Експерт: Промените в събедната власт са крайно наложителни

Според Стоил Моллов обаче общественият дебат не е бил достатъчен
18 дек 2023 09:38, Красимир Ангелов
17

Комисията по конституционни въпроси заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в основния закон. В крайна сметка отпадна предложението за промяна на датата на националния празник, докато това за двойното гражданство остава, но с условия за уседналост.

"Идеята за ограничаване на избора на президента на служебен премиер, на първо място е мотивирана от доскорошните парламентарни кризи и няколкото неуспешни парламента. България има хибриден модел, има отклонения от западноевропейския. Марк Рюте близо 2 години управляваше като министър-председател в оставка. Дали е удачно външни модели да бъдат привнасяни по такъв начин, не съм съвсем убеден", коментира конституционалистът Стоил Моллов пред Bulgaria ON AIR.

"По-удачен би бил вариантът действащият министър-председател да излезе в оставка и да осъществява своите функции до встъпване в длъжност на новия от следващия парламент", смята Моллов.

По казуса с уседналостта гостът в "България сутрин" заяви: Трудно е някой да дойде отнякъде и веднага да го изберем за народен представител. 18 месеца дори ми се струват малко, посочи той.

Стоил Моллов е на мнение, че набързо се приемат конституционните промени и общественият дебат не е бил достатъчен.

"Има зависимости в съдебната власт. Забелязва се, че системата избира главен прокурор, чиито качества най-малкото са спорни. Главните прокурори успяват да се самозабравят в своя мандат. Конституционното разделяне на прокурорската квота от Съдебния съвет в отделен съвет на прокуратурата би било изключително съмнително. Пет години са предостатъчно голям период за главен прокурор", каза още конституционалистът.

Според него конституционните промени в съдебната власт са крайно наложителни, тъй като тя не произвежда справедливост.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като прочетете "ЕКСПЕРТ", разбирайте "НЕYДAЧНИK"
14
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 4 месеца
Ама много си недосетлив! Не си ли спомняш, че Филип Димитров даде двойно гражданство на едни, дето навремето сме ги спасили, а те после се изселили в тяхна новосъздадена държава? После някои от тези същите създадоха фирми или изкупиха предприятия у нас, често пъти чрез поставени лица. Сега вече искат да ни стават министри и депутати. Нали знаеш, че отдавна са си харесали хубавата ни земичка, дето ние добре сме си я стопанисвали допреди 80 години. После дошли онези, чийто паметник сега събарят.
13
0
 
0
 
! Отговори
соБЕДНА власт? преди 4 месеца
Предпочитам съБОГАТНА власт. Вместо да съм СЪдружник на бедните, предпочитам да съм СЪдружник на богатите. Така го разбирам това в заглавието.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кое му е наложителното? индивиди с двойно гражданство да стават депутати и министри? Това е груб конфликт на интереси и е абсолютно недопустимо и не се допуска в никоя цивилизована страна. изпитваме и виждаме деградацията след управлението на кирчовците. изборът на служебен премиер е също грубо политическо издевателство на основния закон. Абсолютно недопустими и несъвместими предложения в услуга на управляващите.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още ли е "събедна" ,не забогатяха ли ?
10
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Досега нито един експерт, министър или чиновник не успя да обясни ЗАЩО тези промени за наложителни. Явно няма причина за тях.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОЙ КАЗВА ЧЕ СА НАЛОЖИТЕЛНО? ЕДИН НИКОЙ!
8
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 4 месеца
Значи "събедната власт", така ли? Ще ме уморите с вашите умотворения просто! Естественият интелект ви куца сериозно!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя си е сЪбедна система.
6
1
 
3
 
! Отговори
Зевс преди 4 месеца
Основните проблеми в съдебната система са свързано с огромните подкупи там, ама никой не смее да разследва, още по-малко да осъди някой. Типичен пример синчето на оня прокурор от Перник, дето още не е осъден. Това някой, който вече няма доверието на парламента да продължи да управлява изобщо не искам да го обсъждам, да ви таковам и "демокрацията".
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес много експерти ги събрахте, направо си е брало малините в дерето!
4
0
 
1
 
! Отговори
съдиите са учили пра преди 4 месеца
правистите винаги дискутират . без реформа няма Шенген . Правораздаването винаги е било криво ляво и горе долу . дела по 20 години , корупции , пуснати престъпници , новозабогатели с имоти , къщи в чужбина и гонещи митничарите по злато и долари . хахаха
3
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Защо? ЕС е обявила официално, че няма проблеми с върховенството на закона у нас. Факт.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
1
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Е тия с промените, две години управляват. Не я линаправиха тая съдебна реформа? Десетки милиарди ,аеми заминаха, поне един милиард не остана ли за съдебна реформа? Питам като пррост гражданин.