Георги Ганев: Манипулативно е да се говори за дългова спирала

"Добре е сглобката да е паянтова, тия калпазани във властта да ги е страх"
3 дек 2023 13:24, Елка Василева
29
Георги Ганев: Манипулативно е да се говори за дългова спирала
Снимка: архив, БГНЕС

Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала. Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

"Ако някой ми посочи някъде в историята на човечеството държава, която с 3% дефицит е влязла в дългова спирала, при положение, че националният ѝ доход нараства с много повече от 3% номинално - това включва реални и производствени цени, значи не разбира какво говори. До края на хоризонта на планиране номиналният БВП ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма как да се случи влизане в дългова спирала. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се притеснявайте!", каза Ганев.

Още по темата
По думите му има основание да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък дефицит.

Той определи като несъстоятелно твърдението, че доходите на българите (покупателната им способност) в момента е по-ниска, отколкото преди 3 години.

"Доходите са нараснали повече от инфлацията, на човек от населението - по изследване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно изследване, което се опитва да обхване цялото българско население. Да, бихме искали да е с повече, но е нараснала реалната покупателна способност", смята икономистът.

Георги Ганев изказа несъгласие и с мнението на финансовия министър Асен Василев, че ако бъде приет балансиран бюджет или с излишък, това ни обрича на стабилна бедност:

"Ето една тема, по която не съм съгласен с него и той много добре знае, че няма с него да се разберем по тази тема. Не е пречка, ако се поддържат балансирани бюджети, икономиката да расте и то да расте много здравословно".

Той припомни, че за 2022 г. е бил планиран 3% дефицит, а годината е завършила на 0,8% дефицит на касова основа.

"2023 година е планирано до 3%, но вчера министър Василев каза, на базата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% дефицит. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината".

Ганев подчерта, че заради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от ДДС.

"Цената на газа е 53% от това, което беше миналата година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, колко ДДС ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 долара за барел падне на около 80, а по-рано беше дори 60 долара за барел, колко ДДС ще съберете при внос? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира", посочи Ганев.

Депутатът от ПП-ДБ коментира, че "по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един момент тия калпазани във властта да ги е страх, че ще паднат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Eli преди 2 месеца
До Безимен.Газта е паднала, драги! Човекът говори спрямо миналата година и особено нивото, дето Газпром ни я продаваше, дето уж ни беше евтина. А сега, даже след повишението, е 2!!! пъти по-евтина от тая на Газпром. Не е зле да се слушат икономисти след Тошко, на пух и прах го направиха!
21
0
 
3
 
! Отговори
Али-Раза преди 2 месеца
Каза депутят....
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да нее спирала а е черна дупка Бг лети в нея 33 години
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта е да станат 100 милиарда дългове и да разпродадат земята води,ресурси и да станем гости в собствената ни държава докато ни унищожат.Справка сега дадохме 1.5милиарда за ръждясали американски бракми а за българската Коледа да пращаме смеси за деца и болници.Лъжци и крадци
18
1
 
2
 
! Отговори
пак до 14 преди 2 месеца
Дори да вземем най-ниската и тя е както при Vogtle 3 и това прави 62 милиарда лева за двата 1.2ГВ реактора в Козлодуй. Но днес сме свидетели на луда инфлация при метали и труд и до 2033г тези реактори няма как да не се оскъпят с едни минимум от 25%. Или колкото и фантастична да звучи цената от 80 милиарда лева, тя е повече от реална.
17
0
 
3
 
! Отговори
до 14 - ето 80 млрд преди 2 месеца
На Запад почти нищо не се строи, но все пак има макар и само два реактора започнати последните 15 години от които да вземем реални цени Завършеният през май ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ и това е 13 милиарда евро за 1000МВ. Най-ниските прогнози за цената на Hinkley Point C в UK сега е 40 милиарда евро за 3.2ГВ, като има и прогнози за двойно по-висока цена
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами хубаво, но какво произвеждаме или какво развиваме с тези дългове? Просто западат и малкото останали работещи места. Чрез КТБ Дебилан Свирчовски изкупи половината държавни предприятия в България за жълти стотинки. Така и не можах да разбера защо се закри Б Тютюнева К, при положение, че носеше приходи в държавата и подсигуряваше работни места. Същото беше и с Плама Плевен и ...., да не изброявам. Какво се построи и кое внася ДДС и приходи в държавата? Дори един завод за рециклиране нямаме.
15
0
 
7
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Много добре е да се четатизказванията на икономисти , както и други специалисти , преди дастанат партийни членове! Няма какво да се лъжем , с новия заем се обричат няколко поколения даго изплащат! Уважаеми Ганев не виждам да ми е нарастнала покупателнста способност откакто управлявате, за вас да , но живейте с580 лв мин пенсия или 933лв мин заплата , да видим колко дни ще изкарате! Стига популизъм , намалете си разходите и заплатите , съберете данъците и не ги вдигайте на хората!
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Do 16.Прочети и ще разбереш за 80 те милиарда , а матряла ще го усети ./Ми като си чел и знаещ Що не може да си подкрепиш тезата за 80 млрд .??при такива суми,новината ше е по всички медии за месеци ,но няма нищо споменато за 80-те милиарда и ти не можеш да ми дадеш линк да прочета новината.
13
2
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 2 месеца
До Анонимен 14 Прочети и ще разбереш за 80 те милиарда , а матряла ще го усети .
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истеглете тогава 500 милярда $ и после няма да се връща. За какво чакаме 40 г. демокрация и борд и икономисваме като народа се топи.
11
0
 
15
 
! Отговори
Безимен. преди 2 месеца
крайно неадекватен е този! В петък по Панорама обесняваше че газта е падала! А преди няколко дена отново онези нищонеправещи от КЕВР я вдигнаха!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков ни набутва в авантюра с държавно гарантиран дълг за 80 милиарда лева за два нови ядрени реактора в Козлодуй, които ще заработят колкото и ония в Белене. А от договори със САЩ е трудно да се откъснеш.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
проблема че тоя дълг отива да покриване на текущи разходи а също и в лихвените плащания, ще дойде един момент с нарастването на лихвите че ще плащаме по 3-4 млрд годишно само за лихви
8
0
 
9
 
! Отговори
Зелка Бацилева преди 2 месеца
По-добре е да няма такава сглобка, калпазани които да ги е страх и измиследни овехтели от препродаване експерти и мисирки!!!
7
1
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Този човек кого заблуждава незнам може би онези 16 % дето гласуват за шарлатаните Стига си измисляй човек и вземи се приведи в приличен вид
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли той да си погледне интервютата в миналото, когато други бяха във властта, а той като икономист препоръчваше да харчат по-малко, да има излишъци и т.н. Сега, когато е от другата страна, тези дефицити му се усладиха.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Алекс, това е брутния външен дълг, не е държавния, хубаво е да се прави разлика между двата показателя
4
0
 
8
 
! Отговори
ЕХО,ЕХО НА ШИР И ДЛЪ преди 2 месеца
БРАВО ГАРГА ГАААНЧО - "До края на хоризонта на планиране номиналният БВП ще нараства от 3 до 5 пъти повече." АХ, ПРЕД НАС СА БЛЕСНАЛИ ЖИТАТА,ОКЪПАНИ ОТ ТОПЪЛ ДЪЖД. И НИЙ ВЪРВИМ,ВЪРВИМ НАТАТЪК ЕХО,ЕХО БЕЗ КРАЙНА ШИР И ДЛЪЖ...
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още не! Като свърши войната в Украйна, ще сме си платили джипките.