Отпадна актуализацията на данъчната оценка на имотите

Така няма да има промяна и на такса смет
12 дек 2023 18:15, Александър Попов
8
Отпадна актуализацията на данъчната оценка на имотите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отпадна предложението за актуализация на данъчните оценки на имотите, според което при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период, считано от следващата година, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира. Това стана при гласуването на  второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси. Така промяна на такса смет заради актуализацията на данъчните оценки на имотите няма да има догодина.

Няма да бъдат прилагани и различни местни данъци според района и вида на сградата.

Депутатите приеха при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъка, служителите в общината да отразяват промяната служебно, за което на данъчно задълженото лице се изпраща уведомление в 30-дневен срок.

Не се подава данъчна декларация при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на друго обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, които са вписани в регистри, поддържани в електронен вид, гласува Народното събрание. Данъчно задължените лица не носят отговорност за случаите, в които Общината не е събрала служебно информация за променени обстоятелства.

По предложение на Националното сдружение на общините в България министърът на финансите, след съгласуване с министъра на електронното управление, одобрява със заповед образци на заявления и документи, издавани от общините за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци, записаха още депутатите.

Парламентът отхвърли на второ гласуване законопроекта на „Възраждане“ за допълнение на Закона за местните данъци и такси, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: данъцитакси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо те карат за къща строена през седемдесетте да вадиш удостоверения за търпимост. Преди 50 г. Законодателството е било друго и как така плащаш данък на общината за земята и сградата всичко го пише в нотариалния акт, но понеже няма днешните документи те изнудват да събираш хиляди документи и да плащаш за да ти дадат този за търпимост въпреки, че е минал половин век. Чудят се за какво пари да събират.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Естествено, всички чиновници къде влагат крадени те пари според вас.
6
1
 
6
 
! Отговори
До Пенсионер преди 4 месеца
Имало е в парламента,Хора с по десет апартамента!пп: Иначе щеше да отнесеш плувката, дедо реститутин.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре, че не приеха повишаване на данък сгради сега, защото щеше да бъде нереално восок при падащи цени на имотите през следващите две години.
4
7
 
3
 
! Отговори
нали ви казах преди 4 месеца
винаги става така,каквото каже народа,не се е родил управник,който ще накара българите да плащат данък,ако някой се опита само за две минути няма да е жив,диваците ще го убият с камъни,такива са им традициите,пещерняци,сър
3
5
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Браво. Имало е честни и умни хора в парламента.Не приемайте и 500-те лева при внос на кола.Попълвана на бюджета по този начин е изнудване.Това го няма никъде в Европа.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато не падне главата на Асен Василев няма да се оправим, догодина превнесена рецесия ама двойна на ЕС, глупендера е заложил огромен растеж!
1
5
 
15
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Много правилно! По брега има хиляди незаконни пристройки, надстройки и т.н. За тях се плаща 0% данък. Защо не ги събарят?!