Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Политиката на Асен Василев ни отдалечава от Еврозоната, смята той
2 дек 2023 21:27, Анисия Иванова
163

Докато има данъкоплатци, бюджетът ще бъде изпълнен. Въпросът е какво съдържа в рамката и каква е целта. Това, което виждаме през последните няколко години, особено в прогнозата за 2024 г., е смяна на концепцията за управление на публичните финанси. Десетки години е считано за правилно да не се допускат дефицити и да не се теглят нови дългове. Сега ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да увеличиш богатството на държавата като харчиш назаем и трупаш дефицит. Което е погрешно. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в предаването "Опорни хора".

По думите му финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи.

"За да се пълнят дупки в хазната, сме склонни да си разпродаваме и земята, но проблемът е по-голям. Събираемостта остава на критично ниско ниво. Около 1,5 млрд. лв. приходи от ДДС няма да се изпълнят, 300-400 млн. лв. корпоративен данък няма да постъпят. Това, че той се хвали с по-малък дефицит в ноември и подобряване на бюджетното салдо, не е новина. Сега идва финансовият корпоративен данък за следващата година, а от друга страна - подобно нещо не се е случвало само в тази година", обясни Горанов пред Bulgaria ON AIR.

Когато финансовият министър борави фриволно с истината и се отдалечава от нея, е атестат за отношението му към държавата и управлението, посочи гостът.

"Ако приемем, че отчасти Асен Василев има отношение към това да има правителство, то със сигурност с действията си той няма принос България да се доближава до Еврозоната, напротив. Подобен тип политика, с много текущи разходи в бюджета и поддържането на дефицит, е проинфлационна политика, остава в риск и възможността да изпълним и критерия за инфлация. Прогнозираният растеж от страна на правителството е доста по-висок от прогнозирания на ЕК", коментира бившият финансов министър.

Горанов смята, че смяната на концепцията на управление на публичните финанси в дългосрочен план е рискова, защото натрупването на десетки милиарди дълг и дефицит "не е справедливо към бъдещото поколение".

"Така направената сметка ни отдалечава и създава риск за присъединяването към Еврозоната. Ако погледнем действията на Асен Василев в миналото, той никога не се е вълнувал от критерия дълг, дефицит и присъединяване към Еврозоната. Бюджетът ще мине, защото иначе означава нови избори. Оставката на Асен Василев означава оставка на цялото правителство", заяви той.

Като проблем бившият министър на финансите определи ниската активност по време на изборите и оттеглянето на хората от политиката.

"За Шенген отдавна сме готови. Там сме заложници на домашни проблеми на някои държави членки. Несправедливо ни третират. Беше ясно, че бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори", обобщи гостът.

Горанов коментира и управлението на НЗОК: "С поисканите и дадени оставки на подуправителя и управителя на НЗОК, при гласуването им ще се обезглави цялото оперативно ръководство на Здравната каса".

Според него, ако се обяви процедура за ново ръководство преди старото да е освободено, ще изпаднем в съмнение за противоконституционност.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
хехе преди 2 месеца
про2ст
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя още ли не е там където му е мястото?
84
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
ЩЕ ТЕ НАМЕРЯ,ПАК ЩЕ ТЕ НАМЕРЯ....РАНО ИЛИ КЪСНО СЛЯНЦЕТО НА ГЕРБ ЩЕ ЗАЛЕЗЕ !!!
83
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
До Нито Киро, нито Асеа да бе щото Горанов има нали ?!?!?!не виждате ли че *** за зеле не става от него !
82
1
 
3
 
! Отговори
Нито Киро, нито Асе преди 2 месеца
Нито Кирил Петков, нито Асен Василев имат завършена степен на образование в Харвард! Минали са някакви непълни курсове! Затова не смеят да си покажат дипломите, нито са им признати такива! Те са пълни мошеници, които използват багововеенето на тълпата пред чуждоземното образование, нищо ново от "Криворазбраната цивилизация" насам!
81
2
 
2
 
! Отговори
Лупи преди 2 месеца
Преди няколко дни гледах интервю с Горанов и той каза, че бюджета е неизпълним и ще има дефицит от поне още няколко милиарда (тоест ще е -4%, може и -5%). И сега излиза и казва - айде голяма работа, че бюджета не става, ще го подкрепим!?
80
1
 
2
 
! Отговори
аааа преди 2 месеца
зашото няма прокроатура ! иначе и той и ББи Свинеевски щяха отдавна да са в затвора !
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А,тоя Горанчо що е още на свобода?
78
1
 
2
 
! Отговори
до 143 преди 2 месеца
До АнонименСвинеевски ще си го получи рано или късно ! този обаче е мн про***Ст и мн нагъл а за такива лек няма освен да го затворят някъде ...лошото е че Магнитиски не десйтва фактически извън САЩ като закон .
77
1
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
типичният български с***еляндур - ко***мплексар ! а те са мн такива ....само като му видиш селската тъповата фиозонмия и ти става ясно за къв човек иде реч . жалко че народа търпи такива индивиди да го управляват години наред ...
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горанов, очаква да бъде реабилитиран във вътрешната политика като другаря Делян Пеевски от ДПС. Щом може намагнитения Пеевски да се самопредлага за премиер, защо да не може същото и намагнитения Горанов?
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя още ли е на свобода?
74
0
 
1
 
! Отговори
уауа преди 2 месеца
ами ще го крадат защото не мисли ! ама изобщо не мисли !
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво лошо има в новите избори, лошото е, че ги манипулират. Народът неще все тия крадци да го управляват.
72
1
 
2
 
! Отговори
хехе преди 2 месеца
о***вчи народ !
71
1
 
2
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
селянина " финансист " я го гледай какви бисери ръси ! страхотии .... и " народа " търпи ! нация от КРете***ни и мало***умници
70
2
 
4
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 месеца
Не е вярно Горанов! Боко ще гласува всичко което му наредят ог посолството, защото иначе ще се запознае с Бай Ставри!
69
1
 
4
 
! Отговори
фарс номер 1 преди 2 месеца
за съжаление българският е доказал че е *** и *** и изобщо не мисли многократно ! и на такъв скапан народ се падат точно такива селски бездарници да го управляват ....
68
1
 
2
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
я го гледайте какви глупотевини и измишлиотини е наплякал ....соц . разходи били виоски всичко било изпуснато ...нямало събираемост страхотия !
67
1
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
за съжаление ние това остана у БГ ! матряла е ЗЛЕ и гласува за " генерела "- МУтра който окраде пътищата , "финансиста " *** неразбиращ нищо от финанси зяавърщил някъв имзислен университет и топ крадеца СВИНЕЕВСКИ- тази престпъна банда санкционирана по Магнитиски за корупция в големи размери вместо да е в ЗАТВОРА дава акъли всеки ден ден на простите българи по медиите ....това явно е капацатитеа на българския " народ " ...жалко