Миков за промените в Конституцията: Целта е да се овладее държавното обвинение

Очевидно е, че опозицията не успява да бъде алтернатива, каза той
19 дек 2023 19:00, Анисия Иванова
13

Целта е да се овладеят регулаторите и прокуратурата. Така Михаил Миков, бивш председател на Народното събрание, бивш вътрешен министър и бивш лидер на БСП, коментира промените в Конституцията.  

"За гражданите нищо няма да се промени. Очевидно няма и такава цел – както на конституционно, така и на законово равнище. Истинската цел е да се овладее държавното обвинение. В това има една последователност и упоритост.

Това, което се случва с двойното гражданство на министрите и депутатите, не е допускано от учредителите от Търновската конституция. Такива ограничения няма в Димитровската и Живковската конституция", обясни той.

Гражданите не приемат това решение, посочи още той. По думите му конституционната коалиция не е провевела допитване до гражданите и дискусия, защото отговорите са ясни. Сигурно се очаква да започнат да ни изпращат някакви генерал-губернатори или наемници, които да поуправляват малко, заяви Миков.

"Естествено е, когато тръгнат да стават депутати и министри, да се откажат от чуждото гражданство. Запазването на гражданство дава възможност да си заминеш след приключването на мандата в друга страна"

Той посочи, че след промените остават само красивите прилагателни като независим регулатор и независим орган на съдебната власт. "По-коректно би било да се приеме, че прокуратурата се вади от съдебната власт. Има и такива световни решения. Това би било почтено", каза той.

Миков коментира и орязването на правомощията на президента по отношение на служебните правителства.

"Ако всички изброени в този лимитиран списък, откажат в определена ситуация, как тогава ще бъде назначено служебно правителство?"

Извършва се една концентрация на власт, смята Миков. "Очевидно е, че преходът е приключил и капитализмът се е установил. Търси се концентрация на власт в представителните органи".

За пръв път Конституцията се променя по бавната процедура – с мнозинство по-малко от 181: "Това показва, че е недостатъчно представително. Знаете и какво е избирателната активност".

Очевидно е, че опозицията не успява да бъде алтернатива, каза той.

Според него нито БСП, нито ИТН имат капацитет за противодействие пред Конституционния съд. Липсва ясна политическа платформа за противодействие на развихрилите се капиталистически отношения. Ниското доверие се използва умело от политически играчи".

По повод ролята на Делян Пеевски в политическото пространство той коментира: "Интересите, свързани с властта, нямат граници. Не могат да бъдат ограничени от политически платформи или морален императив. Защо да не може да бъде премиер, като има кой да го избере?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Браво на Миков - доказал се е като достоен лидер с отлична юридическа и алкохолна подготовка.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е някой да останат вечно на власт. Всичко друго са празни приказки.
8
0
 
1
 
! Отговори
адвокат преди 4 месеца
Престанете с лакардийте.Прокуратурата отдавна е превзета и подчинена.Ако не беше,банкянския крадец отдавна щеше да е в затвора,и да сме го забравили.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
,,Сигурно се очаква да започнат да ни изпращат някакви генерал-губернатори или наемници, които да поуправляват малко, заяви Миков."....Абе Миков...не сигурно, Ами вече са ни пратили .Отдавна.Ти къде спиш.Един генерал , ама летец...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е, в момента убиват България, Миков е прав, капиталистите натрупаха богатства за 34 г. и сега се развихрят, а българина жми и трае. Капиталистите в България са престъпниците пуснати на свобода от демократите след 1989 година, както и демократите престъпно забогатяли покрай властта или с участието си във властта.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не капиталистите натрупаха богатства, а червеното ДС ограбва населвнието и се превърнаха в д, и, в,и червени капиталисти!!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В момента убиват България, Миков е прав, капиталистите натрупаха богатства за 34 г. и сега се развихрят, а българина жми и трае.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1. Кога в *** е бил осъден политик, всички са чиста вода ненапита?? Изпират ги,препират ги и до там. Даже Кьовеши не може нищо да направи!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се въведе Ценз за депутати - Половината трудов стаж да му е минал и то в България!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ако министъра с двойно гражданство извърши престъпление по нашите закони и трябва да бъде съден, но например има и Украинско или Американско гражданство, какво се случва? Качва се на самолета и по-живо и здраво.