Какво трябва да предприеме България, за да освободи двамата моряци от хутите?

Експерти обясняват ситуацията
Обновена: 28 ное 2023 20:55 | 28 ное 2023 20:30, Нели Христова
55
Какво трябва да предприеме България, за да освободи двамата моряци от хутите?
Снимка: БГНЕС

Историческите връзки и екип на място са елементите, които трябва да фигурират в българската стратегия за освобождаването на пленените от хутите наши съграждани. Това заяви пред БГНЕС дипломат от кариерата с дългогодишен опит в Близкия изток.

България трябва да предприеме стратегия, състояща се от няколко стъпки, за да освободи пленените от хутите наши съграждани. Експертът подчерта, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите.

Подобен случай имаше през 2011 г., когато българи бяха отвлечени в Судан. Разликата между тогава и сега е в характера на конфликтите. Докато този в Судан е вътрешнополитически, ситуацията с отвличането на Galaxy Leader е следствие от Израелско-палестинския конфликт, който разтърсва целия Близък изток.

Бившият дипломат, пожелал анонимност, заяви, че първата стъпка, която трябва да предприеме българската държава е да признае, че решаването на конфликта между Израел и Хамас минава през създаването на Палестинска държава. По принцип разрешаване на конфликта въз основа на създаването на „Две държави“ се подкрепя в Европейския съюз, а също така от редица водещи световни политици от ранга на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той заяви, че трябва да бъде осъществен контакт между Българи и Йемен, като има няколко опции това да се случи.

Първата е да проверим дали на наша територия действа посолство на Йемен. Експертът обаче смята, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите. Този екип ще бъде натоварен със задачата да провери какво е реалното състояние на похитените. Тази мисия трябва да бъде направена много деликатно, под формата на доставка на хуманитарна помощ за пленените. Експертът смята, че по този начин хутите няма да се почувстват обидени от подозренията, че не се грижат добре за заложниците си. В определен етап трябва да бъдат изтъкнати исторически добрите отношения между България и Йемен, вследствие на които много граждани на арабската страна са получили образование в нашата държава, което им е помогнало да достигнат до високи постове в родината си. Бившият дипломат смята, че с подкрепата си за разрешаване на конфликта на принципа на създаването на „Две държави“, което се подкрепя и от повечето европейски страни, България трябва да покаже, че де факто нашата позиция е миролюбива и не влиза в противоречие с целите, които си поставят хутите. В същото време на похитителите трябва да бъде обяснено, че не можем да поддържаме подобна позиция пред българското общество, ако те държат наши хора като заложници. Също така трябва да настояваме, че екипажът на кораба е съставен от невинни цивилни граждани, които не трябва да бъдат превръщани в изкупителни жертви на конфликта.

Като резервен план експертът посочва опцията София да осъществи контакт с друга арабска държава, която да действа като посредник за освобождаването на българските заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 5 месеца
Свирчо, не разбра ли, че имаше втори кораб! Става въпрос за българите от първия!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви са тези новини? Първо ги освобождава американскиат флот, полсе българското правотество ще предприеме стъпки за освобождаването? Плащаме издръжка за 4500 човека флот и техника. За пушечно месо на НАТО ли ги пазим или за безопасносста на български граждани.
18
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Майко милааааааа...те даже не знаят дали имаме у нас посолство на Емен..кво остава да го е грижа за нашите !!1
17
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 5 месеца
До Анонимен15 само не разбрах бота що си изтри предната реплика. нищо де, и так сойдет. квто гладния реактор такъв и бота.
16
1
 
10
 
! Отговори
обективен преди 5 месеца
България е последната дупка на авала , и пред нас са дори Джибути и Еритрея !
15
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ЕБИИИИИИИИИИИИИИ СИ ПУТИНЕЛИТО ПРОКЛЕТО КАМЕЛСКО! КЪЛНЕТЕ ПО ПУТИНЕЛИТУ ТАКА ЗЛОТО ГУБИ СИЛИ
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как какво да предприемем ? Пращаме двата каика които имаме , пълни с морски тюлени , и ако по пътя до там не се разпаднат на съставните си части , още с пристигането си , без да се разгръщаме атакуваме за да има изненада ! Пиратите само като ни видят , и ще умрат от ........ смях !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво става с контранаступа? Кой сега контраатакува? Вас питам бе, в0нящи русофобчета? Минимум по 2000 укронацяги на ден отиват при бандера. Стотици укри взимат правилното решение и набират честота 149.200 и казват "Волга", предават се остават живи. Никой не иска да умира за киевската еврейско-нациска бункерна др0га. Ти БГ русофобски перко мирижляк за кой ще умреш? Ти си такъв пъзльо, че ще се насереш.
12
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
ае, статия за тва че проруска венецуела се опитва да си набере богат на ресурси район от комшията ше има ли или съм я пропущил
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наивно е да се смята, че сегашното правителство е способно да проведе такава високо специализирана дейност. Прогнозата ми е, че по въпроса ще се изкаже Кирил Петков и то много профански
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да звъннат на Капитан Копейкин, нали той се занимава с моряци
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А останалите от екипажа, тях ще ги ядат ли?
8
3
 
10
 
! Отговори
Войко преди 5 месеца
Има и друга опция - Тагаpeнко да изпрати и трите ни рибарски лодки на спасителна мисия !
7
3
 
8
 
! Отговори
В.В.Путин преди 5 месеца
Путин ви го каза на всички малко преди началото на СВО: "Ние не виждаме смисъл в съществуването на света без Русия". Ще ви напраскат термоядрените ракети и край с вас еврогеiски, краварски гюбрета мирижливи. Нямате шанс ще мреte murви!!! За сега братушките ви щадят, за да иZмрете от собствената си глуп0ст и невежеств0!!! Ще се давите в собствените си г0Vна мирижляци, еврогеiци и краваророби!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
dudunchubla преди 5 месеца
Чакай, нали вчера кораба беше освободен. Какво има да осбождаваме? Или наште двамата са свалени от кораба и са закарани някъде на сушата?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако признаем за геноцид действията на богоизбраните, предполагам ще ги освободят
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреите да плащат откупа РъБъ пари нема :)))
3
1
 
1
 
! Отговори
Virtuozzo преди 5 месеца
Кирчо да лети без кислород !
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хитът се приближава, приближава и като дойде на по-малко от метър, му забиваш копие в топките, стреляш по ушите му да се уплаши, разчекваш му челюстта и му пробиваш пъпа с юмрук с и саблен удар. После се обръщаш и чакаш следващия хут.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изпратете Кирчо и Кокорчо на хутите, да преговарят.