Законодателство на коляно: Кои са спорните промени в Конституцията?

Пишат закони, но не четат правните норми, каза Стефан Манов
20 дек 2023 17:37, Анисия Иванова
4
Законодателство на коляно: Кои са спорните промени в Конституцията?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Депутатите отново се скараха за конституционните промени, които влязоха на второ четене в пленарната зала. Най-оспорвана беше темата за ограничаване на правомощията на президента при избор на премиер, както и темата за двойното гражданство.

"В съдебната практика на ЕС по правата на човека още през 2009 г. е имало дело Tanase срещу Молдова, в което се разглежда въпросът дали може държавите да ограничават пасивното избирателно право на хората, които имат и друго гражданство. Отговорът на съда е, че това е непропорционална мярка, която нарушава Европейската конвенция за правата на човека. Въпросът е доколко един гражданин на една държава, който притежава и друго гражданство, може да е лоялен към държавата, в която би бил избран. Съдът отговаря, че въпросът за лоялността не се свежда да притежаването на друго гражданство", обясни Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК в ефира на "България сутрин".

Той отбеляза, че влизаме в нормата, която е от 47 страни членки на Съвета на Европа: "От тях само България е страната, в която от една страна притежаването на друго гражданство не е ограничено, но същевременно ограничава пасивното избирателно право на тези лица. Голяма част от българските народни представители са доказали, че от години не подготвят своите законодателни решения. Пишат закони, но не четат правните норми", смята Манов.

Всички наблюдателски мисии на български избори през последните години посочват в докладите си, че пасивното избирателно право в България е ограничено, подчерта пред Bulgaria ON AIR представителят от Обществения съвет на ЦИК.

Според него решението за уседналостта не е нещо оригинално или екзотично.

"Отдавна въпросът със съпричастността с обществения и политически граждански живот с уседналостта на едно лице не е свързано с физическото пребиваване на едно място. Не съм против подобни мерки, стига да създадат усещане у хората, че има критерий, по който се проверява заинтересоваността на даден кандидат", уточни Манов.

Мандатът на НС ще бъде прекратен с полагането на клетва на новоизбраните парламентаристи, а не както досега - първо да бъде прекратен, а след това да се произвеждат избори, обясни той във връзка с конституционните промени.

"От Обществения съвет винаги сме били за едни задълбочени дебати. Приемането на изборно законодателство на коляно в такива маратон заседания изобщо не е добра практика. Беше допусната груба грешка с обвързването на сроковете по произвеждане на изборите и свикване на новото НС. Има скъсяване на срока, който ще бъде само един месец. Създава се календар, който е невъзможен", заяви още Манов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Безимен. преди 4 месеца
За местнити избори депутатите излезнаха ваканция че трябвало да ходят по събития! Как ще е при Парламентарните? Ще работят ли или пак ваканция ще излизат?
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоест толкова безаконие имаше по време на прехода и никой не се обади .Сега като най накрая има съдебна реформа ,промените били спорни .Скрии се цайс .
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунягата как не видя спорни моменти като Радев узурпира властта за две години ?А ги вижда сега ?