В Конституцията: Прокуратурата и следствието са част от съдебната власт

Прокуратурата следи за спазване на законността
27
В Конституцията: Прокуратурата и следствието са част от съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Носител на съдебната власт е съдът, но за прокуратурата и следствието изрично се записва, че са част от съдебната власт. Това записаха депутатите с приети на второ четене промени в Конституцията.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела.

Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Смешно е министърът на правосъдието да ни убеждава, че основната промяна за длъжността Гл. Прокурор била, че той щял да бъде отговорен само за главната прокуратура, а не за работата на цялата прокуратура, значи..Внедрените политически /от НС/ прокурори и съдии не вещаят независимост от където и да погледнеш нещата..БСП вън от политиката!-за тези хора манипулацията, мръсотията, мошеничеството, наглостта са "кислородът" им без който не могат..А опозицията само "хвърчи" и "пърчи" и НИЩО не прави.
25
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Войнстващите БСПари продължават и задълбочават преврата си, превземайки съдебната власт у нас - това ще им осигури безнаказано да си върлуват както си искат! Не може да има съдии и прокурори, назначени от НС - това е наличието на политизирани съдии и прокурори, което е недопустимо! И съдиите и прокурорите трябва да бъдат напълно независими от политиците и органите там да се избират от самите съдии и прокурори на база на успехи и добри резултати от разботата им...
24
0
 
1
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
До адвокатПрокуратурата била по силна от съда , според вас , а защо съдии пускат предсрочно убийци на свобода ил намаляват присъдите им или спират производства в това число и стещу такива , за които КОНПИ има данни! Да не говорим че по голяма част от прокурорите ще се избират от квотата на парламента , за разлика от съдиите!
23
1
 
2
 
! Отговори
ППДБГерб преди 4 месеца
Си осигуриха Абсолютната Власт! Орязаха Правята на Просуратурата и Президента! Даже вече 6 от 10 съдии във Върховния Конституционен Съд се назначават от Тях! Защото знаят че иначе тези Промени нама да минат през Съда!
22
0
 
4
 
! Отговори
Аз като юрист преди 4 месеца
съзирам абсолютно безумие в тези текстове. Да не забравяме, че автори са им много изявени юристи Дидо Пеевския, Христо на Комуниста сина, онази от разград дето била адвокатка и оня другия дето никой не го знае.
21
0
 
6
 
! Отговори
В България преди 4 месеца
Вече няма разделение на Властите! Това не е демокрация, а Абсолютна Власт на Шайка еничарски Престъпници!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП вземат правата на прокуратурата и президента за да могат да крадат без никой да ги безпокои
19
1
 
8
 
! Отговори
Според ГРАО преди 4 месеца
Над 360 000 турски изселници от България живеещи в Турция имат двойно гражданство и имат право да гласуват за нашите избори.Към тях да прибавим още около 250-300 хиляди турци в България ,плюс напазарените ц***ански гласове за ДПС.Сега с приетата поправка в конституцията да могат да се кандидатират за депутати хора с двойно гражданство освен,че рязко ще се повиши избирателната активност в Турция,но вече и посочени от турските власти хора ще бъдат избрани за депутати у нас.Те ви я(промяната)
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Do 9За всеки неудобен президент ли ще се правят поправки в конституцията?/Поправката е за всеки самозабравил се ,както каза Иван Костов Радев озорпира властта.Стигна се до там президента да се изказва за бюджета и да говори какво трябвало да пише в учебниците по история .Къде се е чуло и видяло такова нещо .Самозабрсви се и стана нагъл направо
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес беше гласувана поправката в конституцията която дава право на хора с двойно гражданство да се кандидатират и стават депутати и министри.Тази поправка е внесена от Д. Прасеевски.Сега да попитам знаете ли колко турци живеещи в Турция имат двойно гражданство,знаете ли какъв напън ще е да се гласува в Турция.Знаете ли,че там няма никакъв контрол на изборите и всеки може да гласува по няколко пъти . След тази поправка ще видите какво ще стане, България вече официално ще е турски вилает
16
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Като наблюдавам какво става,ясно си отговарям,защо сме паднали под турско робство,и защо от "1300 г България",700 г не сме съществували.Първо поробители византийци,после турци.Просто сме такива.
15
0
 
1
 
! Отговори
и военната прокурату преди 4 месеца
ра ще гледа присъдите от военния съд .терзиев пилота го освободиха за мига дето падна по ученията . прокурора върна на следователя делото да търси виновен за щетата към бг . плащаме , а виновен няма . пркурора следи , обаче кой е с по-голям чин . следователя капитан, съдята генерал, прокурора подполковник . а да скръцне със зъби съдята другите се гипсират . иначе на трибунал, като Занужник .
14
0
 
13
 
! Отговори
нафърфорий преди 4 месеца
Представете си държава, в която крадци, предатели, мафиоти, корупционери и откровени бандити пишат Законите на държавата под диктовката на едно Посолство! Как мислите, каква ще е ефективноста на такава Конституция и чии интереси ще обслужва???
13
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 4 месеца
Гешев: От американското посолство искаха да се реши съдебно дело в полза на Иво Прокопиев.
12
1
 
3
 
! Отговори
Доган Делян преди 4 месеца
До До 6Щехме да запишем в Коснтитуцията, е България, няма нужда от президент щом има султан Ердоган, но това, няма да се приеме сега. След време, гато наяте хора станат мнозинство, а българите малцинство ще я променим, още веднъж. както виждате, срд българите сичкуту е предател. Самите вие, ще поискате турците да ви управляват и ний ша кайм: Машаллах, аферим, готови сме, да ва опрайм! Рунди е временен, опастността идва след него, ако някой българин дойде и не просто вдигне юмрука, а нещо повече
11
0
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
Тия здраво изплискаха легена, но продължават ...
10
0
 
3
 
! Отговори
законодателна , преди 4 месеца
изпълнителна и съдебна . съдебната реформа , била за независим съд . демек гешев като е бил следовател , после прокурор, после главен прокурор , 2 кила неизвестна взривна смес . след 8 месеца я разбраха каква е . сега ако задочно усъдят сърбина за алексей , на гешев колегите ще наблюдават дали е справедливо 7 годишна присъда . ако усъди като близките на чакъра бг в стразбург . тук съда да води дело срещу следователя и прокурора .
9
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 4 месеца
Това е вторият мандат на Радев,след който няма да е президент.За всеки неудобен президент ли ще се правят поправки в конституцията?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Реформират яко и закриват. Ние мрънкаме и толкоз. Може пък да е прав Путин, като каза, че не трябвало да ни освобождават от турците. Който не е воювал за свободата си, не може да я оцени.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ха-ха! Време беше да се запише. Иначе ще си помисли човек, че са от финансовото министерство.