та белким куфалницата му да разбере, и спре да ги подкрепя, че заради едната власт, ще умори народа!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия корумпета плащат ли си,за да ги отразяват?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държава която реабилитират босове , не отива на добре.На снимката се вижда Боса и неговия финансов министър.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте я шайката колко е загрижена за държавата.Най-големите крадци през последните 15 години на първа линия,единия от които в списъка Магнитски,другия споменат в същия списък като корумпиран лидер на действаща политическа партия/по онова време/,а тая до тях източваше парите на общината в полза на чекмеджето.
22
1
 
3
 
! Отговори
ХайлХитлер преди 4 месеца
Слава на Божков Черепа