Какво трябва да предприеме България, за да освободи двамата моряци от хутите?

Експерти обясняват ситуацията
Обновена: 28 ное 2023 20:55 | 28 ное 2023 20:30, Нели Христова
55
Какво трябва да предприеме България, за да освободи двамата моряци от хутите?
Снимка: БГНЕС

Историческите връзки и екип на място са елементите, които трябва да фигурират в българската стратегия за освобождаването на пленените от хутите наши съграждани. Това заяви пред БГНЕС дипломат от кариерата с дългогодишен опит в Близкия изток.

България трябва да предприеме стратегия, състояща се от няколко стъпки, за да освободи пленените от хутите наши съграждани. Експертът подчерта, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите.

Подобен случай имаше през 2011 г., когато българи бяха отвлечени в Судан. Разликата между тогава и сега е в характера на конфликтите. Докато този в Судан е вътрешнополитически, ситуацията с отвличането на Galaxy Leader е следствие от Израелско-палестинския конфликт, който разтърсва целия Близък изток.

Бившият дипломат, пожелал анонимност, заяви, че първата стъпка, която трябва да предприеме българската държава е да признае, че решаването на конфликта между Израел и Хамас минава през създаването на Палестинска държава. По принцип разрешаване на конфликта въз основа на създаването на „Две държави“ се подкрепя в Европейския съюз, а също така от редица водещи световни политици от ранга на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той заяви, че трябва да бъде осъществен контакт между Българи и Йемен, като има няколко опции това да се случи.

Първата е да проверим дали на наша територия действа посолство на Йемен. Експертът обаче смята, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите. Този екип ще бъде натоварен със задачата да провери какво е реалното състояние на похитените. Тази мисия трябва да бъде направена много деликатно, под формата на доставка на хуманитарна помощ за пленените. Експертът смята, че по този начин хутите няма да се почувстват обидени от подозренията, че не се грижат добре за заложниците си. В определен етап трябва да бъдат изтъкнати исторически добрите отношения между България и Йемен, вследствие на които много граждани на арабската страна са получили образование в нашата държава, което им е помогнало да достигнат до високи постове в родината си. Бившият дипломат смята, че с подкрепата си за разрешаване на конфликта на принципа на създаването на „Две държави“, което се подкрепя и от повечето европейски страни, България трябва да покаже, че де факто нашата позиция е миролюбива и не влиза в противоречие с целите, които си поставят хутите. В същото време на похитителите трябва да бъде обяснено, че не можем да поддържаме подобна позиция пред българското общество, ако те държат наши хора като заложници. Също така трябва да настояваме, че екипажът на кораба е съставен от невинни цивилни граждани, които не трябва да бъдат превръщани в изкупителни жертви на конфликта.

Като резервен план експертът посочва опцията София да осъществи контакт с друга арабска държава, която да действа като посредник за освобождаването на българските заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ ГУБИМ преди 4 месеца
ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НОМАДИТЕ ОБИРАТ И ОПУСТОШАВАТ! СЕКАТ ДЪРВЕТА И ПРЕВРЪЩАТ ТЕРИТОРИИ В ПУСТИНЯ ! ВОЙНАТА Е ФОРМА НА НОМАДСКИ ОБИР И ОПУСТОШАВАНЕ НА ТЕРИТОРИИ ! ОСВЕН ТОВА ВОЙНАТА Е СКЪПА И ИЗТОЩАВА ДЪРЖАВИТЕ ! ВОЙНАТА Е ФОРМА НА КОЛЕКТИВЕНидиотизъм...
39
1
 
1
 
! Отговори
сУмалиец преди 4 месеца
МВнР на РБ да се свърже с официалната власт в Сана'а и да преговаря. не някакви сомалийски пирати, а държавата Йемен е пленила кораба. т.нар. "хути" или "хусити" в момента са самата държава Йемен, и хич не ги бОли, че не сте ги признали, BъшлboBцu. както не ги бОли и че саудитска арабия и ОАЕ вече 8 години водят война срещу тях с подкрепата на Израел. а йеменците така ги биха, че се стигна до това саудитите да молят за мир - толкова за "недохранените хути".
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е последна дупка на кавала и не може нищо да предприеме
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бимумамата и държавата. Някви мангасагари хванали други мангасагари и се чешат половин месец вече. За какво ни е външен министър изобщо? Нато-мато - няма такова нещо. Ония пътуват под чужд флаг, бе серcеми! Не е работа на държавата да се занимава с тия. Имаш си договор - подписал си го. Търсете си фирмата, с която сте подписвали тоя договор. Да не съм тръгнал аз под чужд флаг да плавам?
36
1
 
