Бюджетът за следващата година вече е факт

НС гласува макрорамката ударно
Обновена: 21 дек 2023 17:48 | 21 дек 2023 17:45, Камелия Цветанова
30
Бюджетът за следващата година вече е факт
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно бюджетът за следващата година. Гласуването в пленарна зала беше разделено в три заседания, като две от тях бяха извънредни.

На днешното заседание беше приет общ лимит на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма за 2024 г. в размер на близо 10 млрд. лв.
 
Увеличен беше размерът за еднократна помощ при раждане на дете на 375 лв., за второ дете – на 900 лв., за трето дете – на 450 лв., а за четвъртото и всяко следващо – по 300 лв.

Детските надбавки остават същите в размер на 50 лева, но депутатите вдигнаха подоходния критерий за получаването и на 710 лева.

Семейства с доход между 710 и 810 лева на член ще получават 75% от размера на помощта.

Беше прието и въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата да може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1,6 млрд лв. по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Това, че Министерският съвет ще придобие задълженията, не означава, че ще придобие контрола над БЕХ, обясни министърът на финансите Асен Василев, който присъства в залата по време на дискусиите.

Депутатите решиха още, че Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, ще организира възлагането на проектиране на национална многопрофилна детска болница в София след създаването на необходимите предпоставки за това.

Депутатите вдигнаха и таксите за хазарта средно от два до четири пъти, като така в хазната ще влязат допълнително около 200 млн. лв.

С друг текст от бюджета парламентът въведе компенсация за цената на тока за детските градини, училищата, храмове. По този начин те преминават на цените на регулирания пазар за крайните битови потребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква е разликата между еднаквия произход на думите: "Милиардери","Милионери" и "Милиционери"? Милиардерите - Бангстерите, Гангстверите се страхуват от Милионерите - Средната класа в дадена държава да не стане мощна и затова си правят Милиционери от бедната, невършеща нищо класа и използуват Милиционерите срещу Иновативната, Творческа Класа Средна класа - Милионерите! Една държава е Силна и Просперираща когато Средната Класа е огромна! Когато има само Милиардери и Милиционери е беднотия!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ааа !!! Разпредилиха баницата . Цял месец са пазариха за порцииките . Като баница с късмети .
21
1
 
5
 
! Отговори
Милионер преди 4 месеца
Зозо, добре си направил. Аз пък си продадох 2 от моите, но на заможни селяни. И от мен няма да видят и стотинка за бюджета им. Управлявам активи за почти милион евра, а и си плащам сметките. При това, с 20 % ДДС. Дори и данъци плащам. Честита НГ на тези от БНБ. С големите им заплати и осигуровки.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Надпис в тоалетната на Народното Събрание преди гласуване на закон: Моля изпозвайте четката! Отдолу друг надпис: По добре с хартия, както едно време ползвахме вестник "Работническо дело". С новочесната четка боли.....
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
говореше се за една земя дето асанча щял да продава на безценица че последното дето останало за продажба. та продадоха ли я не я ли продадоха? фесчетата естествено не ни информират. ако е останала от евтинката земичка да земите да ми продадете неколко хиляди декара и на мен а?
18
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Мисля, че много добре направих като ноември си продадох фирмата на малоимотен гражданин. Сега ще стоя и ще гледам сеира на Асан Василев :))))))))))))))))))))))) От мен 1 ст. няма да види повече.
17
1
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 4 месеца
Този, който преди време разпределяше баницата, известен като хидроинженера, соколчеот ивна тези от ДПС или Меди Доганов от ДС-то им го убиха отдавна. При това, с газов пистолет. На една от конференциите им. А сега, жандармеристи с кучета се разхождат по уличиге, пазарите и моловете. Ами, нека да си ходят, като нямат пари за да пазаруват. Нека да плашат хората, че си имат служебви автомати, които не са ги подарили на Зеленския им от Украйна.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баницата е разпределена, а вие роби събирате ли капачки
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви са тия плащания за деца? Работиш! Имаш семейство! Имаш толкова деца, колкото можеш да изхраниш! Това е Българският закон! Ромският Закон е: Българите да работят като Волове - Раи....ратаи...за нас и да ни плашат издтъшки за деца които ние Ромките Разжаме! ..... Кога този закон за плащане на детски ще изчезне ? Кога? ! Отговор - Никога! Понеже в така нареченото от КатърКомунистите Народно Събрание няма нито един Българин!
14
0
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 4 месеца
Все пак, за коя година е този бюджет ? За мен следващата е 2025. Все им гласувах на изборите, а на тях все избирателите или бившите са им виновни. Честита 2024 г. на тези от БНБ, които ще плащат облигационния заем на третото му правителство. Може и Владито му Горанов да го изплаща. Знам ли. Той го е емитирал заема като министър на финансите му.
13
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хаааааа. Кога Асан Василев си събере приходите в "бюджета", отивам пред парламента и си горежа в дъно!!! :)))))))))))))))) Март - април месец фалит от всякъде :))))))))))))
12
0
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 4 месеца
Тези от Днес най-после започнаха да разбират, че обикновените хора изобщо не се интересуват от бюджета. За пенсионерите е ясно. 50 % от пенсиите им са от бюджета. За работещите в частни фирми, бюджета е като арестуван Бойко Борисов. Те го арестували, но после го пуснали. Той бил главен секретар на тези от на вътрешните работи, а сега станал в комисия за външната политика. Нерде Ямбол, нерде Стамбул са казали хората.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на правителството и финансовия министър. Много добър и балансиран бюджет. Най накрая България тръгва напред и нагоре
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи така: Ромка, която има 5 деца ще получава около 2500 лева, а тия дето работят и нямат деца понеже не им стигат парите за да си имат и едно дете, ще изкарват 1500... А ромката ще им готви на децата бобена супичка всеки ден за 10 лева и останлите непохарчени пари за месеца... 2000 лева ще ги дава на ебнянюка, дето е направил дечица миниму на десет Ромки! Чили 10 ромки по 2000 лева... Ебнянюка ще изкарва по 20000 левуняци на месец и в бъдеще тия дечица ще му гласуват да стане депутат!
9
4
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Догодина Василев ще забегне с откраднатото и в бюджета нищо няма да остане.
8
2
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Продънен.
7
2
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Дъно.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отново хипер-ИНФЛАЦИОНЕН гаф, смуче ни отвсякъде, за да се налапа и да запуши устата на герберите. Вече ТРИ години, откакто изчегъртахте ГЕРБ и инсталирахте "модела Му...н...ьо" - е, колко лева ви станаха сиренето и чушките? Нали врещяхте срещу Бокото и Асенка ви "вдигна" доходите - нали ви е много "щастливо" след клепоушковия преврат!
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на управляващите! На хаир да ни е!