Кацаров: Апетитите около НЗОК са заради много средства

Разпределят си властта по квоти и си слагат свои хора, смята бившият здравен министър
11

"Това са партийни назначения. Разпределят си властта по квоти и си слагат свои хора. И предишният кандидат за подуправител беше отхвърлен". Това каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR" промените в НЗОК.

Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.

"Забравихме смисъла на управлението. Изцяло е сгрешен този механизъм. Цялата грешка е в това, че парламентът се занимава с такова нещо. Не е работа на НС да избира управител и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс", припомни бившият министър на здравеопазването.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че най-добре би било да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване и да "имаме множество каси".

"Тогава заради конкуренцията всеки собственик или ръководител ще се стреми да намери най-добрия мениджър да управлява, защото ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, ако някой си смени директора на фонда", даде пример гостът.

От монопола най-много губят пациентите, категоричен е д-р Кацаров. Според него здравната система е в много лошо състояние от години и то се влошава.

"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност", изтъкна още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
Много, много,колко да са много. 20 пъти по-малко от европейските. Ама иначе ламтим да се лекуваме по европейски. Няма, ще се лекуваме по български.
7
1
 
3
 
! Отговори
Боздуган преди 2 месеца
Ах ти долен пръч такъв , долноо радево протеже дето нанесе непоправими щети на системата и на държавата и на здраеопазването !!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Този Който преди 2 месеца
Тоя до какви главоболия докара хората със сертификатите!!! Ако го видя по улиците ще го ритам в главата! Тотално компрометиран гнусник!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравната каца..... ..
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки сам си приценя
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, тоя индивид въведе фашистките зелени сертификати. Тик-так, тик-так.... Хи хи хи
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес много клиенти на Трибунала са решили да напомнят за себе си. Както казах, нема нужда, щото има списък. Нито един няма да бъде пропуснат.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено! 20 години, не искате да и разбиете монопола, а само да се докопате до управлението! Докато народа измира!