БСП до европейските посланици: Демокрацията в България е влошена

В писмо се изразява несъгласие с развитието на политическите процеси
16 дек 2023 12:06, Елка Василева
76
БСП до европейските посланици: Демокрацията в България е влошена
Снимка: архив, БГНЕС

БСП сезира европейските посланици за влошаване на демокрацията в България. Писмото е изпратено до ръководителите на дипломатическите мисии на всички страни-членки на Европейския съюз. В следващите седмици ще бъдат сезирани и международните и регионални европейски организации за недемократичните действия на управляващите формации у нас и техните лидери.

Левицата е изпратила писмо до посланиците на страните-членки на Европейския съюз, в което изразява несъгласие с развитието на политическите процеси в България и отдалечаването на страната от основните изисквания за европейската демокрация, предаде БНР.

 "В България се наблюдава авторитарно, антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво. За първи път в демократичната история на България на опозицията не е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия. Правилникът на Народното събрание и законодателният процес у нас се нарушават системно", пише в писмото до европейските посланици.

В него БСП обръща внимание и на начина, по който ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС разпределят позициите в независимите регулатори. Дадени са заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти, а се планират политически назначения. Това според социалистите създава риск не само за България, но и за целия Европейски съюз.

Функциите на изпълнителната власт редовно се изземват от парламента, което противоречи на Конституцията и нарушава баланса между властите. БСП предлага тези въпроси да бъдат обсъдени в началото на следващата година при традиционните срещи на ръководството на левицата с посланиците на страните-членки на Евросъюза.

В следващите седмици ще бъдат сезирани международни и регионални европейски организации за недемократичните и антиевропейски действия на управляващото мнозинство у нас, посочват в писмото още от БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Миризливите комунисти никой не трябва да ги пита за нищо, те трябва да бъдат отритнати отвсякъде!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Левицата напомня за соца, ама не съвсем, много са леви, към чините са по скоро.
51
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Аз пък мисля, че да грачиш срещу собствената ти страна, дори срещу мразено от теб правителство, пред чужди хора е върховна гл.у..пост. И се нарича доно.сничество.
50
0
 
1
 
! Отговори
Питанката преди 4 месеца
Ако социта, кога в България е имало нормална демокрация?
49
0
 
7
 
! Отговори
сериозно ли бе преди 4 месеца
бсп ( бкп ) която не ти даваше право на лично мнение и мисъл се загрижила че демокрацията била влошена :) парадокс ли е това или цинизъм ??!
48
0
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
не е влошена бе другари , демокрацията е нещо лошо за вас . другарката импексова заяви че демокрацията и е отнела много , така че ,,,,
47
0
 
7
 
! Отговори
КАКЪВ преди 4 месеца
фашизъм в България ви гони драги русо..робчета? България е в ПАКТА , защото това е единствения начин да си върне исконните български територии...Беломорието, части от МК и Западните окрайнини....
46
0
 
8
 
! Отговори
до анонимник 62 преди 4 месеца
абе , анонимник ли ти е партизанското име ? излез на улицата по моряшка фланелка и размахвай червеното знаме ( ти от него си роден ) , психиатричния диспансер ше ти обърне внимание :) ДТМ !!!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хаха
44
0
 
10
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 месеца
е от кога комунистите почнаха за демокрацията да се притесняват ?!
43
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Управляващите реабилитират фашизма и рушат антифашистки паметници, чрез държавните медии пропагандират фашистка идеология на оправдаване на фашистката диктатура 1923-1944 година. Прикриват се престъпленията на фашизма и се твърди многократно и постоянно, че фашизъм в България е нямало.Изкривяват се историята и фактите, победата над фашизма в Източна Европа се представя като някаква "окупация". Прокламират се фашистките тези, че Германия и нейните съюзници в Тристранния пакт се борят с болшевизма
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Столетницата от първа политическа сила вижда и осъзнаеа че се превръща в партийка почти до 4 % , щото електората и се топи постепенно и периодично вдига вой за това и онова. За т.н. паметник пък съвсем горките да направят добро на Митрофанова и Путин че да им пращат някой рубла ха ха ха ха ах !
41
0
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 4 месеца
Ахахаха, и целият този вой за един руско-фашистки паметник :)
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БСП и демокрация - нонсенс!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Шипка са се сражавали украинци, финландци, румънци, татари и българи. Руската крепостна класа не е ставала за нищо. Генералитетът е бил от руснаци. И най- големия виц на *** е , че през войната са загинали 200 000 руски войника. Толкова не е била цялата им армия, доверчиви левъндури.
37
2
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Толкова рев за едни железа не мога да повярвам толкова преструвки толкова лъжи толкова безумия шепа копейки да спират работата на парламента не мога да го проумея
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БСП говори за демокрация?!?! Ало Крушовицааа, ти нормална ли ***?!?!
35
1
 
7
 
! Отговори
Фани преди 4 месеца
До Да ви светна! Пак лъжи. БКП, ДС и КГБ рушаха български паметници на войни загинали за свободата на България и взривяваха и унищожаваха български църкви, някой от 10 век, които дори турците не са унищожили... М.О.Ч.А. е окупаторски паметник, създаден да плаши българите, нито един руснак не е загинал в България, не е било нужно да ни асвабаждават, защото България е била свободна и суверенна държава. И, никой не взривява М.О.Ч.А, демонтират го, ще бъде изложен да му се кланяте на друго място.
34
6
 
1
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
До Фани: И затова сега вие трябва да изглеждате като БКП, ДС и КГБ! И да правите същите престъпления! Така ли?