Зам.-министър: Някои промени в Конституцията може да паднат в КС

Емил Дечев: Странно е омбудсман да стане служебен премиер
Обновена: 20 дек 2023 21:24 | 20 дек 2023 21:16, Красимир Ангелов
9

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промениха Конституцията. Какво ще последва от това?

"Много важен ден за българското общество и държава, и в частност за съдебната система. Правова държава не може да се случи с една промяна в законодателството и за един ден. Нужни са усилия в десетилетия, би могло да се каже, че това е крачка в затвърждаването на идеята България да бъде правова държава", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той смята, че една от важните промени, до които се стигна, е отделянето на прокуратурата от съда.

"Съдът си има свой собствен кадрови орган, укрепва се независимостта на висшия административен орган на съдиите и те няма да бъдат кадрувани от главния прокурор и другите членове на ВСС. Положително е повишаването на независимостта на съдиите, но решавайки един проблем, създаваме друг проблем - излагаме на риск прокуратура да бъде овладяна по-открито още на ниво Конституция от политиците през Висшия прокурорски съвет, където 6 от 10 члена ще бъдат избирани от парламента. Това би могло да се овладее през развитие на нормите за избор в Закона за съдебната власт", заяви Дечев.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели идеята си за гарантиране на деполитизация на избора.

"На общо събрание на съдиите да бъдат приети три кандидатури, от които НС да избере една. Същото може да стане и при избори на Общо събрание на адвокатите - трима кандидати да се излъчат и парламентът да избере един, да се чуе думата на адвокатурата в работата на прокуратура. Може юристи от БАН и висши училища да бъдат предложени и от тях да бъде избран едни член", каза зам.-министърът на правосъдието. Останалите трима може да бъдат избирани всеки през 2 г., за да се избегне едно и също политическо мнозинство да избира и тримата. Дечев определи като нормално решението на президента и депутати да атакуват пред Конституционния съд промените в основния закон.

"Добре е, за да може да получим едно решение на КС, което да стабилизира това, което се е станало до момента, да стане ясно кое е конституционно и кое не е", добави гостът.

Според него КС може да определи като противоконституционни текстовете, с които се премахва Пленумът на ВСС и тези, които променят балансите между отделните конституционни органи.

Дечев определи като странно решението омбудсман да може да стане служебен премиер или председателят на НС, тъй като той е политическо лице и няма да може да участва в предизборна кампания.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конституцията стана като Проституцията, всеки и се изреди!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия сериозно ли са толкова наивни да мислят че като им дойде реда някой ще се интересува какво са си приемали и гласували?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Koнcтитyция или Kypoлaция, koй щe noбegи?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво е, че има различни гледни точки.
3
0
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Никой не се интересува от новата ви Нагласация.
2
1
 
7
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
То ако не паднат, значи КС не е КС.
1
0
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Не някои, ВСИЧКИ ще паднат.