Богданов се похвали с рекордни чужди инвестиции

Ръстът им е 50% в сравнение с 2022 г.
15
Богданов се похвали с рекордни чужди инвестиции
Снимка: БГНЕС

Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Близо 7 млрд. лева са инвестициите за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, сравнено със същия период на 2022 г.”, заяви Богданов. Той коментира и инвестиционно намерение за производство на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лева, което се очаква да бъде реализирано през 2024 г. „Отчитаме конкретните параметри, терените, на които може да се осъществи”, заяви министърът.

Богданов отчете, че през последния месец са одобрени още 6 приоритетни  проекта, 4 от които в Северна България. „Имаме инвестиции в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, приоритетни проекти от над 100 млн. лв. Това са инвеститори, които вече са в България и развиват своя бизнес успешно”, заяви Богданов.
По думите на министъра България ще предоставя помощ за инвестиционни проекти до максимално разрешените прагове от страна на ЕК – процент на базата на размера на капиталовите разходи. „В зависимост от региона – между 30% и 60% държавата би могла да предостави помощ, за да покрие капиталовите си разходи съответният инвеститор”, каза Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна, въпреки липсата на работна ръка. Затова в тази насока е улеснен достъпът до пазара на труда на граждани от трети страни. „40-50% от тези кадри започват работа тук и в последствие отиват да работят в друга държава от ЕС, това е проблем на нашето законодателство, което трябва да променим”, заяви Богданов.

Той акцентира, че около 100 000 души могат да бъдат директно ангажирани в България. В дългосрочен план доходите трябва да се повишават, за да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, коментира министърът.  По думите му България е една от първите страни по ръст на доходите. Целта е плавен спад на инфлацията, каза Богданов.

Министърът заяви, че има нанесени щети от 1 млн. лв. на „Ел Би Булгарикум” заради неправилно ценообразуване на продукти. „Виждаме продукти, които са продавани под себестойност, на договори, които са сключвани с определени хранителни вериги, което е доста притеснително”, заяви министърът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ ПО ООН- 2020Г- БЪЛГАРИЯ- 56МЯСТО, 2022Г ПРИ СЛУЖЕБНИТЕ 68 МЯСТО- САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА- 12 МЕСТА НАДОЛУ- НИКОГА НА РУНДЕЛА СЛУЖЕБНИТЕ!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИНФЛАЦИЯ ПРИ СЛУЖЕБНИТЕ НА РУНДЕЛА- 27.7%, СЕГА ПРИ СГЛОБКАТА СПАДА И Е 5.4%, ПРИ ГЕРБ МАРТ 2020Г/МАРТ 2021Г- 0.6%- НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ- ВЯРВАМ НА ФАКТИ НЕ НА СВОБОДНИ СЪЧЕНЕНИЯ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
7 000 000 000 ЛЕВА (милиарда) с ВЪНШЕН дълг от НАД 44 000 000 000 ЕВРО тази инвестиция е смехотворна . За нищо се хвали , да отчете дейност ,милият .
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май са рекордни заемите и дълговете, и смъртността е рекордна... рекордно е и подаряването на националните ни активи на един тоталиторен режим, който единствения му плюс е, че се сражава с друг такъв режим.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРИ РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЯ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ И ТУК РЕКОРДНО Е ВСИЧКО. КАТО ОТИДЕТЕ В МАГАЗИНА И СЪЩИЯ ПАЗАР ОТ 50 ЛЕВА ВИ ИЗЛИЗА 150 АЙДЕ У ЛЕВО СГЛОБКАТА И НЕЙНАТА РЕКОРДНА ПРОПАГАНДА. КЪДЕ Е ЗАВОДА ЗА БАТЕРИИТЕ, ЗАВОДА ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ И ТАКА НАТАТЪК ЛЪЖИТЕ... С РУТЕНЕ НА ПАМЕТНИЦИ И ТАЛИБАНЩИНА НЕ СТАВА, КАКТО И СЪС ЗАМРАЗЕНИТЕ ЗАПЛАТИ БЕЗ МИНИМАЛНИТЕ.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На този пъпеш вдявали му в главата, че няма работна ръка в България, няма специалисти, че се внясят работници от Азербъйджан, от Турция и от къде ли не? А, че Австрия иска срещу ши_ба_ния Шенген, да приемем мигрантите, като уж ще им осигури работа и инвестиции в обезлюдаващата ни държава.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само ще го кажа за ИТ компаниите така - Работи се в България, зщаото е по-евтинко и е на ишлеме. Продукта и услугите често не са достъни за родния пазар (Хей, Нексо!), а печалбите на повечето международни компании в ЕС, се регистрират в Иралндия, защото корпоративния е 12%, но може да описваш разходи много по-ефикасно, спрямо нашата закостеняла система и две неща - корупцията е в десетки пъти по-малка и мафията им не е в парламета.
6
1
 
6
 
! Отговори
ЯЯЯЯ преди 3 месеца
Тоя зверски се напиня да покаже колко работи, за да не го сменят при ротацията. Но Бойко не го харесва и ще изхвърчи. И правилно не го харесва, защото не става просто.
5
0
 
9
 
! Отговори
Хмм... преди 3 месеца
Всичките тия приказки са Ала-Бала, измама и лъжа за наивници! Той и Бобсуна навремето са спукваше да реже лентички, ама видяхме ползата от 3000 прерязани ленти до какво доведе! Така че по-полека с фалбите!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чужди инвестиции разбирайте, ще работите като роби на господарите.....и трябва да се радвате
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има само една причина да се инвестира в страна като нашата-евтина работна ръка и пак евтина работна ръка...Не е повод за гордост, а и нищо рекордно не съзирам. Такива инвестиции и за шивашки цех не стигат.
2
0
 
10
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
"инвестиции"?!?!? Офшорки,чекмеджета и джобчета - пълни!Бедните да го д0хат...
1
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Глупости....