Депутатите задължиха МС да организира изграждането на детската болница

Все още няма избран терен за строителството
11
Депутатите задължиха МС да организира изграждането на детската болница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народните представители задължиха правителството да организира възлагането на изграждането на националната детска болница по предложение на здравния министър след създаване на необходимите условия за това. Това стана с окончателното приемане на бюджета за следващата година.

В маркорамката няма разписан бюджет за проекта.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че още няма избран терен и едва след като той бъде избран може да бъде проектиран.

„Това, което казва този текст казва е, че най - накрая тази работа трябва да се свърши, за да бъдат отпуснати допълнителни средства освен тези, които са дадени за проектирането, тук не става въпрос за пари“, коментира той.

Костадин Ангелов от ГЕРБ обясни, че все още не е приключила процедурата, защото има много въпроси като инфраструктурата, избягването на задръстванията, място за хеликоптерни площадки.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че с този текст парламентът се ангажира с изграждането на болницата и така ще се оптимизира процедурата по намиране, проектиране и изграждане на детската болница.

„С този текст се ангажира Министерския съвет“, отбеляза той.
 
Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че години наред нищо не се е правило за детската болница и въпросът е защо НПО организират процеса, а не Министерството на здравеопазването с неговите структури.

„Какво обсъждаме сега – това, че след 100 години Министерският съвет ще се размърда и ще свърши нещо. Правителството трябва да отговори на въпроса ще има ли детска болница или няма да има и никакви НПО-та да не участват в процеса“, каза социалистът Румен Гечев.

„Запретвайте ръкави и правете болницата без никакви извинения повече“, обърна се задочно той към премиера и министрите.
Депутатите одобриха и капиталовите разходи за догодина, които са в размер на 9 994 003 млн.лв.

Парламентът гласува и средствата за инвестиционни проекти на общините, като това се случва за първи път.

В план-сметката влиза програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265 общини. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Властта е там, където е Боко. Ако е в правителството, парламенттът става "Гумен печат". Ако е в парламента, правителството става "Гумен печат"
10
0
 
0
 
! Отговори
Миле преди 4 месеца
Предоставям факти от интернет , могат да бъдат проверени от всеки един от вас !1 България е отпуснала на Украйна помощ за 448 млн. лв. от началото на войната2 Приблизително 100 милиона лева ще струва изграждането на нова детска болница( стара няма ) Виждам нещо извратено в тази информация ...а вие ?
9
1
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Знаех,но съм забравил кога за пръв път на Симеон Сакскобурготски и Доган за оръв път започнаха с преливането на кръвчица от "случайно" умрели деца Българчета.
8
1
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
А , кога Депутатска Психиатрия? Начакахме се та недочакахме. Симотомите са очевидни! Всичкото no.макъ и турчин си напльока български имена лъжейки,че е българин.Това да отречеш произходът си османски и "придобиеш" ,макар му.р.гавелостта видна, некъв антиосмански уж тип си е симптом за каталясали мозъци.Препоръчвам интеньивно лечение в нова добре оборудвана психо-клиника.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те старите болници не поддържат, пари за нови отпускат - клоуни, а лекарки от къде?
6
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Прости - тутки ! Чакайте, жриците на любовта това и чакат , повишаване на доходите си , чрез увеличаване на смъртността на децата и техните майки .
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бай Тошо е построил децка болница на 17 етажа - само слагайте креватите :)))
4
0
 
1
 
! Отговори
Hi, тикволандци преди 4 месеца
Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, от които изобщо няма в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди
3
4
 
1
 
! Отговори
СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ..! преди 4 месеца
КОПЕЙКИТЕ ДА СИ РЕВАТ....
2
1
 
2
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Излизайте ваканция и да се не връщате повече!
1
1
 
3
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Бандити. Крадци. Сглобкаджии.