Ще предложи ли идващата 2024 г. нов политически субект на сцената?

Кристиян Шкварек и Слави Василев с анализ пред Bulgaria ON AIR
26 дек 2023 20:57, Анисия Иванова
38

Политическият анализатор Кристиян Шкварек е на мнение, че през 2023 г. е дошъл краят на митовете в българската политика.

"От 2013 г. насам се надуваше огромен мит за борба с корупцията, задкулисието и статуквото от страна на организирани градски сили. Цели партии се родиха с тази идея. Целият балон се спука, когато тези хора се обединиха с тези, които трябваше да "чегъртат" и премахват. Всичко, което говореха през 10 години, отиде в канала", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Шкварек е на мнение, че алтернатива няма как да бъде намерена от българското общество, когато политическата класа се е разделила в две крайности и нито "зелените либерали", нито "отявлената русофилщина" растат като електорална маса.

"Българите не могат да намерят това, което на тях най-много им пасва. Това е рационална в геополитическо отношение линия, която не чертае окопи. Може да прави бизнес с всички, но е консервативна", смята политическият анализатор.

Политологът Слави Василев свързва 2023 г. с думите "деконструкция", "падение", "деградация".

"Много ми харесва "флексът" като символ на абсолютното падение, което обществото ни достига. Да унищожаваш миналото си в жалък опит да създадеш наратив, който да осмисли неясното бъдеще, е варварско като отношение и не особено перспективно от политическа гледна точка. Политическата година е турбулентна, защото тази коалиция, която се роди, допълнително обезсмисли не особено съдържателния парламентаризъм в България. Получава се нещо съвършено различно от това, за което гласуваха стотици хиляди граждани", коментира той за Bulgaria ON AIR.

По думите му българската политика е лишена от всякаква логика.

Кристиян Шкварек посочи, че проблемът не е в това, че на хората им се представя постно меню, а меню, което за 50% е прекалено горчиво, за 50% е прекалено кисело. Докато вкусът на българите е умерен и рационален. В момента му се представят само две политически алтернативи и те са крайни - крайно либерално и крайно русофилско, изтъкна той.

Василев се съгласи с Шкварек, че "постното меню от гледна точка на партиите е причина българите да не знаят какъв ход да предприемат".

"Ако 2024 г. би могла да предложи някакъв път напред, то е нов политически субект. Единственият останал авторитет, който има необходимия потенциал да претендира за властта, е президентът Радев. 2024 г. е адекватен момент за подобно нещо. Призна си грешката с Кирил Петков и Асен Василев, чест му прави. Не смятам, че ще я допусне втори път, особено с такива шарлатани, каквито се оказаха господата от "Продължаваме промяната", заяви политологът.

Шкварек не споделя мнението, че 2024 г. ще "роди" осезаеми политически проекти. Той обаче е съгласен, че президентът Радев е единственият, от когото може да се види политически проект.

"Когато мине ротацията, е логично "Продължаваме промяната" да искат да се отиде на вид избори или да няма кабинет, да няма управление по време на европейските избори. Много по-добре за тях е да не се случи ротацията или да се отложи за след европейските избори. Ако не го направят, не виждам с какво разграничаване от врага ще се явят на европейски избори", на мнение е Шкварек.

Василев добави, че съдбата на това правителство се държи от Борисов и зависи от него. Пеевски е конюнктурен играч, който умело успява да се позиционира в удобно за него място, на мнение е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БГ е винаги отворена за партийни субекти- по закона за политическите партии има над 130 политически партии- защо не още и още....
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я! Шкварек си е поръчал пак ярешко, тоя път Слави Василев.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Василев бащичко се появява само в добре подплатени финансово ролики. Сега го играе "политолог". Сишурно се рекламира като учил в Америка, но разбирач на русската душа и на анадолските любовни практики.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слави Василев е слуга на русофила Радев. Прочу се с любовни афери и със своя баща, който "приватизира" т.е. заграбени цял завод. Който петни името на Васил Левски, правейки се на патриот, с едноименната фондация.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като видя това нещо с "двете кунки" Слави Василев и сменям медията.
22
0
 
5
 
! Отговори
Грък преди 3 месеца
ПОСОЛСТВОТО: Догодина ще ви представим новия проект на президента !!!!! ПИСНА МИ ОТ ВАС !!!!! А НА ВАС НЕ ВИ ЛИ ПИСНА БЕ , БАСИ НАРОДА СМЕШЕН И НЕСПОСОБЕН !
21
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 месеца
Пише глупости. Платен позьор. Иска му се да останем пасивни и чакаме неволята, а пък те да си направят "зануляването" Мислете и гласувайте за: Себе си. Ако не ви удовлетворяват партиите, създайте си своя. Вятърът на промяната води към кюшетата на разрухата. Промяната сме всички ние, а не някъде от никъде да пристигне
20
2
 
3
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 3 месеца
Питайте в посолството на САЩ, ако наистина ви интересува
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слави Василев как разпозна "авторитет" в лицето на Радев и какъв "потенциал" видя в него? По непохватен Президент не сме имали. Каквото и да каже все е комично и жалко.
18
1
 
4
 
! Отговори
ина преди 3 месеца
Защо давате глас на гнидата Василев?
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия двамата са путинисти.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спокойно ще има гледайте мача
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Hoвo nocoлcтвo ли излизa нa cцeнaтa?
14
4
 
7
 
! Отговори
Едно и също от този преди 3 месеца
Ако искате адекватен обзор, защо не каните адекватни, безпристрастни анализатори? Този Слави години четка Радев. За него той е някакъв много авторитетен и способен политик. Интересно на каква база? Моля да не го каните да слушаме едно и също. Да отива в щаба на Радев. Там при останалите съветски носталгици.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДА НЕСЪМНЕНО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ БРАДАТИ ПЕДМЕДАЛИ МУДЖАХИДИНИ КАТО ПОКАЗАНИТЕ НА СНИМКАТА ЩО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ СА ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИ...
12
2
 
5
 
! Отговори
Tpиeш, нe тpиeш преди 3 месеца
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo....
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз Шкварек е ,,патриот,, който няма нищо против в България да има чуждо военно присъствие а вика че Костадин бил за Русия . Аз не съм чул Възраждане да искат руски военни бази в България или членство в евразииския съюз . А Белене е нужен не заради носталгия към соца а защото в него бяха затваряни политиците довели България до третата национална катстрофа а сега политици не лежат въпреки че сме в четвъртата национална катастрофа с изчезване от 860 000 за 10 години по последно преброяване .
10
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Тоя Слави Василев за какво изобщо го канят?! Предварително е известно, че ще пее същите дитирамби на (п)резидента Радев, които ги пее вече няколко години. Кво да прави горкият, нали е на заплата при него...
9
2
 
6
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 3 месеца
Ако може най--добре да се забранят политическите партии. Най добре едно чиновническо правителство , както казаха по долу , ние не решаваме нищо. Колония сме на който ни плати (на управниците ).
8
0
 
8
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 3 месеца
Проекти да искате, народ не остава обаче да гласува за тях. ГМО отвсякъде.