Ще минат ли промените в Конституцията?

Коментар на преподавателя по конституционно право д-р Орлин Колев
4 яну 2024 21:13, Анисия Иванова
15

"Възраждане" и "Има такъв народ" готвят жалба до Конституционния съд срещу промените в Конституцията.

"Това трябва да го видим, след като бъде депозирано до Конституционния съд - какви са аргументите, кои точно текстове от изменението на Конституцията попадат в тяхното полезрение. За президента е ясно - неговите орязани правомощия. Но като че ли в последния момент, може би под чадъра на редакционните поправки, депутатите успяха в известна степен да се съобразят с критиките, които бяха отправени от различни кръгове и общности", каза преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него промени в съдебната власт ще удържат.

"Съобразиха се не всички, но с основните критики, които на практика бяха от компетентността на Великото Народно събрание и минимизираха рисковете, които бяха на лице за оспорване пред Конституционния съд. Запазиха се основните насоки в съдебната власт. Принципът на единственото се запази, въпреки отделянето на Съдебния и Прокурорския съвет", допълни д-р Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че още при приемането на Конституцията през 1991 година е бил поставен остро въпросът за мястото на прокуратурата - дали да бъде в съдебната власт, или да бъде като самостоятелна власт.

"Тогава надделя идеята, че прокуратурата следва да бъде в съдебната власт и заради това се въведе принципът на единственото - съд, прокуратура, следствие. Ако проследим промените в Конституцията в частта за съдебната власт, ще видим все по-голямото желание на прокурорите и съдиите да се отделят, да получат своята самостоятелност и да не са толкова обвързани един с друг", подчерта преподавателят по конституционно право.

Попитан дали има вероятност депутатите да си изберат "удобен" главен прокурор, д-р Колев отговори: "Това като че ли е стояло винаги на дневен ред. Съществува такъв риск. Независимостта на съдебната власт следва да се разбира в степен, в която тя трябва да бъде свободна политическо въздействие, за да бъде в полза на обществото. За да може гражданите да получат сигурност и защита, следва да се предостави тази независимост на съдебната власт".

По думите му това, което е застрашено, всъщност са въпросите, свързани със служебното правителство: "Възможността да се избира служебен министър-председател от определени кръг лица свива правомощията на президента и това би могло да се окаже един препъникамък пред промяната в Конституцията. Ако Конституционният съд обяви точно тази част за противоконституционна и частта от първото изречение, която изисква съгласието на министър-председателя за образуването на правителство, отново ще се върнем към това президентът по собствена инициатива да определени мин.-председателя".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 12: Гражданското общество го разрушиха и направиха бачка тори комунистическа партия след 1945. Така че не знам какви въптосчета задаваш. Също така *** и по живей в държави от западната част от Европа и Централна Европа както и Гърция, Италия, Испания, Португалия и виж какво означава общество. Затова и не ни искат с Румъния в шенген и не мога да разбера защо сме в ЕС и НАТО. Е по милост като зиганчето да не пук не на улицата.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом хората които разбират като Рашков казват скоро ще върнат член 1 в който се казва има една партия и тя управлява чрез сглобки и пак не ви е ясно накъде отива държавата?
9
0
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 3 месеца
Всички заедно извършиха най-голямото предателство в историята ни: и парламент, и правителство, и опозиция и президент ! Всички заедно родиха мерзостта да могат чужди граждани(лица с двойно гражданство) да гласуват да ни въвличат във войни, да вземат заробващи заеми, да сключват неизгодни за народа и държавата ни сделки и прочее гадости! След това чуждоземните палачи ще си харчат безнаказано кървавите пари в другата родина.
8
0
 
13
 
! Отговори
Незнайко преди 3 месеца
Питам се защо не станем чрез промяна в Конституцията щат на САЩ.Гласуват го нашите тикви и готово.Посолството е поставено пред свършен факт,и тогава нашите айдуци може да ставят и сенатори,и президенти на САЩ и да участват в "ГЕПИ" в особено големи размери. Сетете се бе маскари.Дайта го по мащабно,по международно.Вижте се какви сте левенти,а се занимавате само с тази дребна България. Наслука
7
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Депутатите са все умни хора. Големци. Образовани. Там има даже и професори. Щом така са ги измислили промените, значи ще е за добро.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 3: дреме ли ти? Ще ни върнат няколко десетки хиляди тарамбуки. Една вечер ще се прибереш. В двора ти ще има араби. Ще те свалят на земята с лопата. Ще изнасилят жена ти. Ще ти изпият ракията. Ще ти откраднат кокошките. Идилията свърши.
5
12
 
1
 
! Отговори
Обяснявам преди 3 месеца
В следствие на правилната политика на САЩ, използвайки списъка Магнитски, най-перспективният млад български политик - Делян Пеевски, започна да провежда разумна политика, стремейки се да излезе от списъка. Това е основната причина промените в Конституцията да минат и така България бързо да дръпне напред в правилната посока на европейските ценности и на евро-атлантическите системи за колективна сигурност.
4
1
 
8
 
! Отговори
Ала бала преди 3 месеца
Ще мине всичко,дори да гласуват,че само освидетелстван *** може да стане депутат или държавен служител.Като се има в предвид какви *** са на власт,нищо не може да ни учуди.Не,извинявам се,може.Как до сега не са предложили обожествяването и построяването на храмове,на Бойко,Шиши,Агата и още 10 тина крадливи ***.Това е пропуск господа депутати.Няколко се боговете и Сарафов е техен пророк.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дреме ми. Аз имам пpace. Чорбар се казва, викаме му Чорбо на галено. Жената го храни, храни и кокошките. Жената работи в общината, та имаме и заплата. Купуваме си брашно и грозде за ракия. Жената не пие ракия, та ни стига. Жената сутрин направи кафе и закуска, приготвя обяд, нахрани животните, после отива на работа. Като се върне, омеси хляб, направи вечеря, пак нахрани животните. Прави салата, вади ракия за мен. Събота и неделя не ходи на работа, та стегне нещо по къщата. Идилия!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Една "ала-бала" е всичко. Само корупцията е истинска!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питай Пocoлcтвoтo...