Мирчев: Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор

Без ДПС няма промени в Конституцията, заяви той
Обновена: 4 дек 2023 16:13 | 4 дек 2023 15:45, Нели Христова
34
Мирчев: Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор
Снимка: БГНЕС

Ако Конституцията не се промени във вида, който сме обещали, ключови министри от правителството, включително правосъдния", ще подадат оставки, каза днес пред bTV депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев. Според него до момента такива индикации няма.

"С регулаторите трябва да има ясен механизъм, който да не позволява това, което се случи с НЗОК, да се случва отново. Трябва да има подбор на тези хора. До момента партиите предлагаха различни кандидати. Понякога се оказва, че се избира най-малко нехаресваният кандидат. Трябва да има ясни критерии. Регулатори в момента няма. Това беше една от заявките, с които отидохме на избори", коментира Мирчев.

"Надявам се регламентът да бъде готов бързо. Алтернативното мнозинство на ГЕРБ е "Възраждане". Избирателите на "Възраждане" трябва да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ "Възраждане" гласува. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на "Възраждане". Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 години. Става дума за 8 млрд. лева на година. Когато се избира този подуправител, "Възраждане" се оказва "златен пръст", коментира той.

Мирчев добави, че КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са с изтекли мандати.

"Това е заявка и на премиера Денков, и на министъра на правосъдието Атанас Славов. Ако Конституцията не бъде приета под тази форма, да, ключовите министри подават оставка. До момента такива индикации по отношение на Конституцията няма", каза Мирчев.

"ДПС не е партньор. Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор. С ГЕРБ подкрепяме правителство, което няма алтернатива. Без ДПС промените в Конституцията няма как да минат. За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че ДПС може без тях да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. "Възраждане" няма да ги подкрепят", подчерта народният представител от ПП-ДБ.

Според него в управлението на регулаторите всички парламентарни сили имат представители.

"Това винаги е било така. Никога в регулаторите са били представители само на управляващата сила. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначаване на управлението в регулаторите. Делян Пеевски коментира доста неща. Може и БСП да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите трябва да работят като регулатори. Давам пример - когато един премиер иска да построи "Турски поток", той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш - "Ще ми одобриш "Турски поток". Шефът на КЕВР трябва да му каже - не можем да построим "Турски поток", защото първо, второ..", коментира Мирчев.

ДПС са много адекватни по отношение на руското влияние в България, заяви Мирчев. На въпрос на водещите за блокадата на Росенец и къщата на Ахмед Доган там Мирчев отговори, че разграждането на политическия модел, който е позволил това, ще стане с промяната на Конституцията, която ДПС обещават да подкрепят.

"На г-н Пеевски на къщата му на ул. "Каменец" в Горна Баня аз съм му лепил плакати, а неговата охрана ме е гонила. Тези хора, които сме в управлението, не сме станали по-различни. Искали сме доверие на изборите, за да разградим този модел. В Народното събрание има такава степен на осъзнаване, че повече така не може. Чудо няма как да стане с 63-ма депутати, но мога да ви кажа, че всички те са железни и те ще направят всичко възможно такъв модел повече да не съществува", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Калина преди 4 месеца
ДБ са като фурнаджийска лопата. Менят си мнението непрекъснато стига са имат някаква полза.
28
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 4 месеца
Писна ми от подобни глупави изказвания. Реално погледнато Борисов и ГЕРБ дадоха на ДБ и ПП всичко, което поискаха. Направиха промените, които те сами поискаха. Сега видиш ли не им били партньори. Аман от лицемерието на новите ни измислени политици. За това и при следващите избори ДБ няма да влязат в парламента.
27
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 4 месеца
Правят се, че уж насила са заедно, а всичко е сделка
26
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 4 месеца
То и за вас никой не може да каче, че сте партньори в каквото и да е.
25
1
 
1
 
! Отговори
Мони преди 4 месеца
Фактите фоворят, този екземпляр няма кой да го слуша
24
1
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 4 месеца
Снимката е толкова красноречива просто
23
1
 
1
 
! Отговори
Антон Йорданов преди 4 месеца
Бе то и вие сте един надежден партньор...
22
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
ДБ-няма принципи,няма идеали.Ставаме партньор с всеки,който ни сипе в копанката и плюем върху избирателите си.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време на село на такива като тебе с два пръста чело нямаше да им дадат дори да поят добитъка, защото акъл за тях си нямат камо ли нещо толкова важно да свършат!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малии тия как се сдушиха с ГЕРБ и ДПС 10 калпака разказаха играта Бойкото.
19
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 месеца
Не може, Мирчев. Цялата му любов ДПС и на ГЕРБ може да се отдава само отзад и с отражение.
18
1
 
6
 
! Отговори
Това е за радост! преди 4 месеца
Обратното би било притеснително! Синът на партийния секретар, ползвал всички блага на статута на баща си да одобрява Граждани за европейско развитие на България!
17
1
 
6
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
"Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор",защото нямаше да помиришете депутатски места,ако не бяхте анатемосвали герб и дпс,а сега трябва да обяснявате че "това е положението"
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Буци и Шиши си направиха хайдушко чеверме с ПП ДБ
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И запек и имаш защото Шиши те е надянал като шишкебап
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Перестройката" и консерваторът Боко са като вода и олио, но Пеевски ги направи на майонеза.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трудно ти е защото си лапнал на Буци шпека
12
1
 
5
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 4 месеца
Срам сте за какво бяха всички тези протести срещу гроб и дПс и накрая се съшийте с тях в общо управление, лорер дори обяснява че шиши бил добър за премиер
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Мирчев изобщо му е трудно да говори и най-добре е да го спрат да се изявява по тв студията. Да си го слушат в тесен кръг, ако изобщо намират смисъл в казаното от него.
10
2
 
2
 
! Отговори
?!? преди 4 месеца
Те ГЕРБ поне не се опитват да ви наричат партньори. Те си ви знаят какви сте