Христо Мутафчиев: Битката продължава

13 дек 2023 18:20, Нели Христова
24
Христо Мутафчиев: Битката продължава
Снимка: БГНЕС

Като стъпка в правилна посока, определи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев, постигнатото днес съгласие за определяне на рекорден бюджет от 520 млн. лв. за култура по време на второто гласуване на парите за 2024 година. Това е част от действията за плавно увеличение на бюджета за култура всяка година до достигане на 1% от БВП, каза Мутафчиев пред БГНЕС.

Тепърва обаче Министерство на културата има работа да подготви промени в Нормативната уредба, с които да сме сигурни, че голяма част от средствата, които се отделят, ще отидат за човешкия фактор и ще стигнат до хората, заяви Христо Мутафчиев. Чак тогава, според него, културните дейци могат да са спокойни.

"Битката продължава, битката е за нарастване на доходите за работещите в целия сектор, а не само за увеличение на бюджета на МК", заяви още той пред БГНЕС.

Бих казал, че имаме нормален диалог с Министерство на културата – диалог, който предполага действия и от синдикална, и от институционална страна за изработване на формула, по която се изчислява минималната работна заплата в нашия бранш и тя да стане валидна за целия бранш. И за държавни структури, и за общински структури, каза още председателят на Съюза на артистите в България.

Според него допълнителните 68 млн. лв. за култура е постигнато благодарение на протестите на културните дейци, които показаха, че могат да са единни и да не се затварят културни институти.

"Точно това е провокирало най-вероятно и Борисов, Пеевски и Петков да седнат на една маса и да се разберат за допълнителни средства", допълни Мутафчиев.

Запитан за започналия демонтаж на Паметника на съветската армия, актьорът и председател на САБ заяви, в центъра на София трябва да има пространства за младите хора, където да се забавляват и да творят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 6 месеца
За такива като теб Мутафчиев ,които са обслужващ персонал ,който се "продава" "битка" никога няма тя е за силните и смелите и винаги е "самотно занимание" ,на което целите са с морален и идеален характер . Поръчковото мероприятие ,което ти "ръководиш" единствените цели са само и единствено с материално - кариеристични цели за обслужване на нечии лични интереси на "душевни инвалиди" ,като теб
13
1
 
3
 
! Отговори
оставете преди 6 месеца
,,пияниста,, на спокойствие
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спокойно соц миризливка от 5 до 10 години и са ви забравили...
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е класически пример за това как един тотален бездарник, при това от ромски произход и алкохолик, с много умилкване около Вожда може да издрана до топлото у подплатено с тлъста заплата местенце - председател на САБ..
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аутистите гледат бг филми.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коя битка? С алкохола ли?
8
0
 
9
 
! Отговори
Деси от Сливенския преди 6 месеца
това на снимката да не е шофьорът на председателя на артистите, объркан съм.. или па на някой охраната
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тиквеното пиянде сега какъв го играе?
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква битка бе Джибро?! Безплатен алкохол от държавата ли искаш?
5
0
 
29
 
! Отговори
До 4 преди 6 месеца
Подновил си е членския внос при ГЕРБ и това му стига и за Винпром Карнобат.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На младите актриси дайте щат, 2000лв, а останалите да си делкат печалбата ако има. Ако акриса търси меценат да пиши на лично.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комунистически изнудвачи . Само оня от Аржентина с резачката ши ва опрай . Ко вика човека . С резачката ще ги изрежа тез от държавната ,,култура,, Днеска ваще евроатлантически господари рушаха българско културно историческо наследство а вие кво ? Нали сте за културата ? Що ги оставихте да сабарят паметник на култуено историческото ни наследство ? Значи дай едни пари пък на културата майната й . Култура за усвояване .
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мутрокултурата продължава.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя пак щял да се бори с алкохолизма. Един инсулт не му стигна, иска още един. Трябва да уважим желанието му.