Омбудсманът против драстичния скок с 15% на цените на водата

В Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%
18
Омбудсманът против драстичния скок с 15% на цените на водата
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина. Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната. Позицията на обществения защитник бе представена днес от експерта на институцията Цветанка Илиева на заседанието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Проф. Ковачева дава и конкретни примери, където увеличението надхвърля посочените 15% - в Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.  

В становището си омбудсманът подчертава, че най-висока комплексна цена на водата е предложена за ВиК
Разград - 6,08 лв./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се вдига и става над 5 лв./куб. м.

Диана Ковачева обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 г.

„В институцията на омбудсмана през 2023 г. значително се увеличиха жалбите във връзка с лошото качество на ВиК услуги - често и продължително спиране на водата, неспазване на обявените периоди на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на аварии в срок, лошо качество на водата след продължително спиране, слабо налягане и др.  Гражданите основателно продължават да задават въпроса – какви са ползите от непрекъснатото увеличение на цените на ВиК услугите“, пише проф. Ковачева в становището си.

Тя подчертава, че видно от Годишния доклад за ВиК сектора на КЕВР за м.г., увеличението на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на сто.

Затова общественият защитник с основание пита, при така предложените цени на ВиК услугите, как КЕВР защитава интересите на потребителите – принцип, от който би следвало да се ръководи съгласно чл. 7 от Закона за регулиране на ВиК услугите.

„Увеличението, например, на цената на ВиК услугите в Сливен с над 1 лв.  спрямо действащата в момента - 2,78 лв./ куб. м, ще доведе ли до подобряване на всеобщия достъп на вода за населението в града и околните села“, пита Диана Ковачева.

Задава и друг въпрос - дали увеличението на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лв./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където хората са на драстичен воден режим и получават вода само два пъти в седмицата по 5 часа.

Според общественият защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Омбудсманът е категорична, че проблемите във ВиК сектора трайно не се решават и с всяка измината година се
задълбочават, което налага да се помисли за анализ и промяна в ценообразуването на ВиК услугите, в т.ч. и относно социалната поносимост.

„Определената социална поносимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична грешка при изчисляване на годишните доходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт, над 10% стохастична  грешка означава, че данните са ненадеждни“, обобщава проф. Ковачева.

Посочва, че в Ямбол социалната поносимост от 1 януари 2023 г. е била 5,53 лв./куб. м, при степен на грешка 15,9%, а от 1 януари.2024 г. социалната поносимост ще е 4,964 лв./куб. м, при степен на грешка 17,4%. Това е намаление на социалната поносимост с 10,31% спрямо предходната година, като това не е действителното положение на средните месечни доходи на едно лице от домакинството в област Ямбол.

Диана Ковачева е категорична, че за определяне на социалната поносимост на цените на ВиК услугите е необходимо е да се използват само и единствено статистически надеждни данни на НСИ за съответните години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: водаДиана Ковачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Мама преди 4 месеца
Времето е ваше,всичко друго е наше.Здравей България.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евтини ток, вода, парно, телефон имаше пред 1979 година, но вие си искахте банани и тоалетна хартия.
6
1
 
4
 
! Отговори
Красимир Друмев преди 4 месеца
Водата в България гони цените на държавите в персийския залив . За да вдигаш цени трябва да имаш аргументи и законово основание . В гр. Сливен например метода на доставка на водата е ГРАВИТАЧЕН . т.е. от язовира ( високо в планината ) водата отива надолу по тръби в града БЕЗ да се използват помпи - без електрически ток ; следователно няма никакво основание за вдигане с 40 % на и без това много скъпата вода .Явно , че от София пак искат пари ...
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ви споделя как ви действат от "модерната търговия" и ПП, значи те ползват новата инициатива като реклама и са надули цените на продуктите вътре с 20-30 %, това всеки който ги е купувал преди въпросните продукти вътре го знае. Освен това предлагат и нискоакчествени фейк продукти, като "сирене с повишено водно съдържание", "натрошен ориз" и всякакви други ментета без да го описват в промоцията!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз съм против, но не взимам заплата да си клатя краката като тая и да надувам бузи. Резултати , другалско, свършена работа чакаме, не ти плащаме заплата да се възмущаваш. Като не се справяш се омитай от там
3
2
 
12
 
! Отговори
Що не викате бе ?! преди 4 месеца
Времето е наше?! Демокрация! Демокрация!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дъртият плешлив костовист вече десетилетие похапва като в КЕВР и подписва всичко дето монополистите му сложат на бюрото.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Седете мирни ще търсим справедливост докато и станат на 18години. Поздрави на бабите ;)