От БСП: Промените в Конституцията са рискови за правовия ред

Денят е срамен, посочи Иван Иванов
Обновена: 20 дек 2023 22:23 | 20 дек 2023 22:19, Красимир Ангелов
20

БСП определя промяната в Конституцията като най-голямото зло на сглобката, която си е поделила съдебната власт.

"На практика е така, защото с окончателно приетите промени, денят е срамен за българската Конституция. Слагат кръст на всичко това, което е било прието в началото на демокрацията. За да си уредят собствените отношения, си разпределиха съдебната власт. На "Демократична България" - съда, на ДПС - прокуратурата", заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

По негови думи чрез конституционните промени ще се стигне до политизация на съдебната власт и пълен контрол над прокуратурата.

"Създаването на Висш прокурорски съвет, в който мнозинството са избирани от Народното събрание, колкото и да ни убеждават, че те ще бъдат общественици, те ще бъдат избрани от най-послушните от техните среди, така че прокуратурата да бъде абсолютен механизъм за налагане на политическа воля", смята Иванов.

Според него всички решения са взети на базата на "сглобката" между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

От БСП ще подкрепят конституционната жалба, но преди това ще поискат да видят как тя е написана и какви са аргументите вписани в нея. Също така Иванов очаква да паднат текстовете от конституционните промени.

"Нормално е всички да паднат, но това бързане и избиране на нови членове на Конституционния съд ни води в посока, че се прави, за да си осигурят мнозинство. Нищо не е случайно. Всичко това, което се прие, е рисково за правовия ред в държавата", на мнение е Иванов.

Той коментира и случая с Паметника на Съветската армия. БСП предложиха да бъдат отделени 2 млн. лева от бюджета за възстановяване на монумента, но това предложение бе отхвърлено.

"Очевидно основната цел е била да го нарежат на парчета и да го изхвърлят на боклука. Тези средства бяха, за да сме сигурни, че ще го реставрират. Сега като не са гласувани в бюджета, кой ще ги гарантира? Гарантираха 200 хил. от бюджета на Столичната община да дойде някаква фирма и то незаконно, съдът се произнесе, че е незаконно, да го нарежат на парчета и къде ще отидат - Господ знае", каза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путинистите са наследниците на Сталин!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте дружбата между Путин и Ердоган! Не се чудете защо ДПС са зестра на Гербб!
10
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 4 месеца
Фактичиски, старата Коннституция е субсидирана от Сглобката и новото ще е тяха заповед. Следва Законът за защита на държавата.
9
1
 
6
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
Тези промени обслужват единствено интересите на сега управляващата върхушка!Как безнаказано да властват и крадат още повече без да бъдат преследвани!Това е!Ще имаме ли ние обикновените хора по-бърза и обективна правосъдна система ?НЕ?!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гербб е ракетоносителят на ДПС!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Бенчо Очите преди 4 месеца
Шат на патката комунистическа главата
6
4
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
по рисково от това вие другари да управлявате или да взимате решения , НЯМА ! остана ви да плашите народа с глад и да се опитвате да саботирате управлението .
5
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Ванко, Шошко малък! Когато мълчиш, изглеждаш по-умен!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кое им е рисковото?? Има точно 5 промени.... Къде е рискът?
3
8
 
8
 
! Отговори
пффф преди 4 месеца
Вие комунистите сте най-големия срам в цялата ни история бе!Бяхте готови, даже не готови, а вие искахте да станем 16-та република на СССР.Вие още от тогава бяхте против двойното гражданство, вие искахте да има само едно гражданство - съветско.
2
9
 
5
 
! Отговори
Добре преди 4 месеца
БСП са рискови за правовия ред, а не промените в конституцията!!!
1
3
 
9
 
! Отговори
Драги бугараци преди 4 месеца
Самоубихте се честито