6
 
! Отговори
Промяната преди 4 месеца
Откъде да знаем? Чакаме от посолството да ни кажат.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахах какъв "експерт" само:"Първата е да проверим дали на наша територия действа посолство на Йемен."Катар помага за диалога между Израел и Хамас.Има вероятност и за това да помогне.ООН също би трябвало.Дано ги освободят.
34
1
 
2
 
! Отговори
Нека се преди 4 месеца
снишим, да изчакаме докато мине бурята, да се огледаме , да се правим, че не знаем и да ползваме всякакви трикове на Алеко Константиновия герой! Все пак сме балканци - едни от най простите на Балкана с малки, ама много малки изключения!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То не се знае дали са живи хората, ама "трябва да бъде осъществен контакт между Българи и Йемен, като има няколко опции това да се случи." КОГА, БЕ? След 20 години ли? Трябвало така, онака и никой нищо не прави! Ако баба беше мъжка щеше да си има дръжка. Свикайте 300 комисии още да ви го %$$! Защо хората не гласували после пак мрънкайте. МЪЪЪЪРШШШШИ_МИРИЗЛИВИ!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашите пишман ястреби и антипалестинци от Промяната могат да отидат да се разменят с моряците.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние Наследниците на Императорския род ДУЛО ще ликвидираме този 133 годишен Руско-Турски КЕЕНЕЕФ и Възстановим Българската държава. ЗЕМЯТА Е БЪЛГАРСКА - ДЪРЖАВАТА ХАЗАРСКА - ДА СЕ ЛИКВИДИРА... ЕДИН КАН - ЕДИН БОГ - ЕДИН НАРОД - БЪЛГАРИ ... Истината за България - Първи Родени на Планетата Земя!
30
1
 
4
 
! Отговори
Георги Тотев преди 4 месеца
Да кажат, че познават Делян Пеевски и кораба ще ни подарят!
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Угоре, Угоре Тангра ли ти изпи мозъка та изпусна от обора Българските Гоовееда, хазарските паачаври само това и чакаха свалиха гааащите и те ти сега съвременни *** наречени Руснаци. Тази Измислена държава наречена Русия. 1) Българи я създадоха. 2) Българи я култивираха. 3) Българи ще я ликвидират. Склавяните и Юдохазарите са Тор за Земите Български Арийски. Цялата земя от Москва до Казахстан, от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лойд да плаща 5 милиона откуп - нали са застраховани :)))
27
1
 
6
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Добре де, нали ги хранят с ориз и им дават да ходят до тоалетната, за какво да ги освобождават, нега поживеят малко на аванта, за какво да си харчат заплатите, и без това са безработни вече.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че кво ни дреме за тия моряци, да ги освобождава Израел нали за евреите работят. Капитан и зам. капитан са престижна длъжност, евреите да плащат откуп.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нинджата Тагаренко да взема автомата и да напада,с Крим не се получи,но тук може и да успее.
24
3
 
3
 
! Отговори
А бе чукчо до 24 преди 4 месеца
Какъв Радев те гони!? Или не можеш да дишаш без него или здраво те е напънал, та само го сънуваш.
23
0
 
10
 
! Отговори
Безимен. преди 4 месеца
Предлагам да пратиме Пеевски ,Киро,и поне 120 депутати и да ги смениме за двамата моряка.
22
5
 
2
 
! Отговори
Чукчов преди 4 месеца
Мунджо Радев да каже. Нали е спец по всичко.
21
0
 
3
 
! Отговори
Селския идиот преди 4 месеца
Амии ааа - да клюпне в посолството на Дедо Байдън - и докато не каже да, да не си тръгваме от там.А??