Йотова: Непрозрачно и очевидно незаконно е демонтирането на ПСА

Сигурна съм, че се нарязва така, не за да се реконструира един ден
Обновена: 14 дек 2023 14:32 | 14 дек 2023 14:31, Нели Христова
54
Йотова: Непрозрачно и очевидно незаконно е демонтирането на ПСА
Снимка: БГНЕС

Непрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря Паметникът на съветската армия.

Това заяви пред БНР вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

"Днес съпротивата на опозицията в парламента беше абсолютно оправдана. Не чух от обясненията на областната управителка на София тя да си служи с документи и да аргументира и защити това, което се случва в момента", уточни тя.

По думите на Йотова част от обществото "се е настроило" заради начина, по който паметникът се демонтира:

"Той не се демонтира, той се реже, както се опитват да гилотинират собствената ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва така не за да се реконструира един ден, независимо на кое място или в кой музей, а за да бъде разрушен и заличен веднъж завинаги".

Вицепрезидентът подчерта, че министърът на културата е трябвало да отиде днес в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА:

"Как е прехвърлена собствеността. Може би този паметник се опазва и се гарантира неговото съществуване по силата на междудържавни договори. Ние само гадаем, защото никой не ни е изнесъл истината за този паметник и това, което стои около него".

Илияна Йотова направи прогнозира, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, "в един момент ще стане така, че някой ще влезе незаконно, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, след това няма да можем да хванем извършителите, защото няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво чудо, ще бъде изваден аргумент, че е много скъпо сега да го реставрираме.  

Не виждам никакво желание този паметник да бъде съхранен, категорично заяви вицепрезидентът.

"Софиянци дори не бяхме попитани. Нямаше референдум нито подписки. Ако тези, които са решили по този начин да се разправят с историята и с паметника, са толкова убедени, че ще намерят свои привърженици, защо да няма местен референдум? Това е законна процедура", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
колкото по бързо поколенията забравят предишните из ме кяри пред които са били наведени техните баби и родители, толкова по лесно ще им бъ де когато ги готвят за и б ри ци за новите господари.
29
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 4 месеца
Защо парламентарна република има вицепрезидент?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комyнистичeска па4а!
27
1
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Руснаците са виновни за ***. Ако не бяха започнали война и показали истинското лице на руската армия завоевателка , паметника щеше да си стои.
26
1
 
9
 
! Отговори
Илиянка преди 4 месеца
Ама аз само така си приказвам.Иначе пак сладко сладко ще си взимам парички в от Евро парламента като се кандидатирам пак за Евро депопотка.
25
1
 
2
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 4 месеца
Ще има нов паметник на съветската армия окупатор.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На кремълистката като не й харесва как се реже, да заповяда тя да реже с флекс на перфектните за монтаж парчета, тъкмо работниците да не се мъчат, никакъв проблем.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петата колона и техните референдуми! Какво безсилие!
22
4
 
23
 
! Отговори
Ivan преди 4 месеца
А,ти ,очевадно, е крайно време да хванеш влака за Москва заедно с Началника си!Аман от вашите брътвежи всеки ден.Полза от вас-и особено от теб-КРЪГЛА НУЛА!За какво сте ни ,след като защитавате чужди интереси,а ние ви изхранихме и внуците.Знаем всички коя партийка ви издигна на тези постове,а и вие го доказвате всеки час.Благодарете на Другарката Нинова за топлите кабинетчета и пенсийки до гроб!Аре у лево,НЕКАД.ДЪРНИЦИ!Срам ме е от вас.
21
5
 
26
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 4 месеца
Не знаех,че Йотова разбирала и от демантаж на паметници.Мисля че е завършила бълграска филология.Смята,че е длъжна да изказва мнение по всеки въпрос,но не и да даде отчет какво е съвршила полезно за д-вата,какви пари харчи нейната администрация.Толкова много излишни пари се харчат за такива синекурни длъжности.Нищо полезно не носи този пост,освен разходи.
20
4
 
26
 
! Отговори
Бунгар преди 4 месеца
Изплуваха всички русофили на повърхноста като пяна от фекалии в морето след бурно вълнение начело с Президента,вицето му,подкрепящите го партии и т.н. А,политическите коментатори с руски уклон не спряха да заблуждават българския народ.Хвърляме народна пара да строим глупави паметници ,а сега пак пари на вятъра за да ги събаряме.Сбъркан народ,и то не от вчера.
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Йотовааа как е,как е...бичи ли флекса,дръпнало ли ти се е лайнцето от вчера.Я чакай аз да си сипа още едно бърбънче,че съм запразнил от вчера.
18
4
 
32
 
! Отговори
СНИМКА преди 4 месеца
Вижте само как изглежда-не е спала от нерви и притеснение как ще се отчита на Митрофанова.Може ли да обявят страната ти за неприятел,да си изказват за нас грубо и обидно и ти да продължаваш да подкрепяш руснаците?Що за български политик си?Всичко,което каканижи за Ес,присъединяване и пр. е лицемерие и лъжа.Това западняците го виждат и се чудят как да ни ударят.Ние скачаме срещу тях,а не виждаме какво говорят и какво правят президент и помощничката му!
17
4
 
17
 
! Отговори
по съкратената преди 4 месеца
процедура. Защо трябва да се съхраняват някъде, после да се откраднат и чак тогава да се претопят, като може от тук направо в цеха за претопяване .
16
5
 
26
 
! Отговори
Citizen преди 4 месеца
Тази червена тръ_тка е лансирана от задкулисието и повечето медии дават мнението й по всички въпроси като последна инстанция. А тя ще се запомни със самоотверженото пльосване в краката на спиртомера Гундяев.
15
6
 
31
 
! Отговори
БОЖЕ! преди 4 месеца
Боже,тази какво работи?Само плюе и май това и е основната работа.Не мога да повярвам,че уж в европейска България президент и вицето му не са българофили,а русофили.С такива хора,начело на държавата как ще ни гледат управляващите в утвърдените демокрации?Да каже,че искаме да се върнем преди 1989 г. и да направим референдум за това.Толкова енергия се хвърля за един позорен паметник,че ако беше впрегната в градивна работа щеше да е много по-добре.Чугунени глави!
14
6
 
23
 
! Отговори
Мочата е окупатор преди 4 месеца
Извадиха всички документи в пленарната Зала!Кокво е незаконно?!На май кя ви пу д кята болшевишка е не законна!
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очевидно не сте спала снощи след като защитавате насилствено наложен режим с репресии и затваряне на народа държейки го беден!
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне вече ЯСНО се вижда кои са националните предатели в България.
11
12
 
4
 
! Отговори
Лики преди 4 месеца
Много точно казано!!!!